Τεστ για τον κορονοϊό θα πραγματοποιείται κάθε εβδομάδα στο προσωπικό όλων των γηροκομείων της χώρας, σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου. Το υπουργείο Υγείας θα στέλνει σε εβδομαδιαία βάση σε κάθε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων αριθμό τεστ αντίστοιχο του συνόλου των εργαζομένων σε αυτήν.

«Συνεχίζουμε να παίρνουμε τα πιο δραστικά μέτρα σε όλη την Ευρώπη για την προστασία των ηλικιωμένων. Έχουμε ήδη τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας και κάνουμε διαρκείς ελέγχους τόσο για την τήρηση των μέτρων, όσο και για τη διεξαγωγή τεστ κορονοϊού. Διασφαλίσαμε την αποστολή rapid test για όλο το προσωπικό σε όλες τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της χώρας» σημείωσε.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα γίνονται περίπου 25.000 έλεγχοι κάθε μήνα ειδικά στις δομές αυτές» αναφέρει χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι, τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί αρκετά κρούσματα σε γηροκομεία με τον ιό να μπαίνει στις δομές από εργαζόμενους. Πιο πρόσφατο παράδειγμα το γηροκομείο στα Ιωάννινα όπου καταγράφηκαν 56 κρούσματα, ενώ για την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα.

Γιατί δεν γίνονται συχνά τεστ στα γηροκομεία

Την ανάγκη συχνών ελέγχων στους εργαζόμενους στα γηροκομεία είχε εκφράσει στον flash.gr ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ), Στέλιος Προσαλίκας.

«Πρέπει να γίνονται με περιοδικότητα και καλή συχνότητα στους εργαζομένους». Με δεδομένο ότι η πόλη της Αθήνας βρίσκεται στο κίτρινο στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, είναι πολύ πιθανό οι σχεδόν 4.000 εργαζόμενοι που δουλεύουν σε οίκους ευγηρίας στην πρωτεύουσα να μολυνθούν χωρίς να το αντιληφθούν. «Γι’ αυτό πρέπει να τους ιχνηλατήσουμε και να τους βρούμε, όσο πιο πρόωρα γίνεται» δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΕΜΦΗ.

Τα τεστ που γίνονται στις μονάδες πρέπει να συγκριθούν με τα τεστ που γίνονται στον ελληνικό πληθυσμό. Πρώτα κάνεις τεστ στις μονάδες αυτές και αυτά που θα σου περισσέψουν τα κάνεις στον Άγιο Παντελεήμονα και στην Πλατεία Συντάγματος, περιγράφει ο κ. Προσαλίκας ενώ δηλώνοντας την αναγκαιότητα ένα μέρος από τα σχεδόν 22.000 τεστ που γίνονται τις τελευταίες ημέρες να γίνεται στις μονάδες. «Καλό θα ήταν το 5% των τεστ να γίνεται στους οίκους ευγηρίας»

«Πρέπει να γίνονται τεστ στους εργαζόμενους κάθε 15 μέρες, ενώ συμπληρώνει ότι για τους επόμενους 5-6 μήνες ο έλεγχος πρέπει να γίνεται αυτόματα από τον ΕΟΔΥ. Να ξέρει κάθε οίκος ευγηρίας ότι δύο φορές το μήνα θα κάνει ελέγχους στους εργαζομένους. Δίπλα μας κυκλοφορούν άνθρωποι που δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Οι εργαζόμενοι είναι ανύποπτοι ασυμπτωματικοί εργαζόμενοι. Η μόνη περίπτωση να τους βρεις είναι να τους κάνεις τεστ , γιατί όταν ξέρεις ότι κάθε δεύτερη εβδομάδα θα γίνει εξέταση προσέχεις και περισσότερο». Διαβάστε αναλυτικά

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις