Απορρίφθηκε το αίτημα του Γ. Λαγού για εξαίρεση των δικαστών από τη δίκη της Χρυσής Αυγής. «Δεν προέκυψαν ενέργειες ή παραλείψεις του δικαστηρίου για να δικαιολογήσουν υπόνοιες αμεροληψίας» ανέφερε το δικαστήριο κι απέρριψε την αίτηση του Ιω. Λαγού για εξαίρεση των δικαστών. Επομένως το προεδρείο της Μαρίας Λεπενιώτη επανέρχεται στην έδρα.
Η Μαρία Λεπενιώτη έδωσε τον λόγο στην εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου για να προτείνει επί των ποινών και εκείνη ζήτησε να τοποθετηθεί αύριο. Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο στις 11 το πρωί.
Την ώρα που το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση για το αίτημα του Λαγού, ο καταδικασθείς ευρωβουλευτής δεν βρισκόταν στην αίθουσα.
Την απόρριψη του αιτήματος του Λαγού είχε ζητήσει και η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου. Μετά την απόρριψη της, τον λόγο έλαβε ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης, που επανέλαβε στο δικαστήριο τους λόγους για τους οποίους αιτήθηκε την εξαίρεση των δικαστών ο εντολέας του.
Πλεύρης: «Το δικαστήριο επηρεάστηκε από τον εσμό των αντιδράσεων»
Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι θεωρεί πως έγιναν παρεμβάσεις της νομοθετικής εξουσίας στη δικαστική, μετά τις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και πολιτικών αρχηγών, και πώς θεωρεί ότι το δικαστήριο επηρεάστηκε από «όλον τον εσμό των αντιδράσεων».
Κατηγόρησε επίσης την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη ότι επέτρεψε κατά τη διάρκεια της δίκης να μιλούν μάρτυρες για φασισμό, ναζισμό κ.λπ., αντί να τους διακόπτει, καθώς -όπως είπε ο κ. Πλεύρης- το δικαστήριο δικάζει πράξεις και όχι ιδεολογίες.
«Εγώ είμαι ακροδεξιός. Θέλετε να με πείτε φασίστα; Πείτε με. Θα δικαστώ για τις ιδέες μου;».
Ο συνήγορος, απαντώντας στην εισαγγελική πρόταση που χαρακτήρισε αόριστη την αίτηση Λαγού, είπε ότι τα γεγονότα είναι πασίδηλα και γι’ αυτό δεν τα εξειδίκευσαν, εστιάζοντας στις δηλώσεις των πολιτικών, τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ και στη διαδήλωση την ημέρα της απόφασης επί της ενοχής. Κλείνοντας την αγόρευσή του, έκανε λόγο για κλίμα φανατισμού, που καλλιεργήθηκε με πολιτικές σκοπιμότητες -όπως είπε- και ανέφερε για τη μητέρα του Παύλου Φύσσα. «Βεβαίως να συμπαθήσουμε τις μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους, όμως μητέρα είχε και ο Κατσίφας, μητέρες είχαν και τα παιδιά που εκτελέστηκαν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, και δεν μιλάει κανένας γι’ αυτά».
Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 10 προσαγωγές
Οι δέκα προσαγωγές ατόμων που πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή και τα οποία συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το Εφετείο Αθηνών μετατράπηκαν απόψε σε συλλήψεις. Σημειώνεται, ότι τα άτομα αυτά συγκεντρώθηκαν στο σημείο παρά τη σχετική απαγόρευση που υπήρχε, με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής.
Παρά ταύτα, μια ολιγομελής ομάδα υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκε στα δικαστήρια και κινήθηκε απειλητικά προς τα μέλη του ΠΑΜΕ που βρίσκονταν από νωρίς στο σημείο. Οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν φραστικά στους συγκεντρωμένους, πέταξαν έναν καφέ και απωθήθηκαν αμέσως από αστυνομικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από αστυνομικές πηγές, σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία με την κατηγορία της απείθειας.
Κανένα ελαφρυντικό στην διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής
Νωρίτερα το δικαστήριο είχε ανακοινώσει την απόφασή του να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης και στους περισσότερους από τους βουλευτές. Μια απόφαση που προμήνυε σκληρές ποινές για τους καταδικασθέντες χρυσαυγίτες.
Συγκεκριμένα, καταδικάζεται χωρίς ελαφρυντικά η διευθυντική ομάδα της ΧΑ, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της Νίκος Μιχαλολιάκος και οι Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.
Το ίδιο συνέβη και για το δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά και όσους ακόμα εμπλέκονταν στη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού, ενώ δεν αναγνωρίστηκαν ούτε ελαφρυντικά για τους επιτιθέμενους στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες.
Στο άκουσμα της είδησης ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους επτά καταδικασθέντες για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης το συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά στο Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «ο λαός απαιτεί οι φασίστες φυλακή». Και από αυτή τη δικάσιμο δεν λείπει η Μάγδα Φύσσα, η οποία καταχειροκροτήθηκε κατά την άφιξή της.
Kανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε και στους Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο και Δημήτρη Κουκούτση. Η ποινή τους θα κυμαίνεται από πέντε έως δέκα χρόνια.
Αναγνώριση ελαφρυντικών
Ελαφρυντικά από την άλλη χορηγήθηκαν σε όσους έκρινε το δικαστήριο πως είχαν μικρή συμμετοχή την εγκληματική οργάνωση, ενώ από τους πρώην βουλευτές, ελαφρυντικά έλαβαν οι Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αβράμης Αρβανίτης και Νίκος Μίχος.
Ειδικότερα:
– Οι βουλευτές Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος λαμβάνουν το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
– Στον Νικ. Μίχο αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη.
– Ο Μιχ. Αρβανίτης λαμβάνει το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.
Στους καταδικασθέντες για ένταξη και υπόθεση του Παύλου Φύσα, Γεώργιο Δήμου και Γεώργιο Στάλκο, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Τέλος, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Αναστάσιο Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (ένταξη και υπόθεση Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (ένταξη και Αιγύπτιοι αλιεργάτες) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (ένταξη και υπόθεση ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα).