Η άσκηση διεξήχθη από την Τετάρτη 15 έως την Παρασκευή 17 Ιουλίου. Σύμφωνα με την ενημέρωση ήταν μικρής κλίμακας και πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους και των Κυθήρων, με συμμετοχή πλοίων των Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών και Υποβρυχίων, ομάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού, αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και του νεοαποκτηθέντος Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΗΡΑΚΛΗΣ». Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητα έγινε εξάσκηση μεικτών ομάδων σε όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου, με πυρά κυρίου και δευτερεύοντος οπλισμού, ενώ έγινε επίσης βολή τορπίλης γυμνασίων από Υποβρύχιο κατά στόχου επιφανείας. “Η εν λόγω επιχειρησιακή εκπαίδευση συνέβαλε στη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων” σύμφωνα με την ανακοίνωση.


Το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς διάγουμε περίοδο έντασης με την Τουρκία. Χτες, υπήρξε η πληροφορία πως οι ελληνικές δυνάμεις παρακολουθούσαν με προσοχή την κίνηση πάνω από 100 τουρκικών αλιευτικών, που είχαν συγκεντρωθεί στα Δαρδανέλια και κινούνταν προς το Λιβυκό Πέλαγος. Πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό διευκρίνιζαν πως δεν είναι πρώτη φορά που μεγάλος αριθμός τουρκικών αλιευτικών έκανε την εμφάνισή του στο Αιγαίο, γιατί στην Τουρκία έχει απαγορευτεί η αλιεία στα τουρκικά χωρικά ύδατα από τις 15 Απριλίου έως τις 15 Ιουλίου, λόγω της πανδημίας του Covid.  Σημειώνεται ότι προ μερικών ημερών τουρκικά αλιευτικά βρέθηκαν να ψαρεύουν ανοιχτά της Μυκόνου και επικαλέστηκαν τους σφοδρούς ανέμους για το γεγονός.

Σχολιάζοντας, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter: “Κοιτάξτε τουρκικά αλιευτικά στο Αιγαίο, τις προκλητικές διαδρομές τους που είναι σχεδιασμένες από επιτελείο, και ίσως καταλάβετε γιατί φώναζα ενάντια στην κάκιστη συμφωνία για ΑΟΖ στο Ιόνιο, ίσως και μετανοιώσουν εκείνοι που τους έφταιγε μήνυμα μου και όχι η σκληρή πραγματικότητα”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις