Οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αποτελούν τις εμπροσθοφυλακές των νοσοκομείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Γι’ αυτό και κάθε φορά που εντοπίζεται κρούσμα κορονοϊού σε φιλοξενούμενο ή εργαζόμενο κάποιας μονάδας σημαίνει συναγερμός. Σύμφωνα με τον πρόεδρο τον Πρόεδρο Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ), Στέλιο Προσαλίκα, η κατάσταση προς το παρόν στους οίκους ευγηρίας δεν είναι επικίνδυνη. Συγκεκριμένα κρούσματα κορονοϊού έχουν εντοπιστεί στο 3% των ελληνικών γηροκομείων, ποσοστό που, όπως δηλώνει, αποτελεί ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως. «Οι περισσότεροι ασθενείς μάλιστα είναι ασυμπτωματικοί», συμπληρώνει.

Το πρόβλημα που εντοπίζεται όμως στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων είναι η διενέργεια των ελέγχων για την ανίχνευση του ιού. «Πρέπει να γίνονται με περιοδικότητα και καλή συχνότητα στους εργαζομένους», δηλώνει στον flash.gr o Στέλιος Προσαλίκας, αναδεικνύοντας μια σημαντική πτυχή του προβλήματος. Με δεδομένο ότι η πόλη της Αθήνας βρίσκεται στο κίτρινο στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, είναι πολύ πιθανό οι σχεδόν 4.000 εργαζόμενοι που δουλεύουν σε οίκους ευγηρίας στην πρωτεύουσα να μολυνθούν χωρίς να το αντιληφθούν. «Γι’ αυτό πρέπει να τους ιχνηλατήσουμε και να τους βρούμε, όσο πιο πρόωρα γίνεται» δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΕΜΦΗ.

Σε τοποθέτηση της στη Βουλή στις 19 Οκτωβρίου, η Υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη είπε «ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 308 μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων και 52 κρατικές. Στις ιδιωτικές φιλοξενούνται  13.000 ηλικιωμένοι, ενώ δουλεύουν 7.000, ενώ στις δημόσιες  δουλεύουν σχεδόν 4.000. Τα νούμερα, δυστυχώς, δεν είναι μικρά»,  σημείωσε η υφυπουργός. Όσον αφορά τους μοριακούς ελέγχους, είπε ότι από 31 Αυγούστου μέχρι σήμερα έχουν γίνει από τον ΕΟΔΥ μοριακά τεστ σε διακόσιες πενήντα δύο δομές, ενώ έχουν ξεκινήσει και τα «rapid test». Δεν έδωσε όμως στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων που έχουν ελεγχθεί.

Τα τεστ που γίνονται στις μονάδες πρέπει να συγκριθούν με τα τεστ που γίνονται στον ελληνικό πληθυσμό. Πρώτα κάνεις τεστ στις μονάδες αυτές και αυτά που θα σου περισσέψουν τα κάνεις στον Άγιο Παντελεήμονα και στην Πλατεία Συντάγματος, περιγράφει ο κ. Προσαλίκας ενώ δηλώνοντας την αναγκαιότητα ένα μέρος από τα σχεδόν 22.000 τεστ που γίνονται τις τελευταίες ημέρες να γίνεται στις μονάδες. «Καλό θα ήταν το 5% των τεστ να γίνεται στους οίκους ευγηρίας»

Ο Δημήτρης Καμπανάρος, ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου στον Άγιο Στέφανο, που σήμερα αυτοκτόνησε, στην τελευταία του συνέντευξη στις 15 Σεπτεμβρίου, είχε καταγγείλει ότι από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο είχαν γίνει τεστ μία ή δύο φορές στα γηροκομεία, όταν στο εξωτερικό γίνονται δύο φορές το μήνα.

Σε αυτό τα πλαίσια κινείται και η πρόταση του πρόεδρου της ΠΕΜΦΗ. «Πρέπει να γίνονται τεστ στους εργαζόμενους κάθε 15 μέρες, ενώ συμπληρώνει ότι για τους επόμενους 5-6 μήνες ο έλεγχος πρέπει να γίνεται αυτόματα από τον ΕΟΔΥ. Να ξέρει κάθε οίκος ευγηρίας ότι δύο φορές το μήνα θα κάνει ελέγχους στους εργαζομένους. Δίπλα μας κυκλοφορούν άνθρωποι που δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Οι εργαζόμενοι είναι ανύποπτοι ασυμπτωματικοί εργαζόμενοι. Η μόνη περίπτωση να τους βρεις είναι να τους κάνεις τεστ , γιατί όταν ξέρεις ότι κάθε δεύτερη εβδομάδα θα γίνει εξέταση προσέχεις και περισσότερο».

Μάλιστα ο κ. Προσαλίκας, προέβη και σε μία σοβαρή καταγγελία. Όπως δήλωσε στον flash.gr, η ΠΕΜΦΗ μαζί με το Υπουργείο Εργασίας είχε συμφωνήσει με ένα κοινό δελτίο τύπου ότι οι έλεγχοι θα γίνονται ανά 15 ημέρες. Αυτό όμως δεν γίνεται. Πρέπει να δεσμευεθεί και ο ΕΟΔΥ ως το τρίτο μέρος της συμφωνίας και να προχωρήσει σε αυτούς τους συμφωνημένους αλλά και αναγκαίους ελέγχους».

Όπως εξήγησε τα τεστ γίνεται μετά από κλήση των δομών στον ΕΟΔΥ. «Καλούν από την αγωνία τους. Θέλουν να πιάσουν τους θετικούς, να τους εντοπίσουν στην αρχή και να μην τον πιάσουν μετά από ένα μήνα». Έτσι έκανε και ο Δημήτρης Καμανάρος στο γηροκομείο Νέα Θάλπη, στον Άγιο Στέφανο. Στις 16 Σεπτεμβρίου είχε κάνει τεστ ο ΕΟΔΥ στη μονάδα του και ήταν όλοι αρνητικοί. Ο 41χρονος κάλεσε ο ίδιος τον ΕΟΔΥ ξανά για τεστ στις 6 Οκτωβρίου, ενδεικτικό της σημασίας που έδινε στο θέμα. Στις 15 Οκτωβρίου έγιναν τελικά τα τεστ από τον ΕΟΔΥ και βρέθηκε θετική μία 33χρονη εργαζόμενη, που ήταν ασυμπτωματική. Με δική του πρωτοβουλία και με δικά του έξοδα έγιναν εκ νέου τεστ λίγες ημέρες αργότερα, όταν και βρέθηκαν θετικοί ακόμα μία εργαζόμενη, 47 ετών, και η 87χρονη ηλικιωμένη.

Το γεγονός αυτό βέβαια δημιουργεί σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στις δομές. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι μονάδες έχουν προμηθευτεί rapid test και έχουν επωμιστεί το κόστος τους. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΕΜΦΗ, «το rapid test κοστίζει γύρω στα 10 με 12 ευρώ.  Και καθώς είναι υποχρεωτικό να κάνεις και έναν δειγματοληπτικό έλεγχο στους ηλικιωμένους, σε μία δομή με 30 εργαζομένους χρειάζεσαι 100 τεστ, τα οποία θα γίνουν δύο φορές το μήνα. Έτσι μία μονάδα μπορεί να επιβαρυνθεί με 1.000 ευρώ». Πλέον οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ελπίζουν να εγκριθεί το κονδύλι που εξήγγειλε η Δόμνα Μιχαηλίδου, το οποίο θα δοθεί ως έξτρα βοήθεια στις ιδιωτικές δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων είτε ως προς τα γάντια και τις μάσκες που φοράνε, είτε ως προς τα τεστ.