Την Δόμνα Κουντούρη υποδέχτηκε η Ελεονόρα Μελέτη στα «Μεσάνυχτα» το βράδυ της Δευτέρας . Η πρώην παίκτρια του «Fame Story» αποκάλυψε στην Ελεονώρα Μελέτη πως πάσχει από μανιοκατάθλιψη και μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη διπολική διαταραχή και τα όσα βιώνει ένας άνθρωπος που νοσεί. «Οι περισσότεροι που έχουν διπολική διαταραχή και χάνουν τα λογικά τους, θα στο πω λαϊκιστή, “την ακούνε” με τον Θεό. Νομίζουν ότι τους μιλάνε κάποια ύψιστα όντα. Χάνεις τα λογικά σου. Αυτό είναι στη φάση της μανίας», είπε μεταξύ άλλων για την ασθένεια η τραγουδίστρια.  Πολλοί επώνυμοι κατά καιρούς έχουν αποκαλύψει ότι πάσχουν ή έπασχαν από διπολική διαταραχή. Ανάμεσά τους η τραγουδίστρια και ηθοποιός Demi Lovato, η Catherine Zeta-Jones, ο Frank Sinatra αλλά και η Sinead O’Connor.

Τι είναι όμως η διπολική διαταραχή;

Η διπολική διαταραχή είναι γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη. Πρόκειται για μία ψυχική νόσο με δύο πόλους και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα κατάθλιψης και συμπτώματα μανίας ή υπομανίας. Για να εξεταστεί η πιθανότητα ένα άτομο να έχει διπολική διαταραχή, θα πρέπει να έχει εκδηλώσει τουλάχιστον ένα μανιακό επεισόδιο.

Τα κύρια συμπτώματα του ατόμου είναι η έντονη ενεργητικότητα, η υπερβολικά καλή ή κακή διάθεση, η υπερδιέγερση, η έντονη αυτοπεποίθηση, η μειωμένη αίσθηση κινδύνου, η μεγαλομανία, οι χαλαροί ηθικοί φραγμοί και η έλλειψη μέτρου. Πολύ συχνό σύμπτωμα είναι και η διαταραχή ύπνου, η οποία εκδηλώνεται με αϋπνία. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της μανίας. Η υπομανία έχει τα ίδια χαρακτηριστικά μεν, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Η υπομανία δεν φαίνεται να παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργικότητα του ασθενούς και την ποιότητα των επαγγελματικών και προσωπικών του σχέσεων.

Τα συμπτώματα των επεισοδίων κατάθλιψης περιλαμβάνουν κακή διάθεση, αίσθημα κόπωσης, μειωμένη λειτουργικότητα, απάθεια, τάσεις αυτοκτονίας, απροθυμία να περιποιηθεί την εξωτερική του εμφάνιση, ενοχικότητα και διαταραχές βάρους.

Ο ασθενής μπορεί να βιώνει εναλλάξ περιόδους (ή αλλιώς επεισόδια) κατάθλιψης, μανίας ή υπομανίας για τουλάχιστον μερικές μέρες. Οι περίοδοι ανάμεσα στα επεισόδια που ο ασθενής είναι καλά και δεν παρουσιάζει συμπτώματα λέγεται νορμοθυμία.

Τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου επεισοδίου πρέπει να διαρκέσουν τουλάχιστον μια εβδομάδα και να περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένη, επιθετική, ή ευερέθιστη διάθεση
  • Σκέψεις που “τρέχουν” διαρκώς από το ένα θέμα στο άλλο
  • Αλλαγές στην ομιλία (γρήγορη, υπερβολική ομιλία)
  • Μειωμένη ανάγκη για ύπνο
  • Μεγαλοπρεπείς πεποιθήσεις (για παράδειγμα, το να πιστεύει το άτομο ότι έχει υπερδυνάμεις ή κάποιο υπερβολικό ταλέντο ή αδυναμία)
  • Διαρκείς αλλαγές θεματικών ενοτήτων στην ομιλία (το άτομο αλλάζει επανειλημμένα αντικείμενο συζήτησης σε θέματα που δεν σχετίζονται μεταξύ τους)
  • Αυξημένη δραστηριότητα και προσήλωση σε καθημερινούς, απλούς “στόχους”
  • Παρορμητικότητα και κακή κρίση (όπως οι παράλογες δαπάνες, το υπερβολικό ξεφάντωμα και η ασυδοσία στις πράξεις)

Περίπου το 40% των ατόμων με διπολική διαταραχή έχει τουλάχιστον μία περίοδο ταχείας εναλλαγής διάθεσης κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι συνέπειες μιας λανθασμένης διάγνωσης μπορεί να είναι καταστροφικές. Ένας τρόπος για τη βελτίωση της αναγνώρισης των διαταραχών του διπολικού φάσματος είναι η παρακολούθηση αυτών.

Τα αίτια της διπολικής διαταραχής δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστά, ωστόσο έχει παρατηρηθεί κληρονομικότητα της νόσου. Έχει παρατηρηθεί ότι άτομα που παρουσιάζουν διπολική διαταραχή έχουν κάποια διαφορετικά βιολογικά στοιχεία στη δομή του εγκεφάλου τους. Τα άτομα που έχουν την προδιάθεση τείνουν να εκδηλώνουν τη νόσο σε περιόδους έντονου άγχους ή μετά τη χρήση αλκοόλ ή ουσιών ή ως απόρροια ψυχικού τραύματος και ψυχοπιεστικών καταστάσεων.

Η διπολική διαταραχή «θεραπεύεται»με φάρμακα και/ή ψυχοθεραπεία. Για τη «θεραπεία»της διπολικής διαταραχής χρησιμοποιούνται διάφορα φάρμακα όπως αντιψυχωτικά, λίθιο και βενζοδιαζεπίνες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, δηλαδή όταν υπάρχει κίνδυνος για τον ασθενή ή και για άλλα άτομα, η νοσηλεία είναι απαραίτητη. Θεραπεία με την έννοια της ίασης θεωρείται πως δεν υπάρχει στη διπολική διαταραχή.

Της Catherine Zeta Jones της διέγνωσαν ότι πάσχει από διπολική διαταραχή κοινώς μανιοκατάθλιψη.

Με πληροφορίες από το iatronet

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις