Την ώρα που η Ελλάδα απ΄ ό,τι φαίνεται έχει συρθεί σ΄ ένα διάλογο με την Τουρκία από θέση αδυναμίας με την κυβέρνηση να σπάει τη συμμαχία με την Γαλλία, αφήνοντας την εξωτερική πολιτική στη Γερμανία, που ως γνωστόν έχει πελάτη τον Ερντογάν, η Άγκυρα προχωρά ακάθεκτη στην υλοποίηση των σχεδιασμών της. Με NAVTEX, ανακοίνωσε σεισμικές έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου στην ανατολική Μεσόγειο από σήμερα μέχρι τις 2 Αυγούστου. Μάλιστα στην περιοχή πλέει ήδη το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.

Λίγο αργότερα, η Τουρκία προχώρησε σε υπερπτήσεις στο σύμπλεγμα της Μεγίστης. Λίγο πριν τις 14:30 ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε δύο φορές πάνω από το ελληνικό σύμπλεγμα ,σε ύψος 12.500 και 29.000 ποδών αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα και παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις.

Δείτε τη NAVTEX και τον χάρτη:

TURNHOS N/W : 0977/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 21-07-2020 11:23)

TURNHOS N/W : 0977/20
MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN BETWEEN 21 JUL-02 AUG 20 IN AREA BOUNDED BY;

33 55.22 N – 027 59.83 E
34 58.25 N – 030 31.50 E
34 18.18 N – 030 54.52 E
34 17.03 N – 030 06.12 E
33 49.13 N – 030 06.38 E
33 40.95 N – 028 46.62 E
33 47.37 N – 028 20.27 E
33 52.98 N – 027 59.97 E


Να τερματίσει στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο καλεί την Άγκυρα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες ανοικτά του Καστελόριζου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω εκπροσώπου του που απάντησε σε ερώτηση ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημειώνεται ότι το πρώτο μέρος της δήλωσης είναι αρνητικό για τη χώρα μας, καθώς γίνεται λόγος για «αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ είναι θετικό το δεύτερο σκέλος που καλεί την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που θα προκαλέσουν εντάσεις.


Τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου – Έσπερ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Έλληνας υπουργός, αρχικά, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογο του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί.

Ελληνική ετοιμότητα

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά τη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για σεισμικές έρευνες στο θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης -στην ανατολική Μεσόγειο και την έξοδο στο Αιγαίο 19 τουρκικών πολεμικών σκαφών. Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου αναφέρουν ότι το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο, από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.

Πληροφορίες του flash.gr αναφέρουν ότι μεγάλη ετοιμότητα υπάρχει στο Καστελόριζο, όπου νωρίτερα υπήρξε μπαράζ προκλήσεων από αέρος, αλλά και στον Έβρο, όπου όλες οι δυνάμεις έχουν τεθεί σε επιφυλακή. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ανακληθεί και σε ορισμένες μονάδες του στρατού. Από το υπ. Εθνική Άμυνας το μήνυμα που εκπέμπεται είναι σαφές: «Είμαστε σε επαγρύπνηση, παρακολουθούμε και αναμένουμε».

Ο χάρτης με την τουρκική Navtex

Μητσοτάκης: Επιθετική κίνηση

Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε μήνυμα στη διάρκεια της συνάντησης του με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Προσβλέπουμε στην στήριξη των συμμάχων. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά». Και πρόσθεσε: «Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος». Διαβάστε Αναλυτικά

Ο κ. Μητσοτάκης, αμέσως μετά, είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα.


Η Τουρκία επαναλαμβάνει το περσινό σενάριο παρά τις Ευρωπαϊκές κυρώσεις

Η Navtex είναι μια επανάληψη των τουρκικών προκλήσεων που είχε προβεί περίπου την ίδια περίοδο, τον Ιούλιο του 2019. Θυμίζουμε ότι τότε υπήρξαν άμεσα μέτρα κατά της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή ένωση, με πρωτοβουλία της Κύπρου κάτι που φαίνεται ότι δεν πτοεί τον Ταγίπ Ερντογάν στο να επαναλάβει και φέτος τις Γεωτρήσεις. Αυτή την στιγμή με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Νοέμβριο του 2019 υπάρχει η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων κατά προσώπων ή οντοτήτων που ευθύνονται για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο ή εμπλέκονται σε αυτές περιλαμβάνει το πλαίσιο περιοριστικών μέτρων κατά της Τουρκίας, που υιοθέτησε το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σε συνέχεια της απόφασης που ελήφθη κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Οι κυρώσεις θα συνίστανται στην «απαγόρευση της μετάβασης των προσώπων στην ΕΕ και στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων και των οντοτήτων. Επιπλέον, θα απαγορεύεται σε πρόσωπα και οντότητες της ΕΕ να θέτουν κεφάλαια στη διάθεση όσων περιλαμβάνονται στους καταλόγους των κυρώσεων». Όπως αναφέρει το Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του, του Νοεμβρίου του 2019, το πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα καθιστά δυνατόν να τεθούν υπό καθεστώς κυρώσεων:

  1. πρόσωπα ή οντότητες που ευθύνονται για δραστηριότητες γεώτρησης σχετιζόμενες με δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων για τις οποίες δεν έχει δοθεί άδεια από την Κύπρο εντός των χωρικών της υδάτων, της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης (ΑΟΖ) ή της υφαλοκρηπίδας της. Στις εν λόγω δραστηριότητες γεώτρησης περιλαμβάνονται, όπου η ΑΟΖ ή η υφαλοκρηπίδα δεν έχουν οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δραστηριότητες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη σχετικής συμφωνίας οριοθέτησης·
  2. πρόσωπα ή οντότητες που παρέχουν οικονομική, τεχνική ή υλική στήριξη στις προαναφερόμενες δραστηριότητες γεώτρησης·
  3. συνδεόμενα με τα ανωτέρω πρόσωπα ή οντότητες.

«Η σημερινή απόφαση είναι άμεσο επακόλουθο των συμπερασμάτων που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 14 Οκτωβρίου 2019 και τα οποία επικυρώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2019, όταν η ΕΕ επιβεβαίωσε την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο όσον αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και κάλεσε την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν προτάσεις σχετικά με πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα», καταλήγει η ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις