Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, το Σάββατο 25 Ιουλίου 2020, τιμά την Κοίμηση της Αγίας Άννας Μητέρας της Υπεραγίας Θεοτόκου, την Οσία Ολυμπιάδα τη Διακόνισσα, την Οσία Ευπραξία, και τους Αγίους Εκατόν εξήντα πέντε Πατέρες της Ε’ Οικουμενικής Συνόδου. Επίσης, τιμά τους Αγίους Σάκτο, Ματούρο, Άτταλο και Βλανδίνα, τον Άγιο Ηλία τον Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης, τον Όσιο Γρηγόριο Καλλίδη, τον Όσιο Μακάριο Ζελτοβόδα τον Θαυματουργό και τον Άγιο Ζαχαρία τον Επίσκοπο Λευκάδος.

Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν η Άννα ( η οποία γιορτάζει και στις 9 Δεκεμβρίου), ο Ευπράξιος, η Ευπραξία, η Ολυμπία και η Ολυμπιάδα. Χρόνια τους πολλά και ευτυχισμένα! Η Αγία Άννα, η μητέρα της Υπεραγίας Θεοτόκου, καταγόταν από τη φυλή του Λευί. Ο πατέρας της, που ήταν ιερέας, ονομαζόταν Ματθάν και ιεράτευε την εποχή της βασιλείας της Κλεοπάτρας. Τη δε μητέρα της, την έλεγαν Μαρία.

Agia Paraskevi

Agia Paraskevi

Η Άννα είχε και δύο αδελφές, την ομώνυμη με τη μητέρα της Μαρία και τη Σοβήν. Και η μεν Μαρία, που παντρεύτηκε στην Bηθλεέμ, είχε κόρη τη Σαλώμη την μαία, η δε Σοβή, που παντρεύτηκε και αυτή στην Bηθλεέμ, την Ελισάβετ.Τέλος, η Αγία Άννα που παντρεύτηκε στην Γαλιλαία τον Ιωακείμ, γέννησε την Παρθένο Μαρία. Η Αγία Άννα αξιώθηκε να έχει τη μεγάλη τιμή και ευτυχία να αποκτήσει μοναδική κόρη, τη μητέρα του Σωτήρα του κόσμου. Αφού η Αγία Άννα απογαλάκτισε τη Θεοτόκο και την αφιέρωσε στο Θεό, αυτή πέρασε την υπόλοιπη ζωή της με νηστείες, προσευχές και ελεημοσύνες προς τους φτωχούς.

Τέλος, ειρηνικά παρέδωσε στο Θεό τη δίκαια ψυχή της, κληρονομώντας τα αιώνια αγαθά. Διότι ο ίδιος ο Κύριος διαβεβαίωσε ότι «οἱ δίκαιοι εἰς ζωὴν αἰώνιο ἀπελεύσονται» (Ματθαίου, κε’ 46). Οι δίκαιοι, δηλαδή, θα μεταβούν για να απολαύσουν ζωή αιώνια. Περικαλλή ναό προς τιμήν της αγίας Άννας έκτισε στην Κωνσταντινούπολη περί το 550 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός. Λείψανο της Αγίας υπάρχει στην αγιορείτικη σκήτη της Αγίας Άννας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις