Η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας, ολοένα και αυξάνεται. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες και σήμερα (6/11) αναμένεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, πιθανότατα θα καταγραφεί ακόμη και νέο ρεκόρ. Να θυμίσουμε πως εχθές (5/11) σημειώθηκε τριπλό αρνητικό ρεκόρ σε θανάτους, διασωληνώσεις και νέες μολύνσεις.

«Στην εντατική» το ΕΣΥ – 295 εισαγωγές σε λίγες ώρες – Στους 201 οι διασωληνωμένοι

Ραγδαία η αύξηση των εισαγωγών ασθενών με βαριά συμπτώματα κορονοϊού στα νοσοκομεία, μέσα σε λίγες ώρες. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα γεμίζουν ασφυκτικά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας εκπέμπει σήμα κινδύνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από Covid-19, από το βράδυ της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου 2020 και μέχρι σήμερα 6 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αυξήθηκαν κατά 295, φτάνοντας πλέον τους 1.750, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Από το απόγευμα της Πέμπτης στον αριθμό των διασωληνωμένων προστέθηκαν ακόμη 24, αγγίζοντας τους 201 σε όλη την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις 5 Νοεμβρίου, οι διασωληνωμένοι ήταν 177.

Τους 241 άγγιξε ο συνολικός αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου ήταν 218. Να σημειωθεί ότι στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι διασωληνωμένοι. Οι άνθρωποι που αποθεραπεύτηκαν από τον κορονοϊό και έλαβαν εξιτήριο από την Πέμπτη μέχρι σήμερα είναι 130.

SOS εκπέμπουν τα νοσοκομεία για επιπλέον ΜΕΘ

Στα όριά τους βρίσκονται οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα. Εσπευσμένα αδειάζει η ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης για να μετατραπούν οι 10 κλίνες που διαθέτει, σε ΜΕΘ κορονοϊού. Οι ασθενείς γενικών παθήσεων που νοσηλεύονταν εκεί μεταφέρονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία ΠΟΕΔΗΝ, η δυναμικότητα των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας σήμερα σε ΜΕΘ κορονοϊού, είναι η εξής:

Κεντρική Μακεδονία

Συνολική Δυναμικότητα: 98 κλίνες ΜΕΘ Covid, Νοσηλεύονται: 88 ασθενείς, Κενές κλίνες: 10

Αναλυτικά:

 • Παπανικολάου: 25 νοσηλευόμενοι, κενές κλίνες: 0
 • ΑΧΕΠΑ: 23 ασθενείς, κενές κλίνες 2
 • Παπαγεωργίου: 8 ασθενείς, κενές κλίνες: 0
 • Άγιος Δημήτριος: 6 ασθενείς νοσηλεύονται, κενές κλίνες: 2
 • Άγιος Παύλος: 6 νοσηλευόμενοι, κενές κλίνες:2
 • Γεννηματά Θεσσαλονίκης: 9 ασθενείς, 1 κενή κλίνη
 • Στρατιωτικό Νοσοκομείο: 2 νοσηλευόμενοι, 2 κενές κλίνες
 • Χαλκιδική: 3 ασθενείς νοσηλεύονται, 1 κενό
 • Κατερίνη: 6 νοσηλευόμενοι, 0 κενές κλίνες

«Στο κόκκινο» και η Αττική

Στην Αττική οι κενές κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού είναι πλέον μόλις 27. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κορονοϊού της πρωτεύουσας νοσηλεύονται σήμερα 103 περιστατικά (διασωληνωμένοι και μη), ενώ τα κεντά κρεβάτια κυμαίνονται από 24 έως 30.

Συγκεκριμένα:

  • Ευαγγελισμός: 23 ασθενείς νοσηλεύονται, κενά κρεβάτια: 5
  • Αττικόν: 12 ασθενείς στη ΜΕΘ, κενές κλίνες 5
  • Ασκληπιείο: 9 ασθενείς στη ΜΕΘ, κενές κλίνες 3
  • Θριάσιο: 7 νοσηλευόμενοι, κενή κλίνη: 1
  • Γεννηματά Αθηνών: 8 ασθενείς νοσηλεύονται, κενές κλίνες: 3
  • Σωτηρία: 36 ασθενείς σε ΜΕΘ, κενές κλίνες: 5
  • ΝΙΜΤΣ: 3 ασθενείς νοσηλεύονται, κενές κλίνες:1
  • Ελπίς: 5 νοσηλευόμενοι, 1 κενή κλίνη

Λάρισα

Μεγάλη πίεση έχει το ΕΣΥ και στη Λάρισα. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει αυτή τη στιγμή 53 περιστατικά κορονοϊού σε ΜΕΘ και ετοιμάζονται να ανοίξουν και επιπλέον κλίνες. Ήδη, μετατράπηκε σε ΜΕΘ κορονοϊού από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου η Καρδιοχειρουργική ΜΕΘ του νοσοκομείου δυναμικότητας 6 κλινών, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας η ΜΕΘ Covid είναι πλήρης με 8 ασθενείς.

Στις απλές κλινικές Covid του νοσοκομείου νοσηλεύονται περισσότεροι από 40 ασθενείς με κορονοϊό και προστίθενται καθημερινά και νέες κλίνες.

Εφιαλτική πρόβλεψη: «Θα βγάλουμε τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown – Ο ιός έχει μεταλλαχθεί»

Βεβαιότητα ότι θα βγάλουμε ολόκληρο τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Σημείωσε, παράλληλα, ότι η συμπεριφορά των πολιτών τον Δεκέμβριο θα κρίνει πότε θα επιβληθεί ξανά απαγόρευση της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Το lockdown είναι ένα ύστατο μέτρο που για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να κατανοήσουμε την αναγκαιότητά του και να συμμετέχουμε στην εφαρμογή του. Το να πει μια κυβέρνηση ότι πάω με το μάξιμουμ των μέτρων καταστρέφοντας την οικονομία, αλλά και την ψυχολογία των πολιτών, είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί. Μπορεί να βγάλουμε όλο τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown. Αυτό, σίγουρα, δεν είναι το τελευταίο, καθώς θα μας λύσει το πρόβλημα για τον επόμενο μήνα. Η συμπεριφορά μας τον Δεκέμβριο θα είναι αυτή που θα καθορίσει πότε θα ξαναγίνει το επόμενο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ.

«Δεν φτάνει μόνο το lockdown»

Τόνισε, μάλιστα, ότι το lockdown λόγω του κορονοϊού ήταν μεν επιβεβλημένο, γιατί και το σύστημα υγείας έχει πιεστεί και πρέπει να αναχαιτιστεί η πανδημία, αλλά από μόνο του δεν φτάνει. «Επειδή κάποτε το lockdown πρέπει να τελειώσει, θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει άλλους επιστήμονες για να περάσουν σωστά το μήνυμα στον κόσμο, γιατί μόλις σταματήσει το lockdown, αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά άλλων θα ξαναμιλάμε για περιορισμούς», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, οι επιστήμονες είχαν πει ότι γύρω στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου, θα κριθεί αν τα μέτρα που είχαν προτείνει και ελήφθησαν από την κυβέρνηση ήταν αποτελεσματικά και δεν ήταν. «Δεν ήταν λάθος τα μέτρα, αλλά το ποσοστό εφαρμογής τους δεν ήταν αυτό που έπρεπε», υπογράμμισε.

«Ο κορονοϊός έχει μεταλλαχθεί»

Σε ό,τι αφορά στον κορονοϊό, ο καθηγητής ανέφερε ότι έχει μεταλλαχθεί και δείχνει ότι έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και μειωμένη θνησιμότητα, ενώ όσο πέφτει η θερμοκρασία, τόσο πιο μεταδοτικός θα γίνεται. «Για να εξαφανιστεί ο ιός θα πρέπει να εμβολιαστούν οι μισοί Έλληνες, αλλά θα έχουμε 400.000 έως 500.000 δόσεις για τις ευπαθείς ομάδες το πρώτο διάστημα, όταν κι εφόσον εγκριθεί κάποιο εμβόλιο».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις