Ως ύποπτοι για την τέλεση κακουργηματικού αδικήματος καλούνται από τον Εισαγγελέα να καταθέσουν πέντε στελέχη της κλινικής «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για το εάν παραβιάστηκαν τα μέτρα πρόληψης για την διάδοση του κορονοιού. Πρόκειται για μέλη της διοίκησης του νοσοκομείου και γιατρούς.

Οι περιπτώσεις του άρθρου 285 ΠΚ για τις οποίες καλούνται σε εξηγήσεις ως ύποπτοι στελέχη της Κλινικής προβλέπουν ποινή κάθειρξης έως 10 ετών σε όποιον ευθύνεται για μετάδοση ασθένειας σε άνθρωπο, τουλάχιστον 10 ετών αν προκλήθηκε θάνατος αλλά και ισόβια κάθειρξη αν η πράξη οδήγησε σε θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Για την υπόθεση του νοσοκομείου διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας, Βαγγέλη Ιωαννίδη όταν στα τέλη Απριλίου εντοπίστηκαν συνολικά 28 κρούσματα κορονοϊού, τόσο σε νοσηλευόμενους και επισκέπτες ασθενείς όσο και σε προσωπικό. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία 13 ασθενείς που νοσηλεύονταν στην συγκεκριμένη κλινική έχουν καταλήξει λόγω της προσβολής τους από τον ιό.

Με εντολή του εισαγγελέα Νίκου Αντωναράκου, που ανέλαβε την έρευνα, συγκεντρώθηκαν στοιχεία από τα αρχεία της κλινικής, πραγματοποιήθηκε αυτοψία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και ζητήθηκαν πορίσματα από τις αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές για την τήρηση των πρωτοκόλλων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Παράλληλα κλήθηκαν και κατέθεσαν περισσότεροι από 25 μάρτυρες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν συγγενείς ασθενών ή και θανόντων. Στην πλειοψηφία τους σύμφωνα με πληροφορίες έκαναν λόγο για ελλιπή μέτρα προστασίας.

Σε δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί ο εκπρόσωπος της κλινικής «Ταξιάρχαι» είχε αναφέρει ότι το νοσοκομείο τήρησε όλα τα μέτρα προστασίας με βάση τα σχετικά πρωτόκολλα, είχε αποδώσει την διασπορά σε εξωτερικό ασθενή που πήγε, προσβεβλημένος ήδη με τον ιό, για αιμοκάθαρση και είχε υποστηρίξει πως όλα τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη συνέχεια, αφορούσαν περιπτώσεις που σχετίζονταν μόνο με το τμήμα τεχνητού νεφρού και κανέναν άλλον χώρο της κλινικής.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εξηγήσεων ο εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα αποδώσει ποινικές ευθύνες ή όχι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις