Αποτελεσματικό κατά 90% είναι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύσσεται από τις εταιρείες Pfizer και Biontech. Τα καλά νέα έχουν κάνει το γύρο του διαδικτύου και έχουν διαδοθεί. Αυτό, ωστόσο, που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι πίσω από τη Pfizer κρύβεται ένας Έλληνας. Πρόκειται για τον διευθύνοντα σύμβουλο του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer, Αλβέρτο Μπουρλά, που έχει καταφέρει “θαύματα” στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης καινοτόμων θεραπειών στους τομείς της ογκολογίας, ανοσολογίας, σπανίων νοσημάτων, εμβολίων και γενικής ιατρικής.

Ο Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει για τον Αλβέρτο Μπουρλά:

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς (στις 11/11/2019) είχα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, τον συμπατριώτη μας Αλβέρτο Μπουρλά. Μου είχε κάνει εξαιρετική εντύπωση η απλότητα του και η ευφυΐα του. Κινήθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά για την ανακάλυψη του εμβολίου σε συνεργασία με τη Γερμανική εταιρεία BioNTech.

Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα ότι Διευθυντής Στρατηγικής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της BioNTech είναι ο Ryan Richardson πρώην φοιτητής μου στο LSE.

Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά με το εμβόλιο!

Στα τέλη του Αυγούστου ο Αλβέρτο Μπουρλά συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή το κέντρο ψηφιακών ερευνών που θα δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη ο φαρμακευτικός κολοσσός, μέχρι το τέλος του 2020, όπου θα απασχοληθούν 200 επιστήμονες της χώρας μας.

Ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Αλβέρτο Μπουρλά ότι μίλησε «για τη μεγάλη επένδυση της εταιρείας στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη. Ένα από τα έξι κέντρα ψηφιακών ερευνών της Pfizer στον κόσμο, που μέχρι το τέλος του χρόνου θα απασχολεί 200 επιστήμονες της χώρας μας. Κυρίως, όμως, άκουσα από τον κ. Μπουρλά τα καλά νέα από το μέτωπο του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Γεννημένος του 1961, ο Μπουρλά είναι κάτοχος διδακτορικού στην βιοτεχνολογία της αναπαραγωγής από την κτηνιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Το 1993 άρχισε να εργάζεται στον τομέα της κτηνιατρικής φαρμακευτικής της Pfizer και ως τεχνικός διευθυντής για το τμήμα υγείας των ζώων της εταιρίας στην Ελλάδα.

Όπως έχει παραδεχτεί σε συνέντευξη του στην Καθημερινή αυτό που ονειρευόταν ήταν μια ακαδημαϊκή καριέρα και από την άλλη δεν ήθελε με τίποτα να εγκαταλείψει την Θεσσαλονίκη γιατί για εκείνον εξακολουθεί να είναι το κέντρο του κόσμου.

Τελικά δέχθηκε, με στόχο να καθίσει ένα-δύο χρόνια προκειμένου να ασχοληθεί με τη φαρμακευτική βιομηχανία και μετά να ξαναγυρίσει στο πανεπιστήμιο.

«Αλλά αυτό που συνέβη είναι ότι τελικά ερωτεύτηκα και τα δύο. Και τη δουλειά στη φαρμακευτική εταιρεία και την Αθήνα. Το γεγονός μου άλλαξε τελείως τις πεποιθήσεις, γιατί η Αθήνα ήταν μία από τις οκτώ μετακινήσεις που έκανα. Ζήσαμε με τη γυναίκα μου σε οκτώ διαφορετικές πόλεις από πέντε διαφορετικές χώρες, μέχρι να φτάσω εδώ που είμαι τώρα».

Mετά από 30 χρόνια δουλειάς, ανέλαβε διάφορους εκτελεστικούς ρόλους στην εταιρία, ενώ από το 2019 βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρίας, ως Διευθύνων Σύμβουλος και τον Ιανουάριο του 2020 ανέλαβε χρέη εκτελεστικού προέδρου.

Τον Απρίλιο του 2019 βραβεύτηκε ως “Διαπρεπής Έλληνας Ηγέτης” της παγκόσμιας φαρμακευτικής διαδικασίας, από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο Δρ. Μπουρλά εδώ και χρόνια ζει με την οικογένεια του στην Νέα Υόρκη όπου βρίσκονται τα γραφεία της ανώτατης διοίκησης της εταιρείας, ωστόσο έχει κρατήσει τους δεσμούς του με την Ελλάδα και κάθε καλοκαίρι, περνάει τις καλοκαιρινές διακοπές του στην Χαλκιδική, όπου έχει δικό του σπίτι.

«Η ελληνικότητά μου είναι έντονη, οι αναμνήσεις μου από την Ελλάδα με έχουν σημαδέψει. Ας μην ξεχνάμε ότι έφυγα μεγάλος από την Ελλάδα, έφυγα όταν ήμουν ήδη 34-35 χρόνων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τα χρόνια που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου να τα περάσω στην Ελλάδα. Ολοι οι φίλοι μου εξακολουθούν να είναι οι φίλοι που είχα τότε. Κάθε καλοκαίρι γυρνάω στην Ελλάδα και με περιμένουν και πάμε διακοπές μαζί. Κάθε καλοκαίρι», έχει αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις