Την κατασκευή αποθήκης υγειονομικού υλικού που θα μπορεί να καλύψει ανάγκες ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρεται να σχεδιάζει η Πολιτική Προστασία σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή». Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η δημιουργία της αποθήκης εντάσσεται στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για τη δημιουργία αποθεμάτων υγειονομικού υλικού και εμβολίων –και για τον κορονοϊό όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα- που έχει θέσει σε προτεραιότητα η Κομισιόν, υπό το φόβο νέας έξαρσης της πανδημίας στη Γηραιά Ήπειρο.

Όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή, η τοποθεσία της αποθήκης θα είναι μυστική, προκειμένου να προστατευθεί το σχετικό υλικό, σε εγκατάσταση έκτασης 2.000 τετραγωνικών μέτρων με εύκολη πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας και το «Ελ. Βενιζέλος».

Η ελληνική πλευρά κατέθεσε το σχετικό αίτημα προς τα αρμόδια όργανα της Κομισιόν τον Ιούνιο, με τις Βρυξέλλες να το αποδέχονται τις προηγούμενες ημέρες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη δημιουργία της υγειονομικής αποθήκης. Προβλέπει την προμήθεια εκατομμυρίων μασκών FFP2 και FFP3, ολόσωμων στολών και άλλων ειδών ατομικής προστασίας.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Πολιτική Προστασία έχει έρθει ήδη σε συνεννόηση με προμηθευτές έτσι ώστε εντός 40 ημερών από την ημέρα υπογραφής της τελικής σύμβασης, αυτοί να έχουν παραδώσει το 25% της συνολικής συμφωνηθείσας ποσότητας υγειονομικού υλικού. Το υπόλοιπο 75% της ποσότητας οφείλουν να το παραδώσουν εντός 90 ημερών αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αφορμή για την απόφαση της Κομισιόν να δημιουργηθούν τέτοιου είδους αποθήκες ήταν η αδυναμία ανταπόκρισης στο αίτημα για βοήθεια από την Ιταλία, που δοκιμάστηκε όσο καμία άλλη από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Η δημιουργία αποθεμάτων υγειονομικού υλικού όπως επίσης και εμβολίων (όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα) αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2020. Αφορμή στάθηκε η αδυναμία των κρατών-μελών να ανταποκριθούν στο ιταλικό αίτημα για βοήθεια (σε προστατευτικές μάσκες, αναπνευστήρες κ.ο.κ) μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Μετά πρόταση του επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων Janez Lenarcic η Κομισιόν αποφάσισε στα τέλη Απριλίου να δημιουργήσει μόνιμο απόθεμα υλικού για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων, όπως η τρέχουσα πανδημία του κορωνοϊού.

Πρόκειται ουσιαστικά για διεύρυνση του μηχανισμού rescEU της Ε.Ε., που μέχρι πρότινος αφορούσε μόνο την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών μέσω της δημιουργίας ενιαίου στόλου αεροπυρόσβεσης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Lenarcic είχε διευκρινίσει ότι στόχος της Επιτροπής ήταν να προετοιμαστεί για ένα πιθανό δεύτερο κύμα κορωνοϊού αγοράζοντας και διαχειριζόμενη εκείνη τα αποθέματα υγειονομικού υλικού, στέλνοντάς τα στις χώρες με τη μεγαλύτερη ανάγκη.

«Εάν ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας στηρίζεται μόνο στην αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών τότε τα πράγματα δυσκολεύουν σημαντικά σε περιπτώσεις που όλες οι χώρες επηρεάζονται από μια κρίση» δήλωσε ο κ. Lenarcic την 30ή Απριλίου. Ο ίδιος υπολόγισε σε 5 με 6 «τους κόμβους με αποθέματα» που απαιτούνται για τις ανάγκες όλων των κρατών-μελών.

Μέχρι σήμερα έχουν ήδη δημιουργηθεί για τον ίδιο σκοπό δύο αντίστοιχες αποθήκες σε Γερμανία και Ρουμανία. Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος καλύπτεται εξ ολοκλήρου από πόρους της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις