Η θεσμοθετημένη διαδικασία για την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων για αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων ανά μήνα αναφοράς, προβλέπει την πραγματοποίησή της από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους μέσα στον επόμενο μήνα από το μήνα αναφοράς, δεδομένης της διαφορετικής έναρξης και λήξης των αναστολών συμβάσεων εργασίας εντός του μήνα, αλλά και των διαφορετικών εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας δύναται να τίθενται σε αναστολή, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, για το μήνα Νοέμβριο, οι πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους από τις 15 Νοεμβρίου 2020 έως και τις 7 Δεκεμβρίου 2020. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα επιτρέπονται και οι ορθές επαναλήψεις υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων.


Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις στο ίδιο ανωτέρω διάστημα, δηλαδή από τις 15 Νοεμβρίου 2020 έως και τις 7 Δεκεμβρίου 2020, στις περιπτώσεις που τίθενται για πρώτη φορά οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη. Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους ανωτέρω εργαζόμενους, θα πραγματοποιηθούν σταδιακά μέχρι τέλος του μήνα.

Ειδικότερα, για τις κλειστές επιχειρήσεις, βάσει ΚΑΔ, για τον Νοέμβριο και εξαιρετικά γι’ αυτήν την περίπτωση, προκειμένου οι εργαζόμενοι να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού εγκαίρως, οι υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους θα υποβληθούν από τις 15 Νοεμβρίου 2020 έως και τις 24 Νοεμβρίου 2020. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα επιτρέπονται και οι ορθές επαναλήψεις υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις στο ίδιο ανωτέρω διάστημα, δηλαδή από τις 15/11/2020 έως και τις 24/11/2020, στις περιπτώσεις που τίθενται για πρώτη φορά οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη. Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων, βάσει ΚΑΔ, θα πραγματοποιηθούν από τις 27 Νοεμβρίου 2020 έως και τις 3 Δεκεμβρίου 2020.

Τι είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Για τις κλειστές επιχειρήσεις, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι η πλατφόρμα δήλωσης εργαζομένων σε αναστολή ανοίγει στις 15/11 και κλείνει 24/11 και οι πληρωμές ξεκινούν 27/11 και θα ολοκληρωθούν έως τις 7/12. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι δηλώσεις ξεκινούν κι αυτές στις 15/11 και κλείνουν στις 4/12 και οι πληρωμές θα γίνονται σταδιακά από τις 7/12.

Οι εργαζόμενοι που θα βρίσκονται σε αναστολή θα λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ, ενώ οι ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ θα λαμβάνουν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 1000 ευρώ. Αντίστοιχα ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που κλείνουν με κρατική εντολή θα λάβουν 2000 ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σημειώνεται ότι όλοι είναι δικαιούχοι της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου, δηλαδή και πληττόμενοι και εκείνοι που θα κλείσουν με κρατική εντολή

Αναστολή εργασίας: Αναλυτικές οδηγίες

Αναστολή εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους φέρνει το νέο lockdown. Όπως εξήγγειλε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τρία βασικά μέτρα ενεργοποιούνται για την ενίσχυση πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζομένων και ανέργων.

Συγκεκριμένα:

  • Αναστολές συμβάσεων εργασίας για περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενους σε όλη την χώρα, από κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις και ειδική αποζημίωση που θα υπολογιστεί με βάση το ποσό των 800 ευρώ για 30 ημέρες
  • Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ σε 130.000 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, που απέκτησαν πρόσφατα (από 1η Μαρτίου 2020 και μετά) την ιδιότητα του μακροχρόνια άνεργου,
  • Δυο μηνιάτικα επιπλέον σε όλους τους επιδοτούμενους ανέργους – κοινούς, μακροχρόνιους και αυτοαπασχολούμενους – των οποίων το δικαίωμα στην επιδότηση έληξε ή λήγει από Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Ποιοι παίρνουν τα 800 ευρώ

Το πλήρες ποσό της ειδικής αποζημίωσης, δηλαδή τα 800 ευρώ θα λάβουν οι εργαζόμενοι που θα μπορούν να μπουν σε αναστολή από 1η Νοεμβρίου και έως 30 Νοεμβρίου, δηλαδή για 30 ημέρες. Για παράδειγμα, 800 ευρώ θα μπορούν να λάβουν οι εργαζόμενοι σε κλάδους που πλήττονταν ήδη από τον Οκτώβριο – όπως είναι οι κλάδοι τουρισμού, επισιτισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και μεταφορών – και η αναστολή τους θα συνεχιστεί και τον Νοέμβριο. Αντίθετα, όσοι δηλωθούν σε αναστολή για τμήμα του Νοεμβρίου θα λάβουν 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Για παράδειγμα, με βάση και τις οδηγίες, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις της Αττικής που κλείνουν με κρατική εντολή από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου δούλευαν κανονικά, θα λάβουν για τον Νοέμβριο:

  • 640 ευρώ από το κράτος για 24 ημέρες αναστολής και
  • αναλογία μισθού από τον εργοδότη για τις πρώτες 6 ημέρες (5 εργάσιμες Δευτέρα 2 – Παρασκευή 6 Νοεμβρίου).

Διαβάστε αναλυτικά: ΕΡΓΑΝΗ: Αποζημίωση μόνον σε όσους είχαν πρόσληψη μέχρι 4/11 – Ποιοι παίρνουν όλο το 800 ευρώ και ποιοι όχι

Πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν πως οι δηλώσεις των αναστολών Νοεμβρίου από τους εργοδότες στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» και από τους εργαζόμενους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr θα γίνουν αρχές Δεκεμβρίου, ενώ οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού αναμένεται να καταβληθούν το χρονικό διάστημα από 21 έως 31 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα: Lockdown επιχειρήσεις: Αυτές θα είναι κλειστές – Ποιες θα λειτουργούν – Όλοι οι ΚΑΔ [vid]

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις