Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας από το Σάββατο στα σούπερ μάρκετ ύστερα από τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, τόσο για τους εργαζομένους, όσο και για τους πελάτες. Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική σε αρκετούς επαγγελματικούς χώρους. Αξίζει να σημειωθεί πως σε κάποιες περιπτώσεις η μη χρήση μάσκας επιφέρει πρόστιμο.

Η προστατευτική μάσκα για τον κορονοϊό είναι υποχρεωτική:

 • στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
 • στα ταξί
 • στα νοσοκομεία
 • στα ιατρεία
 • στα διαγνωστικά κέντρα
 • στα κέντρα αισθητικής
 • στα σούπερ μάρκετ
 • στα πλοία
 • στα αεροπλάνα

Τσουχτερά πρόστιμα

Όσοι δεν φορούν μάσκα θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο που ξεκινά από 150 ευρώ.

 • στα σούπερ μάρκετ: 150 ευρώ
 • στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 150 ευρώ
 • στα ταξί: 150 ευρώ
 • στα κομμωτήρια: Πρόστιμο 1.000 ευρώ αν δεν διαθέτει κατάλογο με τα ραντεβού, πρόστιμο 150 ευρώ για μη τήρηση αποστάσεων και μη χρήσης μάσκας

Τέλος τονίζεται πως στα πλοία και στα αεροπλάνα αν οι επιβάτες δεν φορούν μάσκα δεν θα τους επιτρέπεται η επιβίβαση για το ταξίδι. Στα νοσοκομεία, τα ιατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα και τα κέντρα αισθητικής δεν θα τους επιτρέπεται καν η είσοδος χωρίς μάσκα. Την ίδια ώρα για τις επισκέψεις στα μουσεία υπάρχει σύσταση για τη χρήση της μάσκας, ωστόσο σε κάποια μουσεία, όπως αυτό της Ακρόπολης, η μάσκα είναι υποχρεωτική.

Παπαθανάσης: Πρόστιμα από σήμερα

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, επιβεβαίωσε ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους εντοπίζονται χωρίς μάσκα στα σούπερ μάρκετ. Το πρωί του Σαββάτου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων η σχετική ΚΥΑ, για τη χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ, στην οποία αναφέρεται ότι: «Στα φυσικά πρόσωπα (καταναλωτές, κοινό-πελάτες) που δεν τηρούν τους κανόνες του άρθρου 1 επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ». «Από τη Δευτέρα θα γίνονται οι έλεγχοι. Είναι μια απόφαση των ειδικών και πρέπει να την τηρήσουμε», δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι η επέκταση της χρήσης μάσκας δεν αφορά μόνο τους καταναλωτές αλλά και όλους τους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ, καθώς έως τώρα τη φορούσαν υποχρεωτικά μόνο όσοι εργάζονταν στα νωπά προϊόντα. Υπενθυμίζεται ότι την επέκταση της χρήσης μάσκας ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, με ανάρτησή του στο Twitter. Σε αυτή ανέφερε ότι «καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ, από τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές».

Ο Παπαθανάσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα σούπερ μάρκετ θα δίνουν μάσκες σε όσους καταναλωτές δεν διαθέτουν. «Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ το έκαναν αυτό στην αρχή. Πιστεύω ότι και τώρα- αυτή είναι η δική μου έκκληση- σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει μάσκα θα του δίνουν για να μην υπάρχει πρόβλημα. Κανένας δεν θέλει να επιβάλλει πρόστιμα σε αυτή την κρίση». Ο υφυπουργός σημείωσε ότι το μέτρο ελήφθη τώρα, έπειτα από την εισήγηση των ειδικών γιατί «έχει αυξηθεί η κίνηση με τον τουρισμό και πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας. Η μάσκα είναι το πιο βασικό μέτρο, που θωρακίζει την περίπτωση διασποράς του κορονοϊού. Κανόνες υπάρχουν, πρέπει να θυμηθούμε πάλι το κομμάτι της ατομικής ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός ή ελεγκτής για κάθε Έλληνα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις