Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους ειδικούς από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα αλλά και από τη χαλάρωση στη συμπεριφορά  μεγάλης μερίδας του κόσμου που κινείται σαν να μην έχει νιώσει τον κίνδυνο της πανδημίας. Η κυβέρνηση έσπευσε να λάβει νέα μέτρα, με κορυφαίο την εισήγηση για απαγόρευση των πανηγυριών, ενώ οι επιστήμονες σπεύδουν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ. Σε ειδική συνεδρίαση –  τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιείται από την επιτροπή λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας συζητιέται για το αν θα πρέπει να αλλάξει η χρήση της μάσκας.

Παρότι πριν από λίγες μέρες καταργήθηκε η χρήση μάσκας στα εμπορικά κέντρα, είναι πιθανό το μέτρο αυτό να επανέλθει. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Έθνους εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς και δημόσιους χώρους. Άλλωστε, έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότεροι που είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα δεν την τοποθετούν σωστά. Πολλοί την τοποθετούν στο πηγούνι, επειδή δεν βολεύονται λόγω ζέστης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μη σωστή χρήση της μάσκας δεν έχει κανένα αποτέλεσμα προστασίας.

Παράλληλα, οι επιστήμονες  αναμένεται να ζητήσουν και τη συνδρομή των ελεγκτικών αρχών ώστε να γίνονται εντατικότεροι έλεγχοι για τη χρήση μάσκας. Αυτό που ήδη έχει αποφασιστεί από το Μέγαρο Μαξίμου είναι να εντατικοποιηθούν οι στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας με έμφαση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από την 1 Ιουλίου μέχρι και την 11η Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας 67.797 τεστ, εκ των οποίων τα 218 ήταν θετικά. Ποσοστό μόλις 0,35%. Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θετικά τεστ είναι τετραπλάσια στον Προμαχώνα, από ό,τι για παράδειγμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα αποδεικτικά έγγραφα των αρνητικών τεστ που υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι επιθυμούν να εισέλθουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση επίδειξης μη-αυθεντικού, πλαστού, εγγράφου, θα επιβάλλονται φυσικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Διαβάστε Αναλυτικά.

Αυστηρές προειδοποιήσεις για δεύτερο κύμα

Την ίδια ώρα ειδικοί προειδοποιούν ότι το δεύτερο κύμα του ιού μοιάζει αναπόφευκτο πριν την ώρα του.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, αναφέρθηκε στον «σημαντικό κίνδυνο να έχουμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας γιατί δυστυχώς έχει υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα». «Τα ορφανά κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα μας δηλώνουν ότι υπάρχει διασπορά του ιού. Επομένως, αν δεν ληφθούν μέτρα και κυρίως, αν υπάρξει χαλάρωση από το κοινό δυστυχώς θα αντιμετωπίσουμε και αυτόν τον κίνδυνο μέσα στο καλοκαίρι» είπε, ενώ αναφερόμενος στη χαλάρωση που παρατηρείται και για το αν επαρκούν τα μέτρα της απαγόρευσης των πανηγυριών και της εντατικοποίηση των ελέγχων, υπογράμμισε ότι «τα σημερινά μέτρα έχουν έναν συμβολισμό, καθώς θέλουμε να χτυπήσουμε ένα δυνατό καμπανάκι στους πολίτες, ότι τα πράγματα δεν είναι καλά επιδημιολογικά και λαμβάνουμε αυτά τα πρώτα μέτρα. Δεν θα λάβουμε άλλα με την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά του κοινού».

Προειδοποίησε ότι «εάν η συμπεριφορά του κοινού στα μπαράκια και σε άλλα δημόσια σημεία είναι αυτή που παρατηρείται τώρα, δυστυχώς θα υπάρξουν και νέα μέτρα. Αυτά μπορεί να είναι το περαιτέρω κλείσιμο των μπαρ και των μαγαζιών στην εστίαση ή οπουδήποτε αλλού μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση». Ερωτηθείς για το πώς εξηγεί το ότι πριν από λίγα εικοσιτετράωρα και ενώ η κατάσταση είναι τόσο επικίνδυνη, καταργήθηκε η υποχρέωση για μάσκα στα εμπορικά κέντρα και αυξήθηκε ο αριθμός ατόμων ανά τραπέζι, είπε:

Κορονοϊός: Εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

«Δεν υπάρχει κάποια αντίφαση, με την έννοια ότι η μάσκα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα παραμένει υποχρεωτική για το προσωπικό και επίσης είναι σύσταση για τους πολίτες. Η μάσκα δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε ότι το κύριο μέτρο αποφυγής της επιδημίας είναι η απόσταση. Το να φοράμε μάσκα και να πλησιάζουμε τους άλλους δεν βοηθά πάρα πολύ. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν την απόσταση που θα πρέπει να κρατάνε μεταξύ τους».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις