Με τον κορονοϊό να καλπάζει στην Αττική η κυβέρνηση επιχειρεί με νέα μέτρα να σπάσει την αλυσίδα μετάδοσης καθώς τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά. Τα κρούσματα κυρίως σε γειτονίες του κέντρου της Αθήνας ξεπερνούν καθημερινά τα 150 και ο φόβος μήπως ξεφύγει εντελώς η κατάσταση κάνει τους ειδικούς να εφαρμόζουν μέτρα ως ύστατη λύση πριν το οριστικό Lockdown.

Από σήμερα Σάββατο 26.09.2020, στις 05:00 το πρωί έως τις 4 Οκτωβρίου αναστέλλεται η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες. Τα μόνα που θα λειτουργούν θα είναι τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

«Η εξάπλωση του νέου κορονοϊού και η πίεση στο σύστημα Υγείας, υποχρέωσε την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα, προκειμένου να εφαρμοστούν τα ήδη υπάρχοντα και ταυτόχρονα να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, τα οποία παρατηρούνται κυρίως από νεαρής ηλικίας άτομα, μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, σε χώρους γύρω από περίπτερα και άλλα μαγαζιά που παρέχουν αλκοόλ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Περιπτερούχοι: Αστεία πράγματα

Ο Προέδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιπτερούχων, Θοδωρής Μάλλιος, καυτηρίασε  τα νέα μέτρα της κυβέρνησης τα οποία χαρακτήρισε «ανήκουστα».«Ακόμα ένα τραγικό, το οποίο είναι ανεξήγητο για τον απλό άνθρωπο. Στοχοποιήσαμε τις πλατείες, κυνηγάμε την πλατεία Βαρνάβα και λέγαμε ιστορίες. Και τα Μέσα διαμόρφωσαν μια κατάσταση. Αστεία πράγματα, άκρα γελοιότητα», σημείωσε.

Τόνισε δε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα συνωστισμού και δεν βρίσκει λογική στα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση. «Επικρατεί ο απόλυτος παραλογισμός», υπογράμμισε μιλώντας στο MEGA και συνέστησε στην κυβέρνηση να κοιτάξει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Γρήγορα τεστ στις κόκκινες περιοχές

Αυτή ήταν η πρώτη κίνηση. Δηλαδή η επιχείρηση πλατεία καθώς τα φαινόμενα συνωστισμού από παρέες σε πλατείες μετά τα μεσάνυχτα ανησυχούσαν τους ειδικούς. Η δεύτερη κίνηση είναι οι έλεγχοι με γρήγορα τεστ στις κόκκινες περιοχές του κέντρου της Αθήνας καθώς εκεί εντοπίζεται αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Επανεμφάνιση Τσιόδρα

Δεν είναι τυχαία και η επανεμφάνιση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος βρέθηκε χθες μαζί με τον  υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια,  στην Κυψέλη, με αφορμή τους ελέγχους για κορωνοϊό που έγιναν εκεί από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ.

Η στρατηγική για τον έλεγχο για τον ιό αφορά τον εργαστηριακό έλεγχο και μετά την ανίχνευση των επαφών των θετικών, την απομόνωση των θετικών και την καραντίνα των επαφών τους», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ελέγχων σε περιοχές όπου υπάρχει έξαρση. «Αυτή είναι η κύρια στρατηγική που ακολουθείται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο. Και φυσικά επειδή η επιδημία δείχνει μια μεγάλη ετερογένεια, είναι τοπική επιδημία, αφορά τοπικές περιοχές, πρέπει να εντείνονται αυτές οι δράσεις σε περιοχές όπου υπάρχει έξαρση. Αυτή τη στιγμή αυτό γίνεται και έχει εξαιρετική σημασία για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού», ανέφερε ο καθηγητής.

Συνεργεία του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν και θα πραγματοποιούν κάθε μέρα περισσότερα από 1000 γρήγορα τεστ σε 8 διαφορετικές γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, Χθες σε 600 τεστ που έγιναν εντοπίστηκαν 6 θετικά κρούσματα

Μάσκες παντού

Η καθολική χρήση της μάσκας είναι κάτι που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει. Εαν όμως τις επόμενες 15 ημέρες η κατάσταση παραμείνει η ίδια τότε θα υπάρξει και αυτό το μέτρο πριν το τελικό που θα είναι ένα Lockdown σε ολόκληρη την Αττική

Συνεχίζει να καλπάζει ο ιός

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 286 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές και 37 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16913, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες. 2763 (16.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7028 (41.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

63 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 15 (23.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 197 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 369 θανάτους συνολικά στη χώρα. 138 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Που εντοπίζονται τα κρούσματα

– 37 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 163 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 9 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
– 11 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση