Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η ημερήσια ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ειδικότερα μετά τα 32 κρούσματα σε γηροκομείο στο κέντρο της Αθήνας, συγκεκριμένα στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου έσπευσαν άμεσα οι Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς. Μάλιστα, για την κατάσταση στην Αττική είναι πολύ σημαντική κάθε ημέρα που περνάει, καθώς η πρωτεύουσα διαθέτει βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και τα μέτρα δείχνουν να είναι προ των πυλών. Να υπενθυμίσουμε πως χθες (30/9) ανακοινώθηκαν 354 κρούσματα και τα 194 εντοπίστηκαν στην Αττική.

Διαβάστε επίσης: Πόσα κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα, 1 Οκτωβρίου

«Η Αθήνα δεν πάει καλά»

«Η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο συνήθως γίνεται από το προσωπικό», επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολογος, Σωτήρης Τσιόδρας, έπειτα από την επίσκεψή του σε γηροκομείο της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα, μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά. Ο κ. Τσιόδρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αθήνα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι « η Αθήνα δεν πάει καλά», ενώ προσέθεσε ότι «πάντα σε τέτοιους χώρους υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, οι περισσότεροι από αυτούς, το 80 % είναι κατακεκλιμένοι.

«Είναι μια κατάσταση που δεν θέλουμε να την ξαναδούμε και δυστυχώς συνεχίζουμε να την βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήρανε και η Θεσσαλονίκη πάει καλά», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς συμπλήρωσε ότι έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση.

«Επιβεβλημένη η χρήση της μάσκας, ειδικά στην Αττική»

Επί ποδός είναι οι υγειονομικές αρχές της χώρας αφού η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, ιδιαίτερα στην Αττική, ανησυχούν τόσο την κυβέρνηση όσο και τους ειδικούς λοιμωξιωλόγους.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής ιατρικής, τόνισε ότι η χρήση της μάσκας παντού είναι επιβεβλημένη.

«Ένα μέτρο που θα πρέπει να γίνει επειγόντος και μου κάνει εντύπωση που δεν έχει γίνει, είναι μάσκα παντού και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας».

Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι γίνονται «εκπτώσεις» στην χρήση μάσκας αφού πολλοί δεν την χρησιμοποιούν συνέχεια ή ορθά, ενώ υπογράμμισε ότι η χρήση της θα πρέπει να γίνεται από όλους και παντού, αφού έτσι γίνεται πιο γρήγορη και εύκολη ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος.

«Όταν φοράμε μάσκα η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη».