Την απόφαση του Γιώργου Κουμουτσάκου να κοινωνήσει εν μέσω πανδημίας στηλίτευσε εμμέσως πλην σαφώς ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

«Όταν μετά από 9 μήνες πανδημίας δημόσια πρόσωπα δεν αντιλαμβάνονται ποιες συμπεριφορές είναι συμβατές με την προστασία της δημόσιας υγείας να μην έχουμε την απαίτηση να το κάνουν αυτό απλοί πολίτες. Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να είναι οριζόντια. Και αυτό αφορά και χώρους, και θεσμούς και πολίτες», έγραψε με νόημα στο Facebook.

Παράλληλα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1, ο κ. Μόσιαλος αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την Αττική, επεσήμανε ότι ο ίδιος θα ανησυχούσε περισσότερο από τις συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους, απ’ ό,τι σε ανοικτούς.

«Τα μέτρα είναι σωστά, αλλά καθυστέρησαν»

«Εγώ δεν θα ήμουν τόσο πολύ επιφυλακτικός για συγκεντρώσεις που γίνονται σε ανοικτούς χώρους όσο γι’ αυτές που γίνονται σε κλειστούς. Καλό είναι να εφαρμόζουμε τα μέτρα ενιαία και οριζόντια και ταυτόχρονα τα δημόσια πρόσωπα να δείχνουν κι αυτές τις ενιαίες συμπεριφορές. Κατανοώ τις ατομικές επιθυμίες που μπορεί να υπάρχουν, αλλά εδώ μιλάμε για ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, οπότε εδώ αυτό που πρέπει να υπερισχύει στις δημόσιες συμπεριφορές μας δεν είναι η ατομική μας επιθυμία, αλλά είναι το γενικό καλό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα μέτρα στην Αττική είναι σωστά μεν, αλλά δεν ελήφθησαν γρήγορα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά κρούσματα.

«Δεν πρέπει να ακολουθούμε τα γεγονότα στην εξέλιξη της πανδημία αλλά να τα προβλέπουμε», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως «πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο».

Μάλιστα, ως παράδειγμα έφερε την Ιρλανδία, η οποία έχει πληγεί μεν σφοδρά από την πανδημία, αλλά έχει καταρτήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σχετικά με τα μέτρα που θα επιβληθούν αναλόγως της έξαρσης των κρουσμάτων. Ακόμη, τόνισε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα τεστ κορονoϊού, για να ελεγχθούν τα κρούσματα.

H πανδημία ήρθε για να μείνει

Ωστόσο, επισήμανε πως «τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σήμερα είναι θετικά» και αναφέρθηκε στην πιθανότητα ενός γενικού lockdown. Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει όχι μόνο τώρα αλλά και τους επόμενους μήνες, καθώς ένα συνολικό lockdown θα πλήξει την οικονομία.

Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε πως η πανδημία του κορονοϊού «ήρθε για να μείνει μέχρι να βρεθούν φάρμακα αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της».

Έτσι, σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της, πρότεινε την ενίσχυση της τηλεργασίας και ειδικότερα της τηλεκπαίδευσης. Ο ίδιος σημειώνει ότι η τηλεκπαίδευση πρέπει να γίνει βασικός πυλώνας μάθησης πλέον και όχι συμπληρωματικό μέτρο, όπως προτείνει και διαμηνύει το υπουργείο Παιδείας. Ταυτόχρονα, αναφορικά με την κατάσταση στα σχολεία, τονίζει πως «περιμένουμε κι άλλα κρούσματα στα σχολεία, όπως έχει συμβεί σε όλο τον κόσμο».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις