Η κακοκαιρία Ιανός έφτασε στο Λεκανοπέδιο της Αττικής τα ξημερώματα και άρχισε να βρέχει έντονα στις 5 τα ξημερώματα. Μισή ώρα αργότερα σε κάποιες περιοχές εκδηλώθηκαν οι πρώτες καταιγίδες και τα φαινόμενα εντάθηκαν καθώς ο αέρας δυνάμωσε και η βροχή έπεφτε πιο δυνατά.  Ευτυχώς είχε μικρή διάρκεια και δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα. Πάντως οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και η πυροσβεστική υπηρεσία είναι σε κόκκινο συναγερμό.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις η κακοκαιρία Ιανός θα βρίσκεται εντός Αττικής μέχρι αργά το απόγευμα ενώ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν μέσα στη νύχτα και από αύριο ο καιρός θα βελτιωθεί αισθητά.

Ποιες περιοχές τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Για την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων που ήδη πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας μας (Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός), με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας οι παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες: Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία, από 18-09-2020 έως και 19-09-2020, λόγω σχετικής προειδοποίησης για τις περιοχές αυτές.

Επιπλέον, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου, εκτός από την Κοινότητα Νυφίου του Δήμου Αργοστολίου και την Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του Δήμου Σάμης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 17-09-2020 στις παραπάνω περιοχές. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 17 Μαρτίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινότητα Νυφίου του Δήμου Αργοστολίου και η Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του Δήμου Σάμης είναι ήδη κηρυγμένες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2019 στις παραπάνω περιοχές και θα βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση έως 05-10-2020 και 06-10-2020 αντίστοιχα.

Δείτε live την πορεία του «Ιανού»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις