«Κρίσιμη» χαρακτήρισε την εβδομάδα που διανύουμε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, επισημαίνοντας πως οι ειδικοί φοβούνται ότι μέχρι το τέλος της τα κρούσματα μπορεί να πολλαπλασιαστούν, ως συνέπεια της συμπεριφοράς των πολιτών πριν δύο εβδομάδες, με τα πανηγύρια και τους συνωστισμούς. Μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για τη νέα αύξηση κρουσμάτων, εκτίμησε ότι η επιδημία είναι σε επιδείνωση στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «περπατάμε σε ένα κομμάτι λεπτού πάγου που μπορεί να σπάσει από στιγμή σε στιγμή».

Στο επίκεντρο της ανησυχίας βρίσκονται τα αστικά κέντρα, ειδικά η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όπου η πυκνότητα του πληθυσμού επιτρέπει την ευκολότερη διασπορά του ιού. Ο ίδιος παραδέχτηκε ακόμη ότι ενώ αρχικά υπήρχε ζήτημα με την εισροή κρουσμάτων από τα βόρεια σύνορα της χώρας, πλέον το μείζον πρόβλημα είναι η ενδογενής κυκλοφορία της ασθένειας. Όπως είπε, στο τραπέζι της επιτροπής των λοιμωξιολόγων είναι η επαναφορά του SMS στο 13033 για τις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) που χρειάζονται περισσότερη προστασία. Επίσης, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν να κλείνουν από νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης, ένα μέτρο που έχει ήδη εφαρμοστεί σε άλλες χώρες.

Ο κ. Σύψας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κύμα αμφισβήτησης απέναντι στα μέτρα για τον κορονοϊό, αλλά και απέναντι στον ίδιο τον φονικό ιό, τονίζοντας τόνισε ότι όσοι αγνοούν τον SARS-CoV-2 πυροδοτούν την επιδημία ακριβώς επειδή δεν λαμβάνουν μέτρα για αυτήν. «Η άγνοια σκοτώνει», υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας. Επιπλέον, σχολιάζοντας το γεγονός ότι φαίνεται να έχουν αυξηθεί οι ασυμπτωματικοί, ο κ. Σύψας εξήγησε ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει για δύο λόγους: επειδή γίνονται περισσότερα τεστ και επειδή ο ιός κυκλοφορεί περισσότερο σε νέους, που νοσούν ελαφρύτερα ή και καθόλου. «Γι’ αυτό έχει ελαττωθεί και η μέση ηλικία των πασχόντων», κατέληξε.

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), λίγες ώρες μετά το δραματικό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020,  77 νέα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 στη χώρα, εκ των οποίων τα 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν δύο νέοι θάνατοι από τη λοίμωξη Covid-19. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.737, εκ των οποίων το 54,7% αφορά άνδρες. 1.303 (27,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.345 (49,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δεκατρείς συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Τρεις (23,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32,1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Στους πίνακες που ακολουθούν  αποτυπώνεται η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, και ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων θανάτων.

Διαβάστε: Σωτήρης Τσιόδρας: Τι συμβαίνει με τον καθ’ ύλην αρμόδιο για την πανδημία;

Διαβάστε: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Μπορεί να μην υπάρξει ποτέ ουσιαστική θεραπεία για τον κορονοϊό», το δραματικό μήνυμα

Η γεωγραφική κατανομή

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε77 νέα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 στη χώρα, εκ των οποίων τα 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και 28 στην περιφερειακή ενότητα Αττικής. Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:

 • οκτώ κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
 • δύο εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως,
 • είκοσι οκτώ κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
 • εννιά κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, όλα μέρος της συρροής που αφορά σε γάμο στην Αλεξανδρούπολη
 • δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ευβοίας,
 • ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας,
 • ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης,
 • επτά κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, από τα οποία δύο συνδεόμενα με γάμο,
 • τέσσερα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
 • πέντε κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας,
 • τρία κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας,
 • δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων,
 • ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου,
 • ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
 • ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, το οποίο συνδέεται με τον γάμο στη Θεσσαλονίκη
 • δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.