Λίγες ώρες μετά την επισήμανση της Κομισιόν ότι δεν μπορεί ακόμη να δοθεί ακριβής ημερομηνία για τα εμβόλια κατά του φονικού ιού,  και με φόντο το νέο αρνητικό ρεκόρ των κρουσμάτων (269) που καταγράφηκε την Τρίτη 18 Αυγούστου 2020, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε στον ΣΚΑΪ, για το εμβόλιο τις Οξφόρδης κατά του κορονοϊού και το πώς θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης στην Ελλάδα. Όπως είπε ο καθηγητής, το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι η λύση και το θέμα είναι να είναι αποτελεσματικό στο 60 με 70% και να εφαρμοστεί στο 70%, ώστε να αποκτηθεί η ανοσία της αγέλης.

«Μένει να δούμε από τις μελέτες πόσο ασφαλές είναι και πώς θα λειτουργήσει στις ευπαθείς ομάδες στις οποίες θα γίνει πρώτα» αναφέρει χαρακτηριστικά. Επιπλέον, τόνισε ότι είναι το πρώτο εμβόλιο που θα έρθει στην ΕΕ. «Προχωρούν και άλλα, αλλά ακόμα είναι πίσω τα υπόλοιπα». Παράλληλα, υπογράμμισε πως τα πράγματα είναι στα όρια του συναγερμού και τα κρούσματα είναι σταθερά στα 200, ενώ επεσήμανε πως αυτή την στιγμή έχουμε ομάδα ατόμων που κυκλοφορούν και δεν ξέρουν ότι νοσούν.

Αναφορικά με τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων ανέφερε πως συζητούνται μεταξύ άλλων το 8ωρο κλείσιμο μαγαζιών, η οριζόντια χρήση μάσκας, το κλείσιμο μπαρ, εκδηλώσεων κλπ ενώ έκανε έκκληση προς του πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα υπάρχοντα μέτρα.

Σχετικά με τα σχολεία είπε ότι μπορούν να ανοίξουν μόνο με μάσκες και τάξεις με λιγότερους μαθητές τουλάχιστον σε ηλικίες πάνω από 5 χρονών και ότι δεν ισχύει ότι μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο αναπνευστικό. «Είναι δυσάρεστη η μάσκα, αλλά είναι ασφαλής», είπε χαρακτηριστικά.

Τι λέει η Κομισιόν για τα εμβόλια

Δεν επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, πως η Ελλάδα περιμένει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό τον Δεκέμβριο. Πιο συγκεκριμένα σε ερώτηση που τέθηκε στην Βίβιαν Λουνέλα, από τον δημοσιογράφο Σαράντη Μιχαλόπουλο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων απάντησε: «Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία για τα εμβόλι», ενώ προσέθεσε πως στρατηγική της Ένωσης είναι να έχει τα εμβόλια όσο πιο σύντομα γίνεται, αλλά και με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Η εκπρόσωπος ανέφερε πως η Κομισιόν διαπραγματεύεται την αγορά εμβολίων με διάφορες εταιρίες, για να μπορεί να τα παράσχει άμεσα στα κράτη-μέλη και έχει ήδη έρθει σε μία πρώτη συμφωνία, ώστε να παραλάβει 300.000.000 δόσεις εμβολίων όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα στο 31.00- 33.45

«Αυτό, όμως είναι μία εργασία εν εξελίξει καθώς οι προετοιμασίες για το εμβόλιο δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως ακριβώς δεν έχει ολοκληρωθεί και το στάδιο των δοκιμών» συμπλήρωσε. Αναφέρθηκε μάλιστα σε δήλωση της  Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία είχε εκφράσει την ελπίδα της να έχουμε το εμβόλιο στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενες.

«Αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο στο οποίο ελπίζουμε όμως δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία, καθώς πρέπει να είμαστε πολύ σίγουροι ότι τα εμβόλια που θα διατεθούν στην αγορά θα τηρούν τις προδιαγραφές και τους κανόνες της Ένωσης και δεν θα έχουν παρενέργειες», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

Κικίλιας: Στα τέλη Δεκεμβρίου η πρώτη δόση στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι από τα τέλη Δεκεμβρίου θα έρθουν τμηματικά στην Ελλάδα 3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού, που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca. Ο ίδιος επισήμανε ότι το εμβόλιο θα έρθει στην χώρα μας σε περίπτωση που περάσει και τη φάση 4.

«Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Λάιεν τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση, και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Κοντοζαμάνης: Προτεραιότητα στο ποιος θα κάνει το εμβόλιο

«Δεν είναι ατέρμονη προσπάθεια. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, υπάρχει ελπίδα, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας», πρόσθεσε. Αναφορικά με τα νοσοκομεία στην χώρα σημείωσε ότι «ενισχύσαμε το ΕΣΥ με πάνω από 6.500 γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό, είμαστε σε διαδικασία διπλασιασμού των ΜΕΘ μέχρι τέλος του έτους. Είναι αδύνατο να κρατήσουμε για πάντα στα σπίτια τους κλειδωμένους τους συμπολίτες μας. Πρέπει να εξηγήσουμε στους νέους ότι πρέπει να προστατέψουν και τους γονείς τους παππούδες και τις γιαγιάδες, δεν τους έχουμε απέναντι». Διαβάστε αναλυτικά

Προτεραιότητα αναφορικά με το εμβόλιο του κορονοϊού, εφόσον αυτό παρασκευαστεί και αρχίσει να διατίθεται στη χώρα μας στο τέλος του έτους, θα δοθεί σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, τις πλέον ευάλωτες, ανέφερε σήμερα, Τρίτη 18 Αυγούστου 2020, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ο υφυπουργός συμμετείχε στην ενημέρωση για τον κορονοϊό, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Όπως υπογράμμισε ο κ. Κοντοζαμάνης:

«Για το εμβόλιο, η ΕΕ διαπραγματεύεται για την προμήθεια. Η ΕΕ ήρθε σε συμφωνία με την εταιρεία. Αν όλα πάνε καλά, οι πρώτες δόσεις θα είναι διαθέσιμες στα τέλη του 2020». Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι έχει εκπονηθεί «σχέδιο προτεραιοποίησης των ομάδων που θα κάνουν το εμβόλιο».

Κίνα: Έτοιμο το εμβόλιο μέχρι στα Χριστούγεννα

Μέχρι τον Δεκέμβριο μπορεί να είναι στην αγορά το εμβόλιο της Κίνας για τον κορονοϊό, το οποίο υπολογίζεται ότι θα κοστίζει γύρω στα 110 ευρώ (100 λίρες) και θα γίνεται σε δύο δόσεις, όπως αναφέρει η βρετανική Daily Mail. Η κρατική κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Sinopharm ισχυρίζεται ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέχρι τα Χριστούγεννα, όταν θα ολοκληρωθούν οι δοκιμές του τελευταίου σταδίου. Μάλιστα, μερικοί Κινέζοι αξιωματούχοι εξέφρασαν φόβους ότι το εμβόλιο μπορεί να καθυστερήσει επειδή στην Κίνα υπάρχει έλλειψη νέων κρουσμάτων, γεγονός που δυσκολεύει τις δοκιμές.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στο εξωτερικό, με το τρίτο και τελευταίο στάδιό τους να σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί σε 15.000 εθελοντές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι θα μπορούν να παρασκευάσουν 220 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου ετησίως, όμως οι αρχικές δοκιμές έδειξαν ότι οι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται δύο ή ακόμα και τρεις δόσεις για να είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο.

Ρωσία: Η πρώτη χώρα που ενέκρινε εμβόλιο

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία άρχισε την παραγωγή του νέου εμβολίου της κατά της COVID-19, μετέδωσε στις 15 Αυγούστου 2020 το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το οποίο επικαλείται το υπουργείο Υγείας.  «Η παραγωγή του εμβολίου εναντίον της μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό που αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Επιστημονικό Ινστιτούτο Γκαμαλέγια έχει ξεκινήσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Το ρωσικό υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως το εμβόλιο, με την επωνυμία Sputnik V, έχει περάσει από όλους τους απαραίτητους ελέγχους και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να κτίζει ανοσία απέναντι στον SARS-CoV-2.

Στους ισχυρισμούς που αμφισβητούσαν την ασφάλεια του εμβολίου, ο  Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο απάντησε ότι διατυπώνονται  για λόγους ανταγωνισμού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.   «Φαίνεται ότι οι ξένοι συνάδελφοί μας αντιλαμβάνονται τα ειδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ρωσικού φαρμάκου και προσπαθούν να εκφέρουν γνώμες που κατά την άποψή μας είναι απολύτως αβάσιμες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο.

Η πρώτη χώρα που παράγει εμβόλιο

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη, το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19 στον κόσμο που παρασκευάστηκε στο Ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας, έπειτα από λιγότερο από δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου κατά του κοροναϊού και το περιέγραψε ως «πολύ σημαντικό βήμα για τον κόσμο».

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Ρώσος Πρόεδρος, η κόρη του εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού.

«Πήρε μέρος στο πείραμα. Μετά τον πρώτο εμβολιασμό, είχε θερμοκρασία σώματος 38 βαθμών, ενώ την επόμενη ημέρα έπεσε στους 37, αυτό ήταν» περιέγραψε ο Πούτιν, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η μαζική παραγωγή του ρωσικού εμβολίου κατά της COVID-19 θα ξεκινήσει σύντομα.

Ανησυχία για την ασφάλεια

Η κίνηση ανοίγει το δρόμο για μαζικό εμβολιασμό, παρόλο που τα τελικά στάδια των κλινικών δοκιμών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα συνεχίζονται.  Η ταχύτητα με την οποία κινείται η Ρωσία για την ανάπτυξη του εμβολίου της υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να κερδίσει τον παγκόσμιο αγώνα για ένα αποτελεσματικό προϊόν, αλλά έχει προκαλέσει ανησυχίες καθώς ενδέχεται να θυσιάσει την ασφάλεια στον βωμό του «εθνικού κύρους

Εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου ενός βιομηχανικού φορέα που εκπροσωπεί πολυεθνικές που διεξάγουν κλινικές δοκιμές στη Ρωσία, χαρακτήρισαν την ταχεία καταχώριση του εμβολίου χωρίς να ολοκληρώσουν τις δοκιμές Φάσης III «κουτί της Πανδώρας».

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας την περασμένη εβδομάδα κάλεσε τη Ρωσία να ακολουθήσει τις καθιερωμένες οδηγίες και να περάσει “σε όλα τα στάδια” που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς εμβολίου.

Ο Jarbas Barbosa, εκ μέρους του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ για την Αμερική ανέφερε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει αρκετές πληροφορίες για να αξιολογήσει το εμβόλιο. Όταν ρωτήθηκε για τη πιθανή παραγωγή του στη Βραζιλία, ο Barbosa είπε πως δεν θα γίνει αν οι δοκιμές των φάσεων ΙΙ και ΙΙΙ δεν εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

«Οποιοσδήποτε παραγωγός εμβολίου πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία που εξασφαλίζει την ασφάλεια (του εμβολίου) και προτείνεται από τον ΠΟΥ», ανέφερε μιλώντας από την Ουάσινγκτον.   Η αμερικανική πλευρά αμφισβητεί την αξιοπιστία των ρωσικών ανακοινώσεων, θεωρώντας ότι το «Sputnik V» δεν είναι επαρκώς δοκιμασμένο. «Θεωρώ ότι είναι παρακινδυνευμένο, εξαιρετικά παρακινδυνευμένο» σχολίασε ο Ντάνιελ Σάλμον, διευθυντής στο Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Εμβολίων του πανεπιστημίου Johns Hopkins.   «Αβάσιμες ανησυχίες».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις