Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020, τιμά τον Άγιο Δομέτιο τον Πέρση και τους δύο μαθητές του, τον Άγιο Νάρκισσο τον Ιερομάρτυρα Πατριάρχη Ιεροσολύμων, τον Όσιο Θεοδόσιο τον νέος τον ιαματικό, τον Όσιο Νικάνωρα τον θαυματουργό, τον Όσιο Ωρ, τους Οσίους Μύριους Ασκητές Θηβαίους και την Οσια Ποταμία υη Θαυματουργή. Επίσης, τιμά τον Άγιο Αστέριο τον οσιομάρτυρα και θαυματουργό, τον Όσιο Υπερέχιο, τον Άγιο Σώζωντα από τη Νικομήδεια, τον Όσιο Δομέτιο τον σημειοφόρο, τη μνήμη βαρβαρικής επιδρομής, τον Άγιο Βάρταν τον εξ Αρμενίας μάρτυρα, την Ανάμνηση των εγκαινίων του ναού της Θεοτόκου «εν Γοργιαναίς» και τον Όσιος Ποίμην τον εν τω σπηλαίω τον Πολύπαθο.

Επιπλέον, τιμά τον Όσιο Ποίμην τον Νηστευτή, την Οσία Κάνδιδα τη Βυζαντία, τον Όσιο Ιωσήφ τον Γεροντογιάννη, τον Άγιο Μίκαλλο, την ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μητροφάνη πρώτου επισκόπου Βορονεζίας, τον Άγιο Δονάτο Επίσκοπο Ευροίας Ηπείρου, τον Όσιο Αγάθωνα και την Οσία Θεοδώρα της Σύχλας. Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν ο Αστέριος, ο Αστρινός, η Αστρινή, η Αστέρω, η Aστερία, h Αστερινή (που γιορτάζουν και στις 30 Οκτωβρίου του Αγίου Αστερίου μάρτυρος), καθώς και ο Νικάνορας. Χρόνια τους πολλά και ευτυχισμένα!

Οι Συναξαριστές δεν αναφέρουν πότε και που μαρτύρησε ο Άγιος Αστέριος, ο οσιομάρτυρας και θαυματουργός. Στους περισσότερους από τους Κώδικες αναγράφεται ως «μάρτυς και συγκλητικός, δια ξίφους τελειωθείς». Στον Συναξαριστή του Αγίου Νικόδημου αναφέρεται ως «Oσιομάρτυς και θαυματουργός».

Ο Όσιος Νικάνωρ γεννήθηκε στα 1491 μ.Χ. στην Πρωτεύουσα της Μακεδονίας την Θεσσαλονίκη. Ο νεαρός Νικόλαος ευφυής στο νου σε λίγο χρονικό διάστημα απέκτησε μεγάλη ευχέρεια περί τα εκκλησιαστικά και αγάπη για την εκκλησία του Χριστού όπως όλοι οι άγιοι. Από μικρός κατάλαβε την κλήση του Θεού μοναδικός του πόθος ήταν να μονάσει και να γίνει μιμητής των οσίων πατέρων της εκκλησίας μας. Μόλις πέθαναν και οι δυο γονείς του, μοίρασε την πατρική του περιουσία στους φτωχούς και τα ορφανά και ενώ μπορούσε να λάβει αξιώματα λόγω της επιφανούς θέσεως των γονέων του, τα θεώρησε όλα αυτά σκύβαλα μπροστά στη μεγάλη του αγάπη προς το Χριστό. Ελεύθερος πλέον από κάθε φροντίδα του κόσμου γίνεται μοναχός με το όνομα Νικάνωρ. Ως μοναχός πολλαπλασίασε τα χαρίσματα που του δώσε ο Θεός.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις