Νέα παλινωδία στη διαχείριση του τουρισμού καθώς μετά το ευτράπελο της απευθείας πτήσης από Σουηδία παρά το απαγορευτικό, σκυτάλη πήραν οι ταξιδιώτες από Σερβία που «έσπασαν» το εμπάργκο στον Προμαχώνα, προφανώς κατ΄εξαίρεση αφού οι Αρχές δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

Συγκεκριμένα, εκατοντάδες Σέρβοι -κυρίως από το Βελιγράδι- έσπευσαν να περάσουν τα ξημερώματα τα σύνορα προκειμένου να προλάβουν το απαγορευτικό που ανακοίνωσε για τις 6 τα ξημερώματα η ελληνική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα πάρα πολλά αυτοκίνητα να εγκλωβιστούν στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, στον Προμαχώνα.

Οι ταξιδιώτες περίμεναν σε ουρές για περισσότερες από 4-5 ώρες με αποτέλεσμα να τους πιάσει το κλείσιμο των συνόρων μόλις λίγα μέτρα πριν εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια.

Οι ουρές ήταν τεράστιες, καθώς στο σημείο είχαν φτάσει και πολίτες άλλων χωρών, για τους υπηκόους των οποίων τα σύνορα είναι ανοικτά. Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Σλοβάκοι, Μολδαβοί με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κομφούζιο και με τους τελωνειακούς υπαλλήλους εκατέρωθεν να μην μπορούν να διαχωρίσουν τις εθνικότητες.

Οι Αρχές έκριναν ότι ήταν μάταιο να πείσουν τους Σέρβους να κάνουν αναστροφή και να επιστρέψουν στη χώρα τους, καθώς τα οχήματα είχαν σχηματίσει τεράστιες ουρές. Τελικά, ύστερα από συνεννόηση των Αρχών, αποφασίστηκε να ανοίξουν τα σύνορα και να εισέλθουν όσοι βρίσκονταν στον μεθοριακό σταθμό στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι Σέρβοι να ξεσπάσουν σε πανηγυρισμούς!

Γιατί η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορα

Στη γειτονική χώρα τις τελευταίες μέρες παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού γεγονός που σήμανε συναγερμό στην ελληνική κυβέρνηση με αποτέλεσμα να ανακοινώσει την αναστολή, από σήμερα Δευτέρα, 06/07/2020, ώρα 06:00 π.μ. και μέχρι τις 15/07, της πρόσβασης υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα, από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου. Μόνη εξαίρεση οι ουσιώδεις λόγοι διέλευσης.

Ωστόσο η εξέλιξη αυτή έρχεται να προσθέσει άλλο ένα πρόβλημα στην ήδη δύσκολη αγορά της Βόρειας Ελλάδας αφού η Σερβία αποτελεί μια καλή αγορά για τον ελληνικό τουρισμό καθώς οι Σέρβοι μόνο το 2019 άφησαν 297 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο πραγματοποίησαν 7,7 εκατ. διανυκτερεύσεις ενώ έρχονται στη χώρα μας με τα αυτοκίνητά τους, καταγράφοντας 935.000 οδικές αφίξεις.

Τι λένε οι Σέρβοι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ ότι η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα για τους πολίτες της Σερβίας.

«Το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενημέρωσε την πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα ότι η Ελλάδα θα κλείσει από αύριο τα σύνορα της για τους πολίτες της Σερβίας εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις που θα υπάρχει ειδική άδεια» ανέφερε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας κάλεσε τους πολίτες που προγραμμάτιζαν να ταξιδέψουν για την Ελλάδα να μην το πράξουν για να μην ταλαιπωρηθούν.

Ο υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού Ράσιμ Λιάγιτς δήλωσε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Ν1 ότι «η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης στην Σερβία και με δεδομένο ότι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό πολλοί Σέρβοι τουρίστες».

«Λαβωμένος» ο τουρισμός

Τη στιγμή, λοιπόν, που άπαντες εκφράζουν ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα οι επιχειρηματίες του τουρισμού βλέπουν ένα καλοκαίρι να χάνεται, με την επόμενη μέρα να μοιάζει πιο αβέβαιη από ποτέ.

Συγκεκριμένα, όπως εκφράζουν οι ίδιοι τηρουμένων των αναλογιών, στη Βόρεια Ελλάδα η εικόνα της τουριστικής κίνησης είναι καλή, ωστόσο στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές και τα νησιά του Ιονίου, είναι χαμηλή έως και μηδαμινή σε κάποιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις