Ξεκινούν από σήμερα οι απευθείας πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία και όλα τα αεροδρόμια της χώρας έχουν κάνει εντατικές προετοιμασίες για την υποδοχή των βρετανών τουριστών. Οι επαγγελματίες του τουρισμού περιμένουν με αγωνία τους πρώτους Βρετανούς, καθώς η τουριστική περίοδο εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού δεν έχει την αναμενόμενη πορεία των προηγούμενων ετών.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από τις 10 Ιουλίου και οι Έλληνες μπορούσαν να ταξιδεύουν στην Βρετανία, χωρίς την υποχρέωση να μπαίνουν σε καραντίνα, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην «λευκή» λίστα της χώρας. Η συμφωνία για τις πτήσεις Ελλάδας – Μ.Βρετανίας επετεύχθη ύστερα από συμφωνία των δύο χωρών. Σημειώνεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι στις 22 Ιουλίου θα επιτραπούν και οι απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αφήνουν να διαρρεύσει ότι η αύξηση «εισαγόμενων» κρουσμάτων στη χώρα μας μπορεί να σημάνει το κλείσιμο των συνόρων για χώρες των Βαλκανίων όπου υπάρχει αύξηση.

Σε ισχύ τα νέα μέτρα στον Προμαχώνα

Κατόπιν των αυξημένων κρουσμάτων η κυβέρνηση ανακοίνωσε σε εντατικά νέα μέτρα στα χερσαία σύνορα. Ως αποτέλεσμα στον Προμαχώνα η είσοδος στην Ελλάδα γίνεται μόνο για όσους έχουν υποβληθεί σε τεστ εντός 72 ωρών και είναι αρνητικό. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορoνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος θα πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

Η διάγνωση θα πρέπει να είναι στα αγγλικά και θα περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου. Όσοι φέρουν πλαστές βεβαιώσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαρύ πρόστιμο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτήδειοι πουλούν ψεύτικες διαγνώσεις σε όσους επιδιώκουν να περάσουν τα σύνορα. Από την εφαρμογή αυτή του νόμου εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες στους οποίους όμως γίνονταν δειγματοληπτικά τεστ από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ κατά την είσοδό τους στη χώρα. Οι έλεγχοι ενισχύονται για εισόδους από την Αλβανία και το φυλάκιο της Κακαβιάς.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, τίθενται σε εφαρμογή δύο ακόμα μέτρα, καθώς περιορίζεται για τους επισκέπτες της χώρας ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, από 48 στις 24 ώρες πριν από την άφιξή τους, και αυξάνεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις