Κάθε αλλαγή είναι επίπονη και προκαλεί αντιδράσεις. Στα social media, ο «Μεγάλος Περίπατος» της Αθήνας έχει βάλει φωτιά και οι συζητήσεις είναι ατελείωτες, όπως και οι πλάκες. Αρέσει, δεν αρέσει, η αλήθεια είναι ότι η αλλαγή του κέντρου της Αθήνας βρίσκεται εν εξελίξει και ο φακός του flash.gr βρέθηκε στην πλατεία Συντάγματος για να καταγράψει τις εικόνες της αλλαγής στο κάτω μέρος της πλατείας, καθώς και το πώς το υποδέχθηκαν οι πολίτες.

Ο χώρος στον οποίο έγινε η παρέμβαση είναι στη Φιλελλήνων, από το σημείο της συμβολής με την Καραγεώργη Σερβίας μέχρι τη στροφή της Μητροπόλεως. Ειδικότερα, οι στάσεις των λεωφορείων μετακινήθηκαν πιο μπροστά και βάφτηκε κόκκινη μια λωρίδα -ίσως και λίγο παραπάνω- από το οδόστρωμα, συγκεκριμένα το χώρο που καταλάμβαναν συνήθως οι οδηγοί ταξί, που έχουν μετακινηθεί προς την Όθωνος. Ως εκ τούτου, η κυκλοφορία στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος δεν επηρεάστηκε ιδιαιτέρως από τις αλλαγές, σε αντίθεση με την Πανεπιστημίου, όπου το κυκλοφοριακό κομφούζιο μοιάζει αναπόφευκτο μετά το «στένεμα» της λεωφόρου για να ανοίξει ο χώρος για ποδήλατα και πεζούς.

(Πηγή φωτό: eurokinissi)

Το κόκκινο χρώμα και οι ζαρντινιέρες

Μεγάλη είναι η κουβέντα που έγινε για το χρώμα που βάφτηκε το οδόστρωμα, αλλά και τα φυτά που τοποθετήθηκαν ή θα τοποθετηθούν στο μέλλον (το έργο δεν είναι ολοκληρωμένο). Η αλήθεια είναι ότι από μακριά μοιάζει με ταρτάν στίβου, αλλά από κοντά αποκαλύπτεται μια αντιαισθητική εικόνα: Το φθαρμένο οδόστρωμα βάφτηκε κόκκινο (ή κάποια πορφυρίζουσα απόχρωση του). Πολύ απλά, δεν είναι ωραίο, καθώς μολονότι απολύτως καινούργιο, μοιάζει να είναι παμπάλαιο– οξύμωρο αν μη τι άλλο, αλλά αυτό ακριβώς μοιάζει να είναι (και είναι). Ένα πρόχειρο φτιασίδι, μια μπογιά πάνω σε ένα ταλαιπωρημένο και σκασμένο οδόστρωμα.

Την ίδια ώρα, ο περιβάλλοντας χώρος έχει γεμίσει με στρογγυλές, μικρότερες ή μεγαλύτερες, ζαρντινιέρες, που είτε ήδη φιλοξενούν είτε αναμένεται να φιλοξενήσουν μικρότερα και μεγαλύτερα φυτά. Ως ιδέα είναι ευπρόσδεκτη, αν μην τι άλλο. Ποιος δεν θέλει λίγο παραπάνω πράσινο στη ζωή του και δη στο κέντρο της πόλης; Ωστόσο, προς ώρας -κι ως εικόνα κι ως κατάσταση- μοιάζει με αποκομμένη νησίδα που θέλει να γίνει πράσινη- μια νησίδα που άλλο επιδίωκε να είναι και άλλο εν τέλει κατέληξε. Στο χώρο υπάρχουν, επίσης, και μεταλλικά παγκάκια, τα οποία όμως δεν προσφέρονται -ως έχουν τώρα- για να ξαποστάσει κάποιος το μεσημέρι, την ώρα που ο υδράργυρος δείχνει 35 βαθμούς Κελσίου. Το να κάτσει κάποιος εκεί, χωρίς την απαραίτητη σκιά, δεν είναι ευχάριστο…

Το έργο, βεβαίως, δεν έχει ολοκληρωθεί, άρα τελούμε εν αναμονή για να τον κρίνουμε ως σύνολο.

Καρέ καρέ οι αλλαγές στην πλατεία Συντάγματος

Φωτορεπορτάζ του flash.gr από τα έργα τα μεσάνυχτα του Σαββάτου: εδώ και εδώ

* Φωτογραφίες: Λουκάς Βελιδάκης/flash.gr