«Ανήσυχη ηρεμία επικρατεί στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, χωρίς -επί του παρόντος- έξοδο από την Αττάλεια του υδρογραφικού-ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» προς το χώρο της NAVTEX που δέσμευσαν οι Τούρκοι για έρευνες μέχρι τις 2 Αυγούστου, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχουμε κάποιες επιμέρους κινήσεις των δύο στόλων στη διευρυμένη γεωγραφικά περιοχή από τη Μούγκλα και τα Δωδεκάνησα μέχρι το σύμπλεγμα της Μεγίστης/Καστελλόριζου» γράφει σήμερα σε άρθρο του ο αναλυτής Αθανάσιος Δρούγος και ίσως οι πληροφορίες περί σταδιακής απόσυρσης των Τουρκικών πλοίων να ευσταθούν αν και μπορεί να είναι κι αυτές κινήσεις τακτικής.

Η κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο, σύμφωνα πάντα με πηγές, θέλει κάποια από τα τουρκικά πλοία να μετακινούνται πίσω στις βάσεις τους. Η ελληνική πλευρά αξιολογεί την κατάσταση, με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να διαμηνύουν πως «υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης αλλά παραμένουμε σε επαγρύπνηση, καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ». Όσον αφορά τον ελληνικό στόλο, παραμένει στη θέση του, παρακολουθώντας τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων. Την ίδια ώρα, το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας για τέταρτη ημέρα κάτι που δείχνει ότι η NAVTEX ήταν περισσότερο για να μετρήσουν τις Ελληνικές αντιδράσεις καθώς η δέσμευση της περιοχής λήγει στις 3 Αυγούστου και είναι πρακτικά αδύνατον σε τόσο στενό χρονικά πλαίσιο και να φτάσει στην περιοχή το ωκεανογραφικό, να απλώσει καλώδια να κάνει μετρήσεις και τέλος να αποχωρήσει.

Έκτακτη συνάντηση Ερντογάν – Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη

Υπενθυμίζεται πως τα στρατεύματα του Σάρατζ είναι έτοιμα να καταλάβουν την στρατηγικής σημασίας πόλη της Σύρτης και την αεροπορική βάση Αλ Τζούφρα. Αυτό όμως θα σήμαινε για την Αίγυπτο υπέρβαση της «κόκκινης γραμμής», όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΑιγύπτουΑλ Σίσι. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τις κρίσιμες εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σύρτης. Ο Αλ Σίσι φοβάται επίσης ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα μπορούσαν να προελάσουν από εκεί στη μεθόριο Λιβύης-Αιγύπτου. Να σημειωθεί πως οι ηγέτες των τοπικών φυλών της Λιβύης αλλά και η εξόριστη κυβέρνηση στο Τομπρούκ έχουν ζητήσει ανοιχτά την παρέμβαση της Αιγύπτου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Deutsche Welle. Την ίδια ώρα υπόψιν ο Γερμανός ΥΠΕξ Χάικο Μαας επέκρινε τόσο «τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» όσο και την απόφαση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου. Οι αποφάσεις για στρατιωτικές επιχειρήσεις ενέχουν πάντα τον κίνδυνο κλιμάκωσης, επισήμανε ο Χάικο Μάας, ενώ μαζί με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια από την Αθήνα, τη Τρίτη κάλεσαν για αποστρατωτικοποιημένες ζώνες γύρω από τη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις