Ουρές χιλιομέτρων σχημάτισαν το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 τα αυτοκίνητα στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, καθώς έχει αυξηθεί πολύ το κύμα εισόδου στη χώρα μας από την Αλβανία, ενόψει της αυστηροποίησης των μέτρων από την Κυριακή 16 Αυγούστου 2020, οπότε θα μπορούν να εισέρχονται ως 750 άτομα την ήμερα. Πολλοί μάλιστα περίμεναν στο συνοριακό πέρασμα για τρεις ημέρες και κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητα τους.

Το πρωί του Σαββάτου 15 Αυγούστου 2020, ένα 10χρονο αγόρι που περίμενε μαζί με τους γονείς του βρήκε τραγικό θάνατο, όταν παρασύρθηκε από ασθενοφόρο που κινούνταν προς το νοσοκομείο του Αγρυροκάστρου, σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία.  Το τροχαίο δυστύχημα κοντά στους Βουλιαράτες, έλαβε χώρα ενώ το παιδί περίμενε στην ουρά με την οικογένειά του για να περάσει τα σύνορα από την Αλβανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Αστυνομία του Αργυροκάστρου και το τοπικό Epiruspost, το μοιραίο ασθενοφόρο μετέφερε από την Κακαβιά προς το νοσοκομείο πολίτη που είχε χάσει τις αισθήσεις του. Όπως μεταδίδουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης και με βάση αυτόπτες μάρτυρες το ασθενοφόρο κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα.

Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, έχει γίνει πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση για την διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας του συνοριακού σταθμού για την αποσυμφόρηση του όγκου των ταξιδιωτών χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν η πρόταση έγινε δεκτή.

Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες προς όλους τους πολίτες για τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ. Οι περιορισμοί παρατείνονται μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2020.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.51244 /13.08.20 (ΦΕΚ Β’ 3399) Απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης, εξαίρεση εισόδου στην Ελλάδα έχουν οι κάτοχοι ελληνικού διαβατηρίου/ταυτότητας, ΕΔΤΟ και άδειας διαμονής, όσοι έχουν την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα και όσοι εισέρχονται, κατόπιν σχετικής άδειας, για απολύτως αναγκαίους επαγγελματικούς λόγους. Η είσοδος των ανωτέρω επιτρέπεται από τους συνοριακούς σταθμούς της Κακαβιάς, με ημερήσιο όριο διέλευσης 750 άτομα, και της Κρυσταλλοπηγής, με ημερήσιο όριο 300 άτομα, από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, ή αεροπορικώς (πτήση Τίρανα – Αθήνα) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 50682 /11.08.20 (ΦΕΚ Β’ 3362) Απόφαση.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.50896/14.08.2020 (ΦΕΚ Β’3402) Απόφαση, από την Κυριακή 16.08.2020 και ώρα 00:01 έως και 31.08.2020 και ώρα 23:59, για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα εφαρμόζεται κατ’ οίκον περιορισμός επτά (7) ημερών από την άφιξή τους (οι οδηγοί φορτηγών εξαιρούνται).

Στα πρόσωπα που παραβιάζουν το μέτρο της καραντίνας, και χωρίς να θίγονται οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

Από τις 17 Αυγούστου έως και την 31η Αυγούστου, όλοι όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα οφείλουν να προσκομίζουν:

1) αρνητικό COVID test με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την άφιξη, από δημόσια ή πιστοποιημένα από τις αλβανικές Αρχές ιδιωτικά εργαστήρια (δεν αφορά οδηγούς φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα και τέκνα γεννημένα από το 2011 και μετά)

2) σχετική βεβαίωση διάγνωσης στην αγγλική γλώσσα, με ονοματεπώνυμο και αριθμό διαβατηρίου/ταυτότητας του ατόμου

3) έγκυρη φόρμα PLF, με κωδικό QR (από τη διαδικτυακή πύλη https://travel.gov.gr).

Όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές μετακινήσεις και εξέρχονται αυτής, δεν θα μπορούν να επανεισέλθουν στην ελληνική Επικράτεια έως και την 31η Αυγούστου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις