Την εκτίμησή του για τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε λίγο πριν τις 2μμ  έδωσε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης. Ο επιστήμονας υποστήριξε ότι ο σεισμός έγινε σε πολύ γνωστό ρήγμα που δεν είχε ενεργοποιηθεί από ΒΔ προς ΝΑ κατεύθυνση και το εστιακό του βάθος ήταν πολύ μικρό, μικρότερο από τα 10 χιλιόμετρα.

Αυτό όπως είπε ο επιστήμονας σημαίνει ότι θα έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία με δυνατούς σεισμούς ενώ ο κ. Τσελέντης τόνισε ότι δεν αποκλείεται να φτάσουν και τα 6 Ρίχτερ.

Ως εκ τούτου επέστησε την προσοχή των κατοίκων στις περιοχές που έπληξε ο σεισμός ώστε αν τα σπίτια τους έχουν ήδη υποστεί ζημιές να μην επιστρέψουν σε αυτά γιατί υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση ισχυρών μετασεισμών.

Στον Alpha μίλησε ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος ο οποίος έκανε λόγο για έναν πολύ ισχυρό σεισμό, είναι ο κύριος σεισμός και οι μετασεισμοί θα κρατήσουν πολλές εβδομάδες που θα είναι ισχυροί. Πρόσθεσε ότι παρότι το 50% των μετασεισμών συμβαίνει το πρώτο 48ωρο οι επόμενοι μπορούν να κρατήσουν πολλές εβδομάδες και μπορεί να έχουν μέγεθος ακόμα και 6 Ρίχτερ.

Προειδοποίησε ότι όλοι οι κάτοικοι πρέπει απόψε να μείνουν εκτός των σπιτιών τους μέχρι να ελεγχθούν ότι είναι κατάλληλα και τόνισε ότι οι ισχυροί μετασεισμοί που αναμένονται μπορεί να είναι εξίσου καταστροφικοί.

Το ίδιο είπε ότι ισχύει και για το ενδεχόμενο πρόκλησης τσουνάμι το οποίο μπορεί να προκληθεί και από έναν ισχυρό μετασεισμό. Ως εκ τούτου είπε ότι οι κάτοικοι πρέπει να αποφεύγουν να βρίσκονται κοντά στις ακτές.

Σε δηλώσεις του ο γεωλόγος σεισμολόγος Θ. Γκανάς είπε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα παρότι ήταν ενεργό και είχε σεισμική δραστηριότητα είχε να δώσει από το 1904 τόσο δυνατό σεισμό οπότε είχε δώσει 6,8 Ρίχτερ.

Ο κ. Γκανάς είπε ότι σημειώθηκε μικρό τσουνάμι από τον σεισμό και τόνισε ότι ο σεισμός στην Αθήνα έγινε αισθητός επειδή βρίσκεται δυτικά του ρήγματος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις