Ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων στον Άγιο Παντελεήμονα, ενώ αυξημένοι είναι οι φόβοι για εκτεταμένη διασπορά του κορονοϊού από το γηροκομείο «Αττική». Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σήμερα Κυριακή ανακοινώθηκαν 20 νέα κρούσματα μόνο στον Άγιο Παντελεήμονα, ενώ όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, θετικοί είναι επίσης, ο ιδιοκτήτης της δομής φιλοξενίας ηλικιωμένων και ο γιος του.

Συγκεκριμένα, κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενήργησαν σήμερα, Κυριακή 4 Οκτωβρίου, rapid τεστ στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα. Ο συνολικός αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν είναι 487 από τα οποία βρέθηκαν είκοσι 20 θετικά εκ των οποίων πέντε 5 αφορούν Έλληνες και 15 αλλοδαπούς. 8 είναι γυναίκες και δώδεκα 12 άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 41 έτη.

8 κρούσματα σε γηροκομείο στην Καρδίτσα

Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου κατά τον περιοδικό δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργεί ο ΕΟΔΥ στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε όλη την επικράτεια βρέθηκαν δύο θετικά αποτελέσματα σε προσωπικό ΜΦΗ στην περιοχή της Καρδίτσας. Άμεσα ελήφθησαν δείγματα από το υπόλοιπο προσωπικό και τους ωφελούμενους με αποτέλεσμα τον εντοπισμό άλλων τεσσάρων κρουσμάτων από το προσωπικό της δομής. Σε επανέλεγχο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, εντοπίστηκαν δύο επιπλέον κρούσματα στο προσωπικό.

2 κρούσματα σε γηροκομείο των Ιωαννίνων

Υπάλληλος του Γηροκομείου «Ζωσιμαδών» που λειτουργεί η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, ο οποίος επισκέπτεται και το «Ζωγράφειο» Γηροκομείο του Δήμου Ιωαννιτών, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Ο ΕΟΔΥ ξεκίνησε ελέγχους στους φιλοξενούμενους και στα δύο Γηροκομεία.

Σημειώνεται πως στο «Ζωγράφειο», φιλοξενούνται περίπου 30 ηλικιωμένοι, το «Ζωσιμαδών» υποστηρίζει και φιλοξενεί 40 ηλικιωμένους, ενώ λειτουργεί Κλινική Χρονίων Παθήσεων η οποία προσφέρει φροντίδα σε περίπου 80 άτομα με λειτουργικές δυσκολίες, Ανοιχτό Κέντρο για την Προστασία των Ηλικιωμένων και πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εργαζόμενη του «Ζωγράφειου» Γηροκομείου που έχει βρεθεί θετική στον κορονοϊό, άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα όταν βρισκόταν σε άδεια και έτσι δεν ήρθε σε επαφή με τους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση «ο Δήμος Ιωαννιτών ενημερώθηκε ότι εργαζόμενη στον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας βρέθηκε θετική στον COVID-19. Η συγκεκριμένη υπάλληλος απουσίαζε κάνοντας χρήση κανονικής άδειας την τελευταία εβδομάδα. Αρκετές ημέρες δηλαδή πριν βρεθεί θετική δεν είχε καμία επαφή με τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στη δομή».

Στη συνέχεια, ο Δήμος ενημερώθηκε για δεύτερη θετική περίπτωση εργαζομένου στο Γηροκομείο «Ζωσιμαδών» ο οποίος είχε βρεθεί και στις εγκαταστάσεις του Ζωγράφειου Οίκου: «Επικοινώνησε άμεσα με τον ΕΟΔΥ και Κινητή Μονάδα προχωρά στην δειγματοληψία και τον έλεγχο όλων των ηλικιωμένων και του προσωπικού. Τα αποτελέσματα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά είναι αρνητικά».