Δημοσκόπηση για την Αγία Σοφία: Το 53% των Ελλήνων θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει την μετατροπή της σε τζαμί ζητώντας λεκτικές καταδίκες από ΕΕ και UNESCO. Στην ίδια δημοσκόπηση πάντως προς την πρόθεση ψήφου οι ερωτώμενοι δίνουν ποσοστό προτίμησης ψήφου 41,7% στη Νέα Δημοκρατία  έναντι 21,2% στον ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικό πάντως για το πόσο ενοχλητικό είναι το γεγονός της μετατροπής σε τέμενος της Αγίας Σοφίας για τους Έλληνες , είναι πως το 70%  τη θεωρούν πλήγμα για το θρησκευτικό τους αίσθημα.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε 9 σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το μεγάλο αυτό θέμα, δίνοντας απαντήσεις για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της ΕΕ και της Ρωσίας, ενώ αποτυπώνει την άποψη των πολιτών για το τι πρέπει να γίνει στην πράξη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης όπως αυτά παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» με το δημοσιογράφο Στέργιο Καλόγηρο, για το 70% των Ελλήνων η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί πλήγμα για το θρησκευτικό τους συναίσθημα και πρέπει να απασχολήσει το χριστιανισμό στο σύνολό του όπως πιστεύει το 80%

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εμφανίζεται πλήρως απογοητευμένη (87%) και από τη στάση της ΕΕ για την οποία 77% εκτιμά ότι δε θα δεχθεί να εφαρμόσει τις κυρώσεις που ζητά η Ελλάδα.

Σημαντικό ποσοστό των πολιτών (68%) πιστεύει ότι οι οικονομικές κυρώσεις είναι πιο επώδυνες για τον Ερντογάν ενώ 28% εκτιμά ότι «τίποτα δεν τον σταματά» . Συγχρόνως σε ποσοστό 78% οι ερωτώμενοι προτιμούν την επίλυση του θέματος μέσα από διεθνείς συμμαχίες .

Στο ερώτημα της δημοσκόπησης σχετικό με την πρόταση Βορίδη να γίνει το μουσείο Κεμάλ, μουσείο μνήμης Γενοκτονίας του Ελληνισμού, το 55% διαφωνεί με μια τέτοια εξέλιξη, με το 40% να συμφωνεί με μια τέτοια επιλογή.