Με πυρκαγιά που είναι έτοιμη να φουντώσει παρομοίασε τον κορονοϊό ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, οι λόγοι που ο κορονοϊός μοιάζει με πυρκαγιά είναι τρεις: «Πρώτον ξέρουμε ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί, ή παρά πολύ ελαφρά νοσούντες, κι αυτό είναι πρόβλημα. Δεύτερον έχουμε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα και τρίτον συρροές, αυτός ο συνδυασμός δείχνει ότι έχουμε πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να μη φουντώσει».

Ο ίδιος επεσήμανε πως ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» για τον κορονοϊό είναι να μην υπάρξει η μεταφορά κρουσμάτων από νέους στους μεγαλύτερους και όπως είπε: «ελπίζω να μην τη δούμε». Ένα ακόμα «στοίχημα» είναι τα δευτερογενή κρούσματα: «Είναι μεγάλη διάφορα σε οίκο ευγηρίας τα δύο κρούσματα και τα 20 κρούσματα. Τα 20 δείχνουν ότι είχαμε κενό ασφαλείας στα μέτρα. Είναι σημαντικό να δούμε ποσά δευτερογενή κρούσματα έχουμε σε κάθε συρροή».

Τόνισε πως «ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε συνδυασμό με συρροές σε διάφορους χώρους δείχνει ότι ο ιός βρίσκεται παντού σε όλη την Ελλάδα, αρά είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει» σημείωσε. Ξεκαθάρισε πως «ο ιός δεν μπορεί να εξαφανιστεί ξαφνικά, το στοίχημα είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα, λιγότερο σοβαρά και να μην έχουμε μεγάλες συρροές». «Δεν υπάρχει απάντηση στο ποτέ θα ξεμπερδέψουμε με τον κορoνοϊό. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καλά καλά η φάση 3 των εμβολίων».

Έσπευσε να σημειώσει πως η ημερομηνία για την έναρξη των σχολείων είναι βολική καθώς «θα έχουν οργανωθεί λίγο τα πράγματα», θα έχει γίνει επιστροφή από τις διακοπές και θα έχει υπάρξει σχετική απομόνωση των παιδιών και των νέων από διακοπές.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο του ANT1 ανέφερε πως υπάρχει ανησυχία για τα κρούσματα στις κλειστές δομές. «Μέχρι τώρα είχαμε καταφέρει τα γηροκομεία ή άλλες δομές με φιλοξενούμενους να είναι ελεύθερες covid-19. Ξαφνικά βλέπουμε δυο τρία τέτοια περιστατικά και μάλιστα με συρροή κρουσμάτων εκεί μέσα. Σε μια κλειστή δομή να υπάρχουν δύο κρούσματα δεν είναι τόσο ανησυχητικό από το να εντοπιστούν 30.

Οι υπεύθυνοι αυτών των δομών πρέπει να είναι εξαιρετικά αυστηροί στην τήρηση των μέτρων. Επίσης δεν θα ήθελα να δω ξαφνικά κρούσματα σε ηλικιωμένες ευπαθείς ομάδες που θα είναι αποτέλεσμα μετάδοσης του κορονοϊού από τη νεολαία. Γι’ αυτό τους κάνουμε έκκληση να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους που κατά πάσα πιθανότητα θα νοσήσουν πολύ βαριά», είπε.

Ο κ. Βατόπουλος σε μια πρόβλεψη για τις επόμενες ημέρες τόνισε πως: «Έχουμε ένα σταθερό αριθμό κρουσμάτων και ευτυχώς δεν έχουμε ραγδαία αύξηση συνεπώς είναι μια κατάσταση ελεγχόμενη. Από τη άλλη έχουμε αυτές τις συρροές σε διάφορους χώρους στο γηροκομείο σε διαφορές δομές και δείχνουν τη δυνατότητα του ιού να διασπείρεται μέσα στον πληθυσμό. Και αυτό είναι το ανησυχητικό και μπορεί να κάνει ένα ξέσπασμα του ιού».