Άρχισε εκ νέου σήμερα, Τετάρτη 24 Ιουνίου, η δίκη της Χρυσής Αυγής, μετά από σχεδόν τρεις μήνες παύσης, λόγω των έκτακτων μέτρων που είχαν ληφθεί λόγω κορονοϊού. Στην αρχή της διαδικασίας, η μητέρα του Παύλου Φύσσα και άλλοι παρευρισκόμενοι σηκώθηκαν όρθιοι με λευκά «ματωμένα» χαρτιά στα χέρια και μία σβάστικα σβησμένη. Στα χαρτιά έγραφαν «Δεν είναι Αθώοι- Οι Ναζί στη Φυλακή».

Η κίνηση αυτή ήταν απάντηση στην απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου η οποία στις 18 Δεκεμβρίου, πρότεινε την απαλλαγή του Νίκου Μιχαλολιάκου, αρχηγού της οργάνωσης, καθώς και όλων των άλλων κατηγορουμένων πλην του Γιώργου Ρουπακιά, φυσικού αυτουργού της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.  Το σκεπτικό της εισαγγελέως ήταν ότι τα περιστατικά στα οποία στηρίχθηκε η κατηγορία δεν ήταν απόρροια κεντρικού σχεδιασμού, αλλά «μεμονωμένα». Σύμφωνα με την πρόταση, η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση με την έννοια του άρθρου 187 ΠΚ, αλλά πολιτικό κόμμα, ορισμένοι φίλοι, ή έστω μέλη, του οποίου παρεκτράπησαν, εν αγνοία, περίπου, της ηγεσίας. Εξ ου και η απαλλακτική πρότασή της εισαγγελέως.

«Διότι στη χώρα μας», κατέληξε η εισαγγελέας στην τοποθέτησή της, «η ιδεολογική τοποθέτηση του καθενός είναι ποινικά αδιάφορη». Με αφορμή την επανέναρξη της δίκης, ο Αντιφασιστικός συντονισμός Αθήνα – Πειραιά πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εφετείο. Η συγκέντρωση έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής και των 50 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

Οι συλλογικότητες που συμμετείχαν κατήγγειλαν τη Χρυσή Αυγή και τις πολιτικές που ακολουθεί και ζήτησαν «να μπουν στη φυλακή τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης Χρυσής Αυγής και να κλείσουν τα γραφεία-ορμητήριά τους παντού». Επιπλέον, καταδίκασαν την πρόκριση της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στο β’ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Μέσα στο Εφετείο, στο πλευρό της Μάγδας Φύσσα βρέθηκε η γνωστή στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου.

Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης καθώς και της πολιτικής αγωγής. Εκτιμάται ότι εφόσον δεν υπάρξουν άλλες διακοπές το δικαστήριο θα είναι έτοιμο για να εκδώσει απόφαση τον προσεχή Οκτώβριο.

Δείτε τις δηλώσεις της Λίνας Νικολαπούλου έξω από το δικαστήριο

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις