Στο πλαίσιο του “αποκλιμάκωσης” που μεταδίδουν πολλά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, διαλόγου που προωθεί η Τουρκία, ο Υδρογραφικός Σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε δύο νέα μηνύματα NAVTEX για τουρκικές ασκήσεις με πυρά που θα πραγματοποιηθούν νότια της Λέσβου και στα ανοικτά των ακτών της Φώκαιας στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου.

Ο Σταθμός της Αττάλειας από την άλλη, με νέο μήνυμα NAVTEX, επεκτείνει τις δραστηριότητες του σεισμικού ερευνητικού σκάφους Barbaros Hayreddin Paşa στην Ανατολική Μεσόγειο έως τις 18 Οκτωβρίου.

Συγκεντρωτικά έχουμε μια NAVTEX για τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο, Μετά την παράταση των δραστηριοτήτων του Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ και τώρα παράταση στις δραστηριότητας του Barbaros στην ανατολική μεσόγειο

Κωνσταντίνος Ζιάζιας: “Η Τουρκία δεν αποχωρεί ή αποκλιμακώνει και ζητά διάλογο για όλα χωρίς όρους”

Εξασθενημένο είναι το πολεμικό κλίμα στον τουρκικό τύπο, όμως συνεχίζεται το παιχνίδι της διπλωματίας με έντονο παρασκήνιο. Οι διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία είναι σε εξέλιξη και όλα δείχνουν πως τα πράγματα οδεύουν προς τον 61ο κύκλο των διερευνητικών. Ο τουρκικός τύπος έχει ρίξει τους τόνους και γίνεται λόγος για αποκλιμάκωση, ωστόσο το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» με νέα Navtex ανανεώνει την παρουσία του στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.

Το βράδυ της Παρασκευής (19/9) εκδόθηκαν δύο ακόμα Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μεταξύ Λέσβου και Χίου. Το ερώτημα είναι πώς θα πάμε μέχρι την Πέμπτη που είναι η σύνοδος Κορυφής που θα ασχοληθεί με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας υποστήριξε ο κ. Λάβδας και ακόμα και αν υπάρξουν κυρώσεις, ποιες θα είναι οι συνομιλίες. Το περιεχόμενο της ατζέντας των συνομιλιών και το ζήτημα της Κύπρου, η οποία δέχεται σκληρή πίεση από την Τουρκία για να εγκαταλείψει την πρόθεσή της για βέτο στις κυρώσεις στη Λευκορωσία, είναι δύο στοιχεία, τα οποία κατά τη γνώμη του καθηγητή οδηγούν σε αδιέξοδο και όχι σε έναρξη ουσιαστικών και βιώσιμων συζητήσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Ζιάζιας, υποστήριξε πως η Τουρκία όχι μόνο δε δήλωσε ότι αποχωρεί ή αποκλιμακώνει, αλλά ανακοίνωσε ότι έστειλε το ερευνητικό σκάφος για συντήρηση  και ζήτησε διάλογο για όλα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επίσης εξέδωσε άμεσα Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Σημείωσε πως συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις πειρατικές ενέργειες με το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και με ερευνητικό σκάφος στην ΑΟΖ της Κύπρου χωρίς η χώρα μας  αυτό να το θεωρεί πρόκληση για τον ελληνισμό της Κύπρου.

«Αν δεν έχουμε μια αυστηρά διατυπωμένη απόφαση με ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα μέτρα στις 25 Σεπτεμβρίου, ο Ερντογάν θα συνεχίσει τις προκλήσεις του», είπε σχετικά. Για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις υποστήριξε πως η Τουρκία είναι ένας διαχρονικά ισχυρός οικονομικός εταίρος της Γερμανία και πως από τη θέση της προεδρίας που κατέχει, η Γερμανία επηρεάζει όλους τους υπόλοιπους εταίρους και συμμάχους. Η Γαλλία είναι η μόνη που δίνει έναν αγώνα για να συγκρατήσει τον τουρκικό επεκτατισμό.

Αναφορικά με τις κυρώσεις, ο κ. Λάβδας επεσήμανε πως είναι πολύ χρήσιμες όσο λειτουργούν ως απειλή. Αν αυτές είναι ουσιαστικές, πράγμα που αμφισβητεί, τότε η Τουρκία θα στραφεί προς την Κίνα, το Κατάρ ακόμα και τη Ρωσία. «Είναι δύσκολο για την ΕΕ να φτάσει σε αυτές τις κυρώσεις και η βασική συνεισφορά από πλευράς Ευρώπης είναι η γαλλική, η οποία προσπαθεί να βοηθήσει στην προσλαμβανόμενη ισορροπία δυνάμεων στην ανατολική μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά. «Είναι σαφές ότι αν ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές είναι καλό, αλλά δε σημαίνει ότι μπορούμε να πάμε σε ουσιαστικές συνομιλίες χωρίς να ξεκαθαρίσουμε την ατζέντα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις