Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020, τιμά τον Όσιο Ποιμένα, την Αγία Ανθούσα τη νέα, τον Άγιο Φανούριο τον Νεοφανή, τον Μεγαλομάρτυρα και τον Άγιο Λιβέριο τον Ομολογητή, Πάπα Ρώμης. Επίσης, τιμά τον Άγιος Όσιο επίσκοπο Κορδούης της Ισπανίας, τη Μνήμη της Βάπτισης του Αιθίοπα Ευνούχου από τον Άγιο Φίλιππο, τον Άγιο Αρκάδιο τον βασιλιά και τον Όσιο Θεόκλητο.

Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν ο Φανούριος, η Φανουρία, ο Λιβέριος (Λυμπέρης). Χρόνια τους πολλά και ευτυχισμένα! Ο Άγιος Φανούριος είναι από τους πιο αγαπητούς άγιους στους Έλληνες, παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν για τον ίδιο και την ζωή του είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Για τους απλούς ανθρώπους, ο Άγιος Φανούριος υπήρξε η μορφή που πάντοτε θα βοηθούσε να βρεθούν τα χαμένα. Το μόνο γνωστό, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση τουλάχιστον, είναι πως η μητέρα του Αγίου ήταν… αμαρτωλή. Κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, οι πιστοί πηγαίνουν πίτες για να «διαβαστούν» στις εκκλησίες. Πρόκειται για τις γνωστές σε όλους «Φανουρόπιτες», μια συνήθεια που προέκυψε από μια μίξη λαϊκής παράδοσης, πίστης και τοπικών εθίμων, η οποία ξεκίνησε από τη Ρόδο και επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.

Διαβάστε: Γιατί φτιάχνουμε Φανουρόπιτες του Αγίου Φανουρίου – Παραδοσιακή και εύκολη συνταγή

Αυτός ο τόσο αγαπητός άγιος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χωρίς αμφιβολία ως δώρο Θεού, διότι ήταν και παράμενε άγνωστος για πολλούς αιώνες. Έγινε γνωστός από την τυχαία εύρεση της εικόνας του τον 14ο αιώνα μ.Χ. στη Ρόδο, όταν έσκαβαν παλιά σπίτια στο νότιο μέρος του παλιού τείχους. Εκεί βρέθηκε αρχαίος ναός με πολλές κατεστραμμένες εικόνες και μεταξύ αυτών και η καλά διατηρημένη εικόνα επί της οποίας ο τότε μητροπολίτης Ρόδου Νείλος ο Β’ ο Διασπωρινός (1355 – 1369 μ.Χ.) διάβασε το όνομα του Αγίου «ὁ ἅγιος Φανῶ». Στην εικόνα, ο Άγιος παριστανόταν σαν νεαρός στρατιώτης, κρατώντας στο δεξιό του χέρι σταυρό, πάνω στον όποιο υπήρχε λαμπάδα αναμμένη, γύρω δε από την εικόνα τα 12 μαρτύρια του.

Τον αρχαίο ναό που βρέθηκε η εικόνα, ανοικοδόμησε, ύστερα από πολλές προσπάθειες, ο Νείλος και τον αφιέρωσε στο όνομα του Αγίου Φανουρίου, που όπως φαίνεται συνέταξε και την Ακολουθία του. Ο Άγιος Φανούριος έχει κάνει πολλά θαύματα. Η αγάπη και η τιμή με την οποία περιβάλλεται ο Άγιος Φανούριος έγινε αφορμή να δημιουργηθούν διάφορες ωραίες και ευλαβείς παραδόσεις στο λαό μας, ανάμεσα στις οποίες είναι και το εορταστικό έθιμο της «Πίτας του Αγίου Φανουρίου», ή της «Φανουρόπιτας» που γίνεται την παραμονή της εορτής του. Η πίτα αυτή είναι συνήθως μικρή και στρογγυλή σαν μικρός άρτος, μοιράζεται στους πιστούς και γίνεται άλλοτε για να φανερώσει κάποιο χαμένο αντικείμενο ή κάποια χαμένη υπόθεση ή ακόμα να φανερώσει την υγεία σε κάποιον ασθενή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις