Με τριετή φυλάκιση και πρόστιμο 20.000 ευρώ με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο διευθυντής της εφημερίδας «Ελεύθερη Ώρα» για το κατάπτυστο και τρανσφοβικό πρωτοσέλιδο της στις 11/10/2017. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα μια ημέρα μετά την ψήφιση το νομοσχεδίου που προέβλεπε την αλλαγή ταυτότητας φύλου από την ηλικία των 15 ετών, βγήκε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ψηφίστηκε ο νόμος έκτρωμα από 148 ανώμαλους”, “ΒΟΥΛΗ – ΤΡΑΒΕΣΤΙ”, “ΞΥΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ “ΑΔΕΛΦΗ”».

Στο ρεπορτάζ υπήρχαν προσβλητικοί χαρακτηρισμοί για τους βουλευτές που υπερψήφισαν το νόμο για την ταυτότητα φύλου, ενώ το δημοσίευμα προέτρεπε και στην άσκηση βίας εναντίον των ομοφυλοφύλων και γενικότερα των ΛΟΑΤΚΙ.

Η δίωξη ασκήθηκε για παράβαση του άρθρου 1 του Ν. 927/79 με ακραία ομοερωτοφοβική και τρανσφοβική ρατσιστική στοχοποίηση που προκαλούσε μίσος καθώς και προτροπή σε χρήση βίας κατά ομοερωτικών και διεμφυλικών ατόμων στις 11 Οκτωβρίου 2017, μετά από μηνυτήρια αναφορά του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι και μήνυση δικηγόρου Άγη Τάτση προς τον Γεώργιο Μιχαλόπουλο,  διευθυντή της εφημερίδας «Ελεύθερη Ώρα»

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στη μήνυση: «το συγκεκριμένο δημοσίευμα, πέραν των απίστευτα προσβλητικών και ρατσιστικών χαρακτηρισμών προς τους Έλληνες και Ελληνίδες βουλευτές, που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για τη δήλωση μεταβολής φύλου, προτρέπει ευθέως στη διάπραξη εγκλημάτων εις βάρος των ομοφυλοφίλων.»

Να σημειωθεί ότι το πρωτοσέλιδο είχαν καταδικάσει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ανακοίνωση είχε εκδώσει και το «Παρατηρητήριο για τον ρατσιστικό και φασιστικό λόγο στα ΜΜΕ», που καταδίκαζε απερίφραστα το ακραίο ρατσιστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Ώρα», σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου, ενώ ζητούσε να ασκηθεί δίωξη εναντίον της εφημερίδας για παράβαση του νόμου 4285/2014 (αντιρατσιστικός νόμος) δεδομένου ότι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας προτρέπει σε πράξεις βίας εναντίον όλης της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Το επίμαχο πρωτοσέλιδο

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις