Έφτασε η ώρα για την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σχετικά με το ποιοι καταδικασθέντες για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής θα οδηγηθούν στη φυλακή. Στις 10 το πρωί θα συνεχίσει εκ νέου η συνεδρίαση του δικαστηρίου με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης των πρώην βουλευτών με τις οποίες θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των τοποθετήσεων περί αναστολής.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε οι ποινές να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα για όλους πλην του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, τουλάχιστον μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων (διαβάστε αναλυτικά). Σημειώνεται πως η πρόταση της εισαγγελέως δεν είναι δεσμευτική. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι συνήγοροι των καταδικασμένων θα προχωρήσουν σε δευτερολογίες, ενώ αμέσως μετά το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει σε ποιους θα δώσει την ευκαιρία να παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι το δεύτερο βαθμό, ενδεχομένως με επιβολή περιοριστικών όρων για κάποιους, και για ποιους θα διατάξει να συλληφθούν και να οδηγηθούν στο κελί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση αναμένεται αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Η εισήγηση της εισαγγελέως

Η εισαγγελέας πρότεινε ανασταλτικό χαρακτήρα στις ποινές λέγοντας: «Αποδείχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν γνωστή διαμονή και τήρησαν όλους τους όρους που τους επιβλήθηκαν, ενώ εξακολουθούν να τους τηρούν. Παρουσιάζονται στο ακροατήριο και δεν είναι ύποπτοι φυγής. Δεν προκύπτει από κανέναν στοιχείο», και συμπλήρωσε ότι το ποινικό μητρώο τον περισσότερων βουλευτών είναι καθαρό.

«Πέρασαν επτά έτη και δεν προχώρησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις. Να επισημανθεί ότι διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία της και η εφημερίδα. Ανεξαρτήτως όσων προαναφέρθηκαν, η εκτέλεση των ποινών ισοδυναμεί με ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση θα έχουν εκτίσει την επιβληθείσα ποινή», είπε η εισαγγελέας.

«Πρόταση-όνειδος για την Εισαγγελία της χώρας» την χαρακτηρίζει με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, τονίζοντας ότι η εισαγγελέας «δικαίωσε τον τίτλο της, ως “εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης”».

Η εισαγγελέας της έδρας

Η ΚΕΕΡΦΑ κάνει λόγο για «δώρο στους νεοναζί»: «Η εισαγγελέας της έδρας του δικαστηρίου Αδαμαντία Οικονόμου επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον κόσμο που της καταλογίζει ότι είναι “εισαγγελέας υπεράσπισης” της Χρυσής Αυγής, ακόμη και τώρα που έχει καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση».

H νεολαία ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι: «Η πρόταση καθ’ αυτή, όπως και η ίδια η Εισαγγελέας, αμαυρώνουν την δικαστική εξουσία και ναρκοθετούν την Δημοκρατία. Η πρόταση αποτελεί μνημείο χυδαιότητας απέναντι στα εκατοντάδες θύματα της ΧΑ, καθώς αναμασά όλα τα νομικά και τα πολιτικά επιχειρήματα των χρυσαυγιτών. Τους ναζί όπως και την Εισαγγελέα που όχι απλά ξεπλένει, αλλά αθωώνει τους ναζί, θα τους καταπιούν οι αντιφασιστικοί αγώνες για Δημοκρατία».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις