Εντύπωση προκαλούν οι εικόνες που μεταδόθηκαν το πρωί από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί έξω από την εφορία της Ομόνοιας. Συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης παρατηρήθηκε πλήθος κόσμου έξω από το κατάστημα της Ομόνοιας. Οι φορολογούμενοι είχαν στηθεί από νωρίς έξω από την Εφορία περιμένοντας να εξυπηρετηθούν και να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές του, δημιουργώντας ατελείωτη ουρά.

Οι περισσότεροι φορούν μάσκες προστασίας εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, ενώ – όπως φαίνεται και από το ρεπορτάζ – σε καμία περίπτωση δεν τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας λόγω του κορονοϊού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ακόμη και ο εργαζόμενος που βγήκε να συντονίσει την κατάσταση δεν φορούσε καν μάσκα.

Από το εξωτερικό τα μισά χθεσινά κρούσματα

Προβληματισμός στις αρμόδιες αρχές και την κοινή γνώμη, καθώς από τα 20 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020, σχεδόν τα μισά – δηλαδή 9 περιστατικά – ανιχνεύθηκαν σε ασθενείς που έφτασαν στη χώρα από το εξωτερικό. Πρόκειται δηλαδή για εισαγόμενα κρούσματα κι ενώ την Τετάρτη 1η Ιουλίου 2020 τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα χερσαία σύνορα της χώρας θα ανοίξουν για αφίξεις από διεθνείς προορισμούς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τα 11 κρούσματα του κορονοϊού που ανιχνεύθηκαν εντός της χώρας, 4 προέρχονται από την Περιφέρεια της Ξάνθης. Η Ξάνθη και συγκεκριμένα οι ορεινές περιοχές του Δήμου Μύκης βρίσκονται σε τοπικό lockdown, έπειτα από σειρά κρουσμάτων κορονοϊού τον τελευταίο μήνα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ρωτήθηκε και για την κατάσταση στην Ξάνθη και τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στις ορεινές περιοχές του δήμου Μύκης την Τρίτη, πριν αποφασιστεί η μερική άρση της καραντίνας στην περιοχή.

«Μας απασχολεί η κατάσταση στην Ξάνθη, μας προβληματίζει η περιοχή», τόνισε και πρόσθεσε: «γίνεται μια τεράστια προσπάθεια εκεί από τους κατοίκους και οφείλω αυτό να το ομολογήσω και να το αναγνωρίσω. Δεν ξέρω ακόμα αν βρισκόμαστε στο τέλος του τούνελ, αυτό θα το καθορίσουν οι επιδημιολόγοι μας. Σε κάθε περίπτωση, οι οποίες αποφάσεις λαμβάνουμε έχουν ένα και μόνο γνώμονα, ένα και μόνο άξονα, το καλό των ίδιων των κατοίκων, ώστε να μην επιτρέψουμε να υπάρχει έξαρση, επέκταση ή πολλαπλασιασμός του ιού στην ευρύτερη περιοχή».

Να σημειωθεί ότι 2 κρούσματα ανιχνεύθηκαν στην Αττική, άλλα 2 στην Καστοριά και από 1 θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε σε Κοζάνη, Σύρο και Λάρισα. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα την Τρίτη έχει ως εξής: «Σήμερα ανακοινώνουμε 20 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3409, εκ των οποίων το 54.9% άνδρες αφορά άνδρες. 766 (22.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1900 (55.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».