Λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία Βικτωρίας, εκεί που δέκα μέρες όπου ορισμένοι και συγκεκριμένοι επιχείρησαν να υποδείξουν στην κοινωνία άστεγους πρόσφυγες ως υπαίτιους των δεινών της, o Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, εμπνευστής της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο  Άλλος  Άνθρωπος», μαζί με άλλους δίνουν ένα άλλο παράδειγμα.

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος. Είναι ο άνθρωπος πίσω από το τραπέζι που έχει ακουμπισμένο πάνω του δεκάδες περιποιημένες μερίδες. Εκείνος που θα μαγειρέψει για τον όποιον άλλο άνθρωπο, χωρίς να εξετάζει από πού είναι, ούτε τι χρώμα έχει.

O Πολυχρόνοπουλος, εργαζόταν για 25 χρόνια σε μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες, στο τμήμα μάρκετινγκ και διαφήμισης. Το 2009 αποτελεί ένα ακόμα όνομα στη λίστα της ανεργίας. Η τρύπα της κατάθλιψης τον βύθισε για λίγο και από το «λήθαργο» τον ξύπνησαν δυο παιδάκια που ανακάτευαν τους κάδους, ψάχνοντας φαγητό. Ενάμιση χρόνο αργότερα, ο μάγειρας της πείνας τάιζε κοντά 6.000 άπορους το μήνα.

Στον αντίποδα της επιθετικότητας λοιπόν  προς αυτούς «που έχουν κατακλύσει πάλι την πλατεία Βικτωρίας», σχηματίστηκε ένα τραπέζι αλληλεγγύης από την ομάδα του «Άλλος  Άνθρωπος».

Αρχικά, μια κοπέλα που συμμετέχει στην πρωτοβουλία εντόπισε στην Κυψέλη άστεγη μια γυναίκα από το Κονγκό μαζί με τα δύο της παιδάκια, ένα κοριτσάκι 9 ετών κι ένα αγοράκι 3 μηνών. Η οικογένεια βρισκόταν εκεί μαζί με άλλους πρόσφυγες από το Κονγκό, οι οποίοι αντιμετώπιζαν αντίστοιχες δυσκολίες. Προηγουμένως οι τρεις τους προσπαθούσαν να τα βγάλουν πέρα για τέσσερις μήνες σε δομή «φιλοξενίας» στη Σάμο και αργότερα μετακινήθηκαν στην Αθήνα. Η οικογένεια έχει λάβει προσωρινό άσυλο, ωστόσο από το κράτος δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την περαιτέρω προστασία της.

Με το που έγινε γνωστή η κατάσταση της οικογένειας, τα μέλη του «Άλλου  Άνθρωπου» κινητοποιήθηκαν. Αρχικά η οικογένεια στεγάστηκε σε ένα υπόγειο 30 τ.μ. στην Κυψέλη μαζί με ακόμα δύο οικογένειες προσφύγων. Στη συνέχεια ο Λάμπρος, ένας μουσικός που ζει μόνιμα στις ΗΠΑ και διαθέτει σπίτι στα Εξάρχεια, προθυμοποιήθηκε να φιλοξενήσει την οικογένεια για όσο θα ήταν απαραίτητο. Αμέσως μετά, ύστερα από νέα έκκληση, μια κοπέλα που αντιμετωπίζει σκλήρυνση κατά πλάκας, χωρίς να το σκεφτεί δεύτερη φορά, προσέφερε υπόγειο διαμέρισμα που διαθέτει στην Κυψέλη για να στεγαστεί σε πιο μόνιμη βάση η οικογένεια, χωρίς να έχει ζητήσει το παραμικρό αντάλλαγμα.

«Πληρώσαμε το ρεύμα και το νερό, το μπογιατίζουμε να μην βγάλει υγρασία, θα φτιάξουμε μετά τα έπιπλα και την Τετάρτη η οικογένεια θα μπει μέσα. Τώρα που μιλάμε το σπίτι βάφεται».

Όλα αυτά ξεκίνησαν από τη φωτογραφία που έβγαλε και δημοσίευσε ο «Άλλος  Άνθρωπος» με την οικογένεια ενώ ακόμη βρισκόταν στο πεζοδρόμιο. Μια φωτογραφία για την οποία ζήτησε πρώτα την άδεια της μητέρας. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκλονιστική. «Αποδεικνύεται ότι ο κόσμος, όταν δει την ανάγκη, βοηθάει πραγματικά» σχολιάζει ο Κωνσταντίνος.

Οι φωτογραφίες που βγήκαν μετά ήταν διαφορετικές. Σε μία από αυτές είναι η μάνα που στέκεται γονατισμένη στο ίδιο πεζοδρόμιο αγκαλιά με το μικρό της και με σηκωμένο το ένα χέρι προς τον ουρανό, κοιτάζει ψηλά ανακουφισμένη και χαμογελά. Η άλλη είναι με τον Κωνσταντίνο, που κρατά τον μικρούλη γιο. Λέει: «Ξέρεις τι είναι να βλέπεις ένα μωρό που σ’ αντικρίζει πρώτη φορά στη ζωή του να γουρλώνει τα μάτια και μετά να σου χαμογελάει; Δεν υπάρχουν, ρε φίλε, τα συναισθήματα. Αισθάνεσαι ότι αγαπάς όλο τον κόσμο. Κι αυτό δεν είναι απίστευτο, όπως λένε. Είναι η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ωραία».

H κοινωνική Κουζίνα «Ο  Άλλος  Άνθρωπος» συνεχίζει τη δράση της με μαγειρέματα σε Θησείο και Αιγάλεω. Επίσης, την ερχόμενη Παρασκευή 31 Ιουλίου, στις 6 το απόγευμα, θα βρίσκεται στο Μάτι. «Εμείς πάμε για τους ανθρώπους που ήταν εκεί. Γι’ αυτούς που αντίκρισαν τα καμένα πτώματα. Γι’ αυτούς που επιμένουν και θέλουν το Μάτι να ξαναγίνει όπως ήταν. Να πρασινίσει. Δεν ξεχάσαμε κι ούτε πρόκειται ποτέ».

(Πηγή: hellasjournal.gr και Αυγή)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις