Μήνυμα από το 112 και την Πολιτική Προστασία ήρθε στα κινητά, στις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου 2020, πρώτη μέρα του lockdown. Συγκεκριμένα, αυτό έγραφε: «Συναγερμός COVID-19. Περιορισμός κυκλοφορίας μετακινούμαστε μόνο με SMS για εξυπηρέτηση απαραίτητων αναγκών. Μένουμε στο σπίτι, μένουμε ασφαλείς. Ενημερωνόμαστε για τα μέτρα επιδημιολογικού συναγερμού».

Δείτε το μήνυμα

Αυτά είναι τα έκτακτα μέτρα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Της Κυβέρνησης η απόφαση για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 σε όλη τη χώρα που από από το πρωί του Σαββάτου 6 Νοεμβρίου 2020 και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020 έχει τεθεί σε καθεστώς lockdown.

Το ΦΕΚ περιλαμβάνει αναλυτικά τα μέτρα προστασίας που ισχύουν σε κάθε πεδίο δραστηριότητας, όπως τις συναθροίσεις, τις δημόσιες υπηρεσίες, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τις μετακινήσεις με ΜΜΜ, ΙΧ, Ταξί, τις μετακινήσεις με sms, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση, τους χώρους λατρείας κ.ά. Διαβάστε εδώ αναλυτικά το ΦΕΚ.

Ακόμη, υπάρχει ξεχωριστή αναφορά για τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παραβάτες ενώ περιλαμβάνει παραρτήματα με μέτρα που αφορούν την ασφαλή λειτουργία των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και των κλειστών δομών που φιλοξενούνται ευπαθείς ομάδες, οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία επιχειρήσεων παροχής υποστήριξης και επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες, μέτρα κατά της εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων Covid-19 στα ΚΥΤ και στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ειδικές οδηγίες για τις αεροπορικές μετακινήσεις καθώς και οδηγίες και μέτρα προστασίας για βρεφικούς, βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Νέα μέτρα μπήκαν σε ισχύ από τα ξημερώματα του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου 2020 και ενώ η χώρα εισήλθε σε ένα δεύτερο lockdown. Μετά την εστίαση η οποία έκλεισε στις αρχές του μήνα τώρα και το μεγαλύτερο μέρος του λιανεμπορίου αναγκάζεται σε κλείσιμο στο πλαίσιο των νέων μέτρων για περιορισμό του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Σάββατο 7/11 θα είναι ανοιχτά μόνο συγκεκριμένα καταστήματα.

Συγκεκριμένα, ανοιχτά παραμένουν τα εξής μαγαζιά:

  • σούπερ-μάρκετ,
  • φαρμακεία,
  • διανομή του έτοιμου φαγητού

Η εστίαση θα παραμείνει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ θα επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery. Τα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο. Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα). Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα. Στους χώρους λατρείας, οι Λειτουργίες θα πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις