Μετά την Κοζάνη που είναι η πρώτη περιοχή που μπήκε σε τοπικό Lockdown υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που…φλερτάρουν να μπουν σε καθεστώς κόκκινου συναγερμού καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι άκρως επιβαρυντικά.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς βρίσκεται από το πρωί στην Κοζάνη καθώς ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα έχει περάσει από χθες στο επίπεδο 4 Aυξημένου Kινδύνου στο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ο Υφυπουργός θα πραγματοποιήσει ευρεία σύσκεψη στην έδρα της Αντιπεριφέρειας, στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης και οι τέσσερεις Δήμαρχοι της περιοχής. Τον Νίκο Χαρδαλιά συνοδεύουν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Διευθυντής Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ, Σπύρος Σαπουνάς.

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας θα μεταβεί στα Γιάννενα, όπου στις 12 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη και τους συνεργάτες του, καθώς η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων εμφανίζει και αυτή υψηλό επιδημιολογικό φορτίο .
Ο κρίσιμος αριθμός 150
Υπάρχει ένα όριο το οποίο το έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία περνάμε από την κατάσταση πορτοκαλί στην κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Αυτό το όριο, η πρώτη που το πέρασε ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Με όριο το 150, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης είναι στο 159,7, ανέφερε χθες στην ενημέρωση στο υπουργείο υγείας ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Την ίδια στιγμή, όχι όλη η Αττική, ο κεντρικός τομέας της Αττικής υπολείπεται του ορίου αυτού. Έχει μια σταθερότητα τις τελευταίες ημέρες, την οποία παρακολουθούμε. Ταυτόχρονα, στα Ιωάννινα ο συγκεκριμένος δείκτης απέχει από το 150, αλλά όχι σημαντικά.Άρα αυτό που χρειάζεται είναι να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση και ευλαβικά να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία εφαρμόζουμε αυτή τη στιγμή» επεσήμανε, τονίζοντας την σοβαρότητα της κατάστασης.
«Οι περιοχές δεν διαχωρίζονται με βάση την αίσθησή μας. Διαχωρίζονται με βάση συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια. Κριτήρια τα οποία κάθε Τετάρτη συζητάμε με την ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί για το χάρτη και παίρνουμε αυτές τις εύκολες ή δύσκολες αποφάσεις.

Και οι αποφάσεις είναι δύσκολες σε μια περίοδο που έχουμε να αντιπαλέψουμε μια παγκόσμια κατάσταση, η οποία ειδικά στις γειτονικές μας χώρες είναι ακόμα πιο δυναμική. Άρα βρισκόμαστε εν μέσω ενός δεύτερου κύματος, οτιδήποτε άλλο εκτός από απόλυτη εγρήγορση, επαγρύπνηση θα είναι στο όριο της εγκληματικότητας. Το λέω και το εννοώ.

Ένα πράγμα πρέπει να κάνουμε τις επόμενες μέρες. Όλοι να εφαρμόσουμε τα μέτρα, σε όλη τη χώρα. Ο κρατικός μηχανισμός θα κάνει όλα όσα πρέπει και το κάνει από την πρώτη στιγμή. Σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε κάθε κωμόπολη, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Τα κριτήρια μας δεν είναι κριτήρια τα οποία δεν βασίζονται σε συγκεκριμένη κλίμακα. Αυτή την κλίμακα την μελετάμε κάθε μέρα, με δύο διαφορετικές τεχνικές συσκέψεις.
Μία που αφορά το αποτέλεσμα των ιχνηλατήσεων της προηγούμενης μέρας που γίνεται κάθε πρωί και μια το βράδυ, για να συντονίσουμε τα αποτελέσματα που έχουμε πάρει από τον ΕΟΔΥ και που αφορά στα νέα κρούσματα και στο νέο αριθμό, για να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε τις ροές, να δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων, να δούμε το σύνολο των επαφών τους, να δούμε τις κινητικότητα τους σε κάθε περιοχή και ένα σωρό άλλα κριτήρια τα οποία μας βοηθούν να διαμορφώσουμε άποψη στην κάθε περιοχή ξεχωριστά.