Οι πυροσβέστες έχουν καταφέρει να οριοθετήσουν την πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Μεταμόρφωση αλλά δεν μπορούν να την σβήσουν ακόμη εντελώς εξαιτίας των υλικών που υπάρχουν. Έτσι η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 7 το πρωί του Σαββάτου εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κανονικά η κυκλοφορία στην Αθηνών – Λαμίας

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας στη Μεταμόρφωση Αττικής, που είχε διακοπεί για ώρες χτες, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών.

«Ήταν μια δύσκολη επιχείρηση. Οι δυνάμεις ήταν πολλές. Οι φλόγες ήταν τεράστιες, περίπου 30 μέτρα, όπως και ο καπνός. Είχαμε δυσκολίες λόγω της έκτασης του εργοστασίου αλλά και των πυκνών καπνών που είχαν καλύψει το λεκανοπέδιο της Αττικής», δήλωσε στο OPEN ο ταξίαρχος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Παλιούρας. Στο σημείο βρίσκονται 16 οχήματα με 49 πυροσβέστες οι οποίοι ρίχνουν συνεχώς νερό στο τμήμα που εργοστασίου που έχουν πρόσβαση. Ήδη ένα τμήμα του έχει καταρρεύσει.

«Η φωτιά μπορεί να υποχωρεί, όχι όμως το περιβαντολλογικό πλήγμα»

Έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου ώστε να μην επαναληφθούν συμβάντα όπως η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, ζητά ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης Στράτος Σαραούδας.

Αφού ευχαρίστησε το Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, την Περιφέρεια Αττικής, την Πολιτική Προστασία, τους εργαζόμενους στον Δήμο του, αλλά και όσους Δήμους έσπευσαν και βοήθησαν για την κατάσβεσή της, σε ανάρτησή του στο Facebbok ο δήμαρχος τονίζει:

«Ωστόσο, κερδίσαμε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο. Η φωτιά μπορεί να υποχωρεί, όχι όμως το περιβαντολλογικό πλήγμα. Πρέπει άμεσα να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς και ελέγχου όλων των αδειών. Παράλληλα καλούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τους συναρμόδιους φορείς, την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους, να κάτσουμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι και να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο προδιαγραφών και ελέγχων, ώστε να αποφύγουμε ανάλογα ατυχήματα στο μέλλον. Να μη βρεθούμε ποτέ ξανά στην ίδια δύσκολη θέση».

Βίντεο με τη διασπορά του τοξικού καπνού

Βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται η εξέλιξη της διασποράς του καπνού στον ουρανό της Αττικής ύστερα από την πυρκαγιά στη Μεταμόρφωση, δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Στο βίντεο παρουσιάζονται εικόνες από την κάμερα καιρού στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στην Πεντέλη κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο ανακύκλωσης υλικών το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020.

Επιπλέον, μέσω μοντελοποίησης της διασποράς του καπνού από αριθμητικό μοντέλο το Αστεροσκοπείο κατέγραψε εποπτική εικόνα της συγκέντρωσης και της πορείας των αερολυμάτων που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά, όπως σημειώνεται, έχει σήμερα μειωθεί σε ένταση και έκταση αλλά συνεχίζει να απελευθερώνει επικίνδυνα αερολύματα στην Αθήνα.

Ανησυχία για το τοξικό νέφος

Μεγάλη είναι η ανησυχία των ειδικών για την ατμοσφαιρική ρύπανση μετά τη φωτιά. Ο Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός Φυσικής της ατμόσφαιρας, ανέφερε -μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega – πως οι ουσίες που εκλύονται από την καύση πλαστικών είναι ιδιαίτερα τοξικές. «Όταν καίγονται σε υψηλή θερμοκρασία πλαστικά, τότε εκλύονται πολύ τοξικές ουσίες». Ο κ. Ζερεφός τόνισε ότι είναι ύψιστης σημασίας η έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων των γύρω περιοχών για την επικινδυνότητα της κατάστασης, καθώς οι ουσίες που εκλύθηκαν κατά την καύση είναι ιδιαίτερα τοξικές και θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί για να προστατεύσουν την υγεία τους.

«Ευτυχώς έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι και ξέρουν ότι πρέπει να έχουν κλειστά παράθυρα. Οπωσδήποτε στις πόρτες να βάλουν βρεγμένες πετσέτες για να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα των αιωρούμενων σωματιδίων που μπορούν να μπουν στον χώρο». Ο ίδιος ανέφερε ότι το τοξικό νέφος δεν θα εγκλωβιστεί στο λεκανοπέδιο, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι που θα το απομακρύνουν, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι όσοι κυκλοφορούν στον δρόμο σε περιοχές όπου υπάρχει το νέφος, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. «Οι συστάσεις είναι σε αυτούς που περπατούν στον δρόμο να μην πηγαίνουν προς τα εκεί που φυσάει ο αέρας, να πηγαίνουν κάθετα προς τον αέρα. Το νέφος αραιώνει πλευρικά πολύ γρήγορα. Από εκεί που φυσάει ο αέρας πάμε κάθετα, είτε δεξιά, είτε αριστερά από τον καπνό».

Λόγω της τοξικότητας των ουσιών που εκλύονται από την καύση πλαστικών, είναι σημαντικό σε περιοχές που υπάρχουν καλλιέργειες και ενδέχεται να επηρεαστούν από το νέφος, τα φρούτα και τα λαχανικά να πλένονται σχολαστικά πριν καταναλωθούν. «Καλό είναι τα λαχανικά να ξεπλένονται με ιδιαίτερη προσοχή. Αν είναι βαριά ρυπασμένα καλό είναι να μην τα φάμε», σημείωσε ο ακαδημαϊκός.

Το νέφος της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες λίγο πριν τις 07:00 το πρωί του Σαββάτου σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών σκέπασε μεγάλο μέρος της Αττικής μέχρι τις απογευματινές ώρες. Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ζήτησε από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να αποστείλει στις υπηρεσίες της Διεύθυνσης του Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, στοιχεία σχετικά με το πώς διακυμαίνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Σύμφωνα με αυτά μέχρι και αργά το απόγευμα του Σαββάτου:

  • Στο βόρειο, ανατολικό και κεντρικό τμήμα του Λεκανοπεδίου δεν καταγράφηκε κάποια επιβάρυνση στην ποιότητα της ατμόσφαιρας.
  • Στο δυτικό-νοτιοδυτικό τμήμα του Λεκανοπεδίου καταγράφηκαν ελαφρώς αυξημένα επίπεδα, μετά τις 9 το πρωί. Ενδεικτικά στις περιοχές Χαϊδαρίου και Κερατσινίου, η μέση συγκέντρωση για το διάστημα 9:00-17:00 ήταν κατά περίπου 40% αυξημένη σε σχέση με το σταθμό του ΕΑΑ στο Θησείο.
  • Επιπλέον, σε θέση μέτρησης πλησίον της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας στο ύψος του Περιστερίου καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ιδίως μετά τις 15:00 τα οποία πιθανώς επηρεάζονται και από σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Το νέφος μπορεί να φτάσει μέχρι την Κρήτη

Η ατμόσφαιρα στο σημείο παραμένει αποπνικτική, ενώ ο όγκος του καπνού πάντως δυσχεραίνει το έργο της πυροσβεστικής αφού δεν μπορούν να προσεγγίσουν εύκολα το εσωτερικό του κτιρίου λόγω της ανακυκλώσιμης καυστικής ύλης, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι το νέφος δεν θα εγκλωβιστεί στο λεκανοπέδιο αλλά θα αραιώσει λόγω των ανέμων.

Ιδιαίτερα ανησυχητική πάντως είναι η εκτίμηση του Μιχάλη Πετράκη, πρώην Διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος, ο οποίος μίλησε στο ΣΚΑΪ τονίζοντας την επικινδυνότητα από τις τοξικές ουσίες που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και εισπνέονται από τους πολίτες. Ο κ. Πετράκης τόνισε πως αυτές οι τοξικές ουσίες ενδέχεται να αποδειχτούν ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία, ενώ η εκτίμησή του είναι πως το νέφος μπορεί να φτάσει ακόμη και μέχρι την Κρήτη. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις ποινές που επισύρει η αμέλεια για μία τέτοια φωτιά με το παράδειγμα της Αμερικής να εξηγεί πόσο αυτή σοβαρή κρίνεται αλλά και πόσο ακριβό μπορεί να είναι το τίμημα για τον δράστη.

Συγκεκριμένα, είπε:

“Πιο τοξικός δεν μπορεί να είναι αυτός ο καπνός . Σε μεγάλα κράτη που έχουν βαριές βιομηχανίες τέτοια περιστατικά επιδικάζονται με βαριά πρόστιμα από τη δικαστική αρχή γιατί είναι πάρα πολύ επικίνδυνες για την υγεία και λόγω του ότι μεταφέρονται σε τεράστιες αποστάσεις. Αυτό το νέφος μπορεί να φτάσει μέχρι και την Κρήτη. Αυτό το νέφος μπορεί να δημιουργήσει τοξικά προβλήματα. Έχει να κάνει με το αναπνευστικό αλλά μιλάμε για ουσίες καρκινογόνες. Η φωτιά θα σβήσει, θα υπάρξει οτιδήποτε αναπόφευκτο, αλλά αυτός ο καπνός είναι κακός για την υγεία μας. Είναι τοξικός και καρκινογόνος. Δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα. Τι μέτρα να ληφθούν; Να καθαριστούν οι επιφάνειες; Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πρόστιμα για μία τέτοια αμέλεια από βαριές βιομηχανίες μπορεί να φτάσει στα 600 ή 700 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό μας δίνει να καταλάβουμε τι προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν αυτές οι ουσίες.

ΚΚΕ: Να δοθούν απαντήσεις για τα αίτια της πυρκαγιάς

«Δεν είναι η πρώτη φορά», σημειώνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, «που μια τέτοια πυρκαγιά ξεσπά σε εργοστάσιο με παρόμοια υλικά, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, αλλά και για το συστηματικό έλεγχο τους από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Μια πυρκαγιά που έχει μετατρέψει ολόκληρη την Αττική σε θάλαμο επικίνδυνων αερίων και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την υγεία των κατοίκων και κυρίως των ευπαθών ομάδων», επισημαίνει το ΚΚΕ και υποστηρίζει:

«Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής, πέρα από τα μέτρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο της Μεταμόρφωσης, πρέπει να δώσουν σαφείς απαντήσεις για τις αιτίες, την τήρηση των μέτρων προστασίας, αλλά και για άλλες πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας, που θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους, όπως επίσης να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης ενός πιθανού βιομηχανικού ατυχήματος, σε μια περιοχή που εργοστάσια με εύφλεκτα υλικά βρίσκονται δίπλα ή και μέσα στον οικιστικό ιστό».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις