Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, την Τρίτη 21 Ιουλίου 2020, τιμά τους Αγίους Συμεών τον δια Χριστόν σαλό και Ιωάννη, τον Άγιος Παρθένιο επίσκοπο Ραδοβυσδίου, τους Αγίους Τρεις Μάρτυρες τους εν Μελιτινή, τους Αγίους Ιούστο και Ματθαίο, τον Άγιο Ευγένιο και τους Αγίους Θεόδωρο και Γεώργιο. Επίσης, τιμά τους Αγίους Θεόφιλο, Τρόφιμο και άλλους Δεκατρείς Μάρτυρες, τη Σύναξη του Αγίου Ακακίου Μάρτυρος εν τω Επτασκάλω, τη Σύναξη του Αγίου Ελευθερίου πλησίον του Ξηρολόφου, τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν τοις Αρματίου, τον Όσιο Ονούφριο τον σιωπηλό εν τω Σπηλαίω, τον Άγιο Μελέτιο, τον Όσιο Μανουήλ αυτοκράτωρα Κωνσταντινουπόλεως και τον Άγιο Βίκτωρα τον Στρατιώτη.

Ωστόσο, σήμερα δεν είναι καταγεγραμμένη κάποια γνωστή γιορτή. Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα σε όλο τον κόσμο! Οι όσιοι πατέρες Συμεών και Ιωάννης, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, καταγόταν από την Έδεσσα της Συρίας και έζησαν στα χρόνια του βασιλιά Ιουστίνου του νέου (περί το 518 μ.Χ.). Ήταν πολύ φίλοι και έτσι αποφάσισαν να πάνε μαζί στα Ιεροσόλυμα να προσκυνήσουν τούς Αγίους Τόπους. Αφού προσκύνησαν πήγαν στην Μονή του Αγίου Γερασίμου και έγιναν μοναχοί, από τον όσιο Νίκωνα. Πριν συμπληρωθούν όμως επτά μέρες στο μοναστήρι, έφυγαν για την έρημο όπου διέμειναν μαζί επί σαράντα χρόνια, κάτω από σκληρή άσκηση.

Κατόπιν ο Συμεών επέστρεψε στα Ιεροσόλυμα και εξέφρασε την επιθυμία μέσω της προσευχής του, να παραμείνει άγνωστος. Πράγματι ο Θεός οικονόμησε έτσι τα πράγματα, που ο Συμεών προσποιούνταν τον χαζό. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Έμεσα της Συρίας, επιτέλεσε πολλά θαύματα και ανεπαύθη εν Κυρίω φτωχός και ταλαιπωρημένος. Αργότερα έφθασε εκεί και ο Ιωάννης, όπου έμαθε για τον θάνατο του Συμεών και μετά από λίγο καιρό κοιμήθηκε και ο ίδιος.

Ο νεοφανής αυτός Άγιος Παρθένιος, καταγόταν από το χωριό Βατσουνιά της Θεσσαλίας. Από μικρός είχε την Ιερατική κλίση και επάξια δια της θείας χάριτος, έγινε επίσκοπος Ραδοβυσδίου (νομός Άρτας). Υπήρξε άριστος ποιμενάρχης και δια της θερμής του αγάπης και δια του αγίου παραδείγματος του, στήριζε το ποίμνιό του σε κάθε του ανάγκη. Τακτικά μάλιστα έβγαινε στους αγρούς και ευλογούσε τα ζώα των κτηνοτρόφων. Έτσι οσιακά και δίκαια αφού έζησε, παρέδωσε τη μακαριά ψυχή του στον Θεό την 21 Ιουλίου 1777 μ.Χ. Κατά την ήμερα της ανακομιδής των αγίων λειψάνων του, αυτά ευωδίαζαν ουράνιο άρωμα. Μέρος από τα οστά των χεριών του, βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δουσίκου – Τρικάλων. Λέγεται ότι ο Άγιος Παρθένιος υπήρξε ιδιαίτερα θαυματουργός στη θεραπεία ασθενειών των ζώων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις