Η Μαλάλα Γιουσαφζάι από το Πακιστάν, το κορίτσι που συγκλόνισε τον κόσμο όταν τον Οκτώβριο του 2012 πυροβολήθηκε στο πρόσωπο από τους Ταλιμπάν, επειδή επέμενε να πάει στο σχολείο, πλέον είναι απόφοιτος πανεπιστημίου. Είναι ένα ζωντανό παράδειγμα δύναμης και θέλησης για ζωή. Η 22χρονη, που έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, σπούδασε πολιτική, φιλοσοφία και οικονομικά και πήρε το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Δύσκολο να εκφράσω την χαρά και την ευγνωμοσύνη μου που απέκτησα το πτυχίο μου στην Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομία από την Οξφόρδη» αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η 22χρονη.«Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η συνέχεια. Προς το παρόν, θα είναι Netflix, διάβασμα και ύπνος» προσθέτει.

Το κείμενό της συνοδεύεται από φωτογραφίες. Σε μία από αυτές εμφανίζεται να γιορτάζει την αποφοίτησή της με ένα γλυκό πλαισιωμένη από τους δικούς της.

Η Μαλάλα έγινε δεκτή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 2017 μετά την αποφοίτησή της από λύκειο του Μπέρμινγχαμ, στην κεντρική Αγγλία. Η ίδια και η οικογένειά της εγκαταστάθηκαν στην αγγλική πόλη μετά τον σοβαρό τραυματισμό της από την επίθεση.

Ο πατέρας της ήταν δάσκαλος σε ένα σχολείο θηλέων το οποίο κατάφερε να παραμείνει ανοικτό ως τις αρχές του 2009. Αφού ο πακιστανικός στρατός κατάφερε να εκδιώξει τους Ταλιμπάν από την περιοχή στα μέσα του 2009, η Μαλάλα αναδείχθηκε σε σύμβολο της εκπαίδευσης των κοριτσιών μέσω ενός ιστολογίου που διατηρούσε για την υπηρεσία του BBC στα ούρντου, το οποίο ξεκίνησε όταν ήταν ακόμη στην εξουσία οι Ταλιμπάν, και μέσω ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο “Class Dismissed”, που την παρουσίαζε.

Το 2012 ένοπλος μασκοφόρος μπήκε στο σχολικό λεωφορείο στο οποίο βρισκόταν η Μαλάλα και την πυροβόλησε στο κεφάλι, τον λαιμό και τον ώμο. Αργότερα οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

Εκείνη διακομίστηκε στη Βρετανία για να λάβει θεραπεία, όπου έχει παραμείνει έκτοτε. Είναι ιδρύτρια ενός ιδρύματος που προάγει την εκπαίδευση των κοριτσιών και έγραψε το βιβλίο «Με λένε Μαλάλα». Το 2014, έγινε ο νεαρότερος άνθρωπος που τιμάται με το Νόμπελ Ειρήνης, στα 17 της χρόνια, ενώ έχει εξελιχθεί σε σύμβολο υπεράσπισης του δικαιώματος των γυναικών στην εκπαίδευση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις