Της Μαριάννας Χιονά

Για διάτρητα κατηγορητήρια, κατασκευασμένες συλλήψεις και έξαρση της αστυνομικής βίας, έκαναν λόγο οι δικηγόροι υπεράσπισης των συλληφθέντων της διαδήλωσης της 9ης Ιουλίου έναντι στο νόμο που αφορά στις δημόσιες συναθροίσεις. Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου ανέτρεξαν στις πρόσφατες εικόνες αστυνομικής αυθαιρεσίας και των βίαιων ξυλοδαρμών κατά των διαδηλωτών και παρέθεσαν δεδομένα που στοιχειοθετούν τον προσχεδιασμό των επιθέσεων.

Τη συνέντευξη άνοιξε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή» εκφράζοντας την ανησυχία του για «τις συστηματικές αστυνομικές σκευωρίες που στήνονται σε βάρος διαδηλωτών ή ακόμα και αμέριμνων πολιτών που έχουν την ατυχία να συναντούν διερχόμενες αστυνομικές συμμορίες». Τόνισε ότι τα γεγονότα αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά και ότι ανήκουν σε μια μακρά διαδοχή γεγονότων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου στις 13 Ιουνίου 2020, στον Βόλο δίνοντας υπόσχεση ότι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα του πατέρα του για τη δημιουργία κινήματος ενάντια στην αστυνομική βία.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κακαρνιάς, συνήγορος των 2 από τους 9 συλληφθέντες στο συλλαλητήριο της 9ης Ιουλίου, αντιπαρέθεσε τα γεγονότα που συνέβαιναν σε πραγματικό χρόνο με αυτά του κατηγορητηρίου. «Εκείνο το βράδυ στις 21.30 στη Βουλή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλούσε για 9 συλλήψεις. Με βάση όμως τα επίσημα έγγραφα της Αστυνομίας οι τελευταίες δύο συλλήψεις έγιναν 21.45 και 21.50 με βάση τα επίσημα έγγραφα της αστυνομίας. Οι εκθέσεις σύλληψης υπεγράφησαν γύρω στις 5 τα ξημερώματα. Όλα τα κατηγορητήρια αφορούν εμπρησμό, κατοχή εκρηκτικού μηχανισμού, κλπ. Δεν υπάρχει όμως ούτε μία κατάθεση αστυνομικού που να λέει είδα τον τάδε να πετάει μολότοφ». Ένας από τους βασικούς λόγους που θεωρεί ότι δεν υπάρχουν καταθέσεις είναι η αλληλεγγύη που επέδειξε ο κόσμος και οι μαρτυρίες του. «Δεν μπορούν εύκολα οι αστυνομικοί να πουν ανυπόστατα πράγματα όταν η σύλληψη γινόταν μπροστά σε διαδηλωτές που ήταν μάρτυρες». Χαρακτήρισε τις συλλήψεις παράνομες ενώ ευχαρίστησε όσους δικηγόρους πήγαν από μόνοι τους στη ΓΑΔΑ να καταθέσουν. «Η αστυνομία φυσικά τους έδιωξε, αλλά θα γίνει εκεί που πρέπει», είπε.

Το λόγο πήρε η δικηγόρος Άνυ Παπαρούσου, η οποία παρομοίασε τον τρόπο που έδρασε η μηχανοκίνητη ομάδα ΔΡΑΣΗ με αυτόν που είχε δράσει  παλαιότερα η ομάδα ΔΙΑΣ, όταν είχε τραυματιστεί το 2009 η Αγγελική Κουτσουμπού. «Ο τρόπος κίνησης είναι πανομοιότυπος, έχει σκοπό να πλήξει το πλήθος. Θα έχουμε και άλλους τραυματίες αν συνεχιστεί αυτή η άγρια βία, η άγρια καταστολή που στρέφεται κατά της κοινωνίας. Υπάρχει κλιμάκωση της βίας, που φαίνεται ότι είναι αποδεχτή από την κυβέρνηση. Εξάλλου έχουμε τον συνδικαλιστικό εκπρόσωπο των αστυνομικών ο οποίος έχει δηλώσει ότι «αυτή είναι η τακτική και αν σας αρέσει». Με σιγουριά δήλωσε ότι με αυτά τα κατηγορητήρια οι κατηγορούμενοι θα αθωωθούν. «Υπάρχει λοιπόν νόημα να βάζεις περιοριστικούς όρους; Υπάρχει για να απενεργοποιήσουν και να εξουδετερώσουν τη μερίδα της νεολαίας που στοιχειωδώς αγωνίζεται, συμμετέχει και ασκεί τα δικαιώματα της», υπογράμμισε.

Την έξαρση της αστυνομικής βίας και τις πρωτοφανείς δράσεις των μηχανοκίνητων ομάδων της Αστυνομίας ανέδειξε και η δικηγόρος, Μαριάννα Τσίχλη. «Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι μια κρατική σκευωρία, μία πολίτικη σκοπιμότητα που έχει στόχο την τρομοκράτηση όσων αγωνίζονται. Επιχειρείται για πολιτικούς λόγους αυτή η τακτική να γίνει κανονικότητα», είπε, ενώ έκανε και εκείνη λόγο για μεθόδευση των συλλήψεων. «Πριν ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των αστυνομικών και πριν υπογράφει έστω και μια έκθεση σύλληψης , ανακοινώθηκαν οι συλλήψεις στις οποίες μάλιστα προαναγγέλθηκε η ενοχή», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δικηγόρος Θεόδωρος Συμεωνίδης. «Στη ΓΑΔΑ ο υπεύθυνος της ασφάλειας μας έλεγε για προσαγωγές. Αυτό σήμαινε για εμάς ότι στην προσαγωγή δεν δικαιούνται συνήγορο. Την ίδια ώρα ο Χρυσοχοΐδης στη Βουλή ανακοίνωνε 9 συλλήψεις και 8 προσαγωγές. Αυτός που είχε άμεση επαφή με τα γεγονότα μας έλεγε για προσαγωγές και αυτός που ήταν μακριά γνώριζε την τύχη τους. Από αυτό αποδεικνύεται ο προσχεδιασμός. Ο ίδιος έκανε λόγο και για τις υπερβολές που έχουν τα διαβιβαστικά της αστυνομίας. «Η κατοχή της σημαίας γίνεται απόπειρα απρόκλητης βαριάς σωματικής βλάβης που είναι κακούργημα. Βέβαια ο εισαγγελέας με γνώση νομική αντιλαμβάνεται την κατάσταση και δεν υιοθετεί αυτές τις υπερβολές».

Ο Βασίλης Τζούφης, συνήγορος των προσαχθέντων του συλλαλητηρίου, έκανε λόγο για συνολικό χτύπημα στα δικαιώματα με στόχο τις πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, μέλη των οποίων είναι οι συλληφθέντες. «Οδεύουμε σε μία φρονηματική δίωξη. Χτυπήθηκαν μπλοκ πολίτικων οργανώσεων. Φαλκιδεύεται όχι μόνο το δικαίωμα στη συνάθροιση άλλα και στη συνδικαλιστική δράση, στην πολιτική δράση και στην κοινωνική επαφή».

Την ανησυχία του για την αστυνομική αυθαιρεσία εξέφρασε και ο δικηγόρος, Σπύρος Τζουανόπουλος, λέγοντας ότι με βάση τον νέο νόμο δίνονται υπερεξουσίες στην αστυνομία. «Δεν μπορούμε παρά να μη ζητάμε την πλήρη κατάργηση του νόμου, όταν η αστυνομία έχει δικαίωμά να διαλύει ακόμη και συνελεύσεις».

Όλοι οι δικηγόροι των συλληφθέντων του συλλαλητηρίου της 9ης Ιουλίου αναφέρθηκαν στο νόμο για τις δημόσιες συναθροίσεις, περιγράφοντας τον ως ένα νομό που αναιρεί ανθρώπινα δικαιώματα. Ο δικηγόρος Δημήτρης Σαραφιανός μιλώντας για αυτόν δήλωσε: «Το νομοσχέδιο είναι συνταγματικό μόνο με βάση το «Σύνταγμα» του Παπαδόπουλου του 1968/1973. Φέρνει μνήμες της δικτατορίας. Προβλέπει δυνατότητα απαγορεύσεως και διαλύσεως αν δεν έχει γνωστοποιηθεί η συνάθροιση είτε αν δεν έχει οριστεί διοργανωτής. Και οι δύο προϋποθέσεις είναι εκτός των συνταγματικών ορίων. Αυτός ο νόμος επιβάλλει άλλη μία νέα προϋπόθεση απαγορεύει τις αντισυγκεντρώσεις». Για να εξηγήσει αυτή την προϋπόθεση έφερε το παράδειγμα των χθεσινών συγκεντρώσεων στην πλατεία Βικτωρίας. «Η συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες δε θα μπορούσε να οργανωθεί ως αντισυγκέντρωση στην αντιμεταναστευτική συγκέντρωση του Μπογδάνου και του Κασιδιάρη», εξήγησε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις