Έντονη είναι η ανησυχία στη Μόρια της Μυτιλήνης, καθώς όπως έγινε γνωστό ένας αναγνωρισμένος πρόσφυγας από τη Σομαλία στο ΚΥΤ της Μόριας βρέθηκε θετικός στον Covid- 19. Με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τίθεται άμεσα σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα) το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια της Λέσβου για συνολικά 14 ημέρες, λόγω του κρούσματος κορoνοϊού.

Έτσι, για το χρονικό διάστημα έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, θα απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την δομή ενώ η Αστυνομία θα έχει ενισχυμένη παρουσία στο χώρο, για την τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας όλο το 24ωρο. Στον χώρο του καταυλισμού θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο προσωπικού ασφαλείας μετά από θερμομέτρηση.

Δημοσίευμα της ιστοσελίδας stonisi.gr αναφέρει πως στη δομή φιλοξενίας αλλά και στην τοπική κοινωνία έχει σημάνει συναγερμός. Σημειώνεται πως στη Μόρια διαβιούν 12.800 άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες και ο φόβος για τη διασπορά του κορονοϊού είναι κάτι παραπάνω από έκδηλος.

Τονίζεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του από τον ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 40χρονος Σομαλός πρόσφυγας είχε φύγει από το ΚΥΤ με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, είχε μεταβεί στην Αθήνα και επέστρεψε μόνος του πίσω στη Μόρια. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο 40χρονος έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και την Τρίτη μεταφέρθηκε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου και εισήχθη για νοσηλεία με κακή κλινική εικόνα.

Πρόκειται για τον πρώτο κάτοικο του καταυλισμού που διαπιστώνεται ότι ασθενεί. Ας σημειωθεί ότι σε ανάλογη περίπτωση στον καταυλισμό του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο ο καταυλισμός τέθηκε σε υγειονομικό αποκλεισμό.

Έκτακτα μέτρα στη Λέσβο

Αξίζει να σημειωθεί πως τις προηγούμενες μέρες είχε γίνει γνωστό πως ιερείς και μέλη του κλήρου είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, από το πρωί του περασμένου Σαββάτου στις 06:00, έκτακτα μέτρα επιβάλλονται σε Λέσβο και Ζάκυνθο.

Εφαρμόζονται δηλαδή τα κάτωθι μέτρα:

  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους

Παράλληλα, παρατείνεται για 14 ημέρες το ειδικό καθεστώς σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο, Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και Χανίων.

Τέλος, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές προστίθεται η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και επιβάλλονται τα κάτωθι μέτρα:

  • Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
  • Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις