Παράθυρο αισιοδοξίας μέσα στο φονικό δεύτερο κύμα της πανδημίας που σαρώνει πολλές χώρες του κόσμου, άνοιξαν τα καλά νέα για την αποτελεσματικότητα του πειραματικού εμβολίου της Pfizer, με αποτέλεσμα η παγκόσμια κοινότητα να περιμένει πλέον το «πράσινο φως» του αμερικανικού οργανισμού υγείας.

Και πριν καλά-καλά κοπάσει ο ενθουσιασμός, άρχισαν τα ερωτήματα, για την «επόμενη ημέρα». Πότε και πώς θα ξεκινήσει η διανομή του στη χώρα μας, πόσες δόσεις θα διατεθούν και πόσο θα κοστίζει.  Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε και στο ποιες ομάδες θα κάνουν πρώτες το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κόντρα στον κορονοϊό. Όπως ξεκαθάρισε, θα το κάνουν όλοι οι άνθρωποι στην Ελλάδα, ωστόσο θα ακολουθηθεί η παρακάτω σειρά προτεραιότητας:

  • ιατρικό προσωπικό
  • ευπαθείς ομάδες
  • όλοι όσοι θέλουν να εμβολιαστούν


Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε: «Το εμβόλιο θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν όλοι οι άνθρωποι στην Ελλάδα. Απλώς θα υπάρχει προτεραιότητα πρώτα για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. αργότερα οι ευπαθείς ομάδες, και μετά με τη σειρά τους όλοι οι άνθρωποι που εθελοντικά θέλουν να εμβολιαστούν. Τα εμβόλια που θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει λόγος για διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα και δεν πρέπει να τα κάνουμε».

Από την πλευρά της, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας, τόνισε ότι «τα εμβόλια τα οποία θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο». Ξεκαθάρισε ότι όλοι οι πολίτες θα μπορούν να εμβολιαστούν, «απλώς με προτεραιότητα στο νοσηλευτικό προσωπικό, αργότερα οι ευπαθείς ομάδες» και κατόπιν όποιος άλλος εθελοντικά το επιθυμεί.

Πότε αναμένεται στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η χώρα μας θα παραλάβει τα εμβόλια, όταν τα πάρουν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, καθώς οι 27 έχουν συμφωνήσει από καιρό ότι θα έχουν ταυτόχρονη πρόσβαση στο νέο εμβόλιο. Κάποιες πρώτες αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για τον Ιανουάριο του 2021 ως τον μήνα που θα έρθουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στη χώρα μας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο για να στηθούν παντού κέντρα εμβολιασμού, ώστε να γίνει μαζικά και με ασφάλεια το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Το πρώτο δίμηνο του 2021 βάσει των εκτιμήσεων, πρώτοι θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και όσοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο επαφής με ύποπτα και θετικά κρούσματα, αλλά και τα σώματα ασφαλείας. Στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως άτομα άνω των 65 ετών και παιδιά και τέλος οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας.

Πώς θα γίνει η μεταφορά

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις δοθεί η απαραίτητη άδεια, η αμερικανική εταιρεία θα αποστείλει αεροπορικώς προς την Ευρώπη τα πρώτα από τα 300 εκατομμύρια εμβόλια που έχει ήδη προπαραγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πιθανολογείται ότι θα συμβεί περί τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ ο μεγάλος αριθμός των εμβολίων αναμένεται να είναι έτοιμος για αποστολή στα μέσα Ιανουαρίου.

Από την κεντρική Ευρώπη θα ξεκινήσει μια τεράστια αεροπορική επιχείρηση με στόχο να μοιραστούν τα εμβόλια προς όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η μεταφορά πρέπει να γίνει ταχύτατα λόγω της ευαισθησίας των εμβολίων.


Η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων θα ολοκληρωθεί στην Ελλάδα καθώς από την Αθήνα θα ξεκινήσει το μοίρασμά του προς τα νοσοκομεία αναφοράς Covid σε ολόκληρη την χώρα. Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε θαλάμους βαθιάς κατάψυξης στους -70 βαθμούς Κελσίου, όπου μπορούν να διατηρηθούν για 6 μήνες. Το εμβόλιο μπορεί να μείνει ενεργό και σε θαλάμους ψύξης από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, αλλά για μόλις μια εβδομάδα.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία μέσω του συνθετικού MRNA το οποίο εκπαιδεύει τον ανοσοποιητικό σύστημα στην παραγωγή αντισωμάτων για τον covid19. Η πλήρη θωράκιση του οργανισμού θα χρειαστεί 2 δόσεις εμβολίου μέσα σε 28 ημέρες. Ο εμβολιασμός θα γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό παρουσία νοσοκόμου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα χρειαστεί να εμβολιαστεί περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας για να δημιουργηθεί η ανοσία της αγέλης απέναντι στον κορονoϊό, δηλαδή περίπου 6 με 7 εκατομμύρια Έλληνες. Στόχος είναι αυτό να συμβεί το πρώτο 6μηνο του 2021. Μάλιστα εάν κυκλοφορήσουν και άλλα εμβόλια η διαδικασία θα γίνει ακόμα πιο σύντομα.

Μόσιαλος: Το εμβόλιο πρέπει να είναι εθελοντικό

Για τις εξελίξεις στο πεδίο των εμβολίων κατά του κορονοϊού, μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, υπογραμμίζοντας ότι αυτή την περίοδο υπάρχει η ενδιάμεση έκθεση των δύο εταιριών που ακόμη δεν έχει αναλυθεί. «Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, κανείς δεν περίμενε ότι θα ανακοινωνόταν αποτελεσματικότητα 90%. Το 90% αφορά κυρίως στους νεότερους, δεν μας έχουν πει αν είναι εξίσου αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα», τόνισε.

Καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega μίλησε για τα χαρακτηριστικά του ελπιδοφόρου εμβολίου της Pfizer. «Για το εμβόλιο της Pfizer είναι δύο οι δόσεις. Για τα άλλα που είναι σε εξέλιξη είναι μία η δόση. Αλλά αυτό είναι το τελευταίο που μας απασχολεί. Είναι ένα τεχνικό θέμα. Ξέρουμε ότι η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μεγάλη, πιστεύουμε ότι θα είναι μεγάλη και για τις ευπαθείς ομάδες» εξήγησε ο κ. Μόσιαλος.

«Η κ. Κοτανίδου είπε ότι θα είναι ασφαλές το εμβόλιο, αφού δεν θα πάρει έγκριση αν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχει μεγάλες παρενέργειες που θα έχουν επιπτώσεις σε όσους το κάνει. Αν κάνετε οποιοδήποτε εμβόλιο μπορεί να έχετε λίγο πυρετό ή μικρό πόνο. Αυτό δεν είναι τίποτα από την προφύλαξη που μπορούμε να έχουμε από κοροναϊό. Οι κλινικές δοκιμές αυτού του εμβολίου δεν διακόπηκαν εξαιτίας παρενεργειών, όπως έγινε με άλλες εταιρίες. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάτι που να μας ανησυχεί» τόνισε στη συνέχεια.

Πότε θα φθίνει η νόσος;

«Αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 80%, και το κάνει το 70% του πληθυσμού, θα έχουμε ανοσία στην κοινότητα 56%. Εγώ σας λέω ότι θα είναι 80% και θα το κάνει το 60% του πληθυσμού. Θα φτάσουμε σε ένα 48% ανοσίας στην κοινότητα. Σε αυτό όμως θα προστεθεί και η ανοσία όσων έχουν κολλήσει τον κορονoϊό μέσω φυσικής μόλυνσης. Η εκτίμηση η δική μου είναι ένα 10% του πληθυσμού ίσως και παραπάνω, ίσως και παραπάνω, θα το περάσει τη νόσο και θα αποκτήσει αντισώματα. Άρα πάλι έτσι θα φτάσουμε σε ένα 60%». Υπογράμμισε όμως ότι και με 60% δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε με τον φονικό ιό: «Θα περάσουν δύο – τρεις μήνες αφότου έχει δημιουργηθεί αυτό το τείχος για να αρχίσει να φθίνει η νόσος».

«Το εμβόλιο πρέπει να είναι εθελοντικό»

«Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει εθελοντικά και όχι να επιβληθεί. Εγώ θα είμαι από τους πρώτους. Αν μου πουν να το κάνω αύριο θα το κάνω και αύριο. Αλλά πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να επιβληθεί γιατί μπορεί να δημιουργηθούν υποψίες ότι μπορεί να το επιβάλλει το κράτος. Κάνω έκκληση στην επιστημονική κοινότητα να είμαστε οι πρώτοι που θα το κάνουν και οι πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων να ακολουθήσουν» κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.

Δείτε πόσο θα κοστίζει – Πόσες δόσεις θα είναι έτοιμες το 2021

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό υποδέχθηκε η διεθνής κοινότητα τα νέα για την αποτελεσματικότητα του πειραματικού εμβολίου της Pfizer, ενώ την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020 αναμένεται και η υπογραφή συμφωνίας της Ευρωπαϊκής επιτροπής με την εταιρεία. Όπως είναι λογικό, η προτεραιότητα σε αυτή τη φάση, δίνεται στην ασφάλεια, αλλά ήδη έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για το κόστος προμήθειας του εμβολίου.

Η BioNTech, συνεργάτης της Pfizer και πρώτη στην κούρσα για να αποδείξει την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος, σχεδιάζει να τιμολογήσει το σχήμα δύο δόσεων κάτω από τις «τυπικές τιμές αγοράς» και να διαφοροποιήσει τις τιμές μεταξύ χωρών ή περιοχών, όπως μεταδίδει το Reuters. Υπενθυμίζεται ότι πριν από τις τελευταίες εξελίξεις, η εταιρεία είχε δώσει μια πρώτη εικόνα, δίνοντας ενδεικτικά μια τιμή της τάξης των 39 δολαρίων το εμβόλιο.


Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της Financial Times, ο επικεφαλής στρατηγικής της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας, Ryan Richardson, δήλωσε ότι η τιμή του εμβολίου, η οποία έχει αναπτυχθεί από κοινού με την Pfizer και η οποία δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση από την κανονιστική αρχή, θα αντικατοπτρίζει τα οικονομικά ρίσκα που έχουν αναλάβει οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα.

«Προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση που αναγνωρίζει ότι η καινοτομία απαιτεί κεφάλαιο και επενδύσεις, οπότε σχεδιάζουμε να τιμολογήσουμε το εμβόλιό μας πολύ κάτω από τα τυπικά επιτόκια της αγοράς που αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και με στόχο να διασφαλίσουμε την ευρεία πρόσβαση σε όλον τον κόσμο », είπε ο Richardson.

«Περιμένω να υπάρχει διαφορετική τιμολόγηση σε ορισμένες περιοχές του κόσμου», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις διαφορετικές τιμές. Το εν λόγω εμβόλιο τη Δευτέρα χαρακτηρίστηκε αποτελεσματικό κατά 90%, με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της δοκιμής, ένα βασικό ορόσημο στον πόλεμο ενάντια σε έναν ιό που σκότωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και πλήττει την παγκόσμια οικονομία.

Η Κομισιόν συμφώνησε με την BioNTech για 300 εκατομμύρια δόσεις

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε την συμφωνία της Κομισιόν με τη γερμανική εταιρεία BioNTech και Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. «Αύριο εγκρίνουμε μια σύμβαση για έως και 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε η γερμανική εταιρεία BioNTech και Pfizer. Αυτό είναι το πιο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο μέχρι στιγμής», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, η Pfizer είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων του δυνητικού εμβολίου σε τιμή 39 δολαρίων για ανοσοποίηση δύο δόσεων, ή 19,5 δολαρίων ανά δόση, με την επιλογή να πουλήσει άλλες 500 εκατομμύρια δόσεις υπό όρους που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ο Ryan Richardson είπε επίσης ότι ο στόχος των δύο εταίρων να παρέχουν 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021 θα ήταν το αποτέλεσμα μιας ενίσχυσης των προσπαθειών μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Έκκληση του Αλβέρτου Μπουρλά της Pfizer: Να φοράτε μάσκες – Ακολουθείστε τις οδηγίες

Ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τη μάχη κατά της πανδημίας,  στέλνει ο Έλληνας διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, κι ενώ η παγκόσμια κοινότητα υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τα καλά νέα για την αποτελεσματικότητα του πειραματικού εμβολίου της εταιρείας.

Ειδικότερα, ο Έλληνας CEO της Pfizer, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι το εμβόλιο της εταιρείας του είναι κατά 90% αποτελεσματικό, έγραψε στο Τwitter: «Το εμβόλιο για τον Covid-19, εάν εγκριθεί, θα είναι ένα σημαντικό μέρος των παγκόσμιων, εθνικών και κρατικών προγραμμάτων πρόληψης, αλλά όχι το μόνο. Όλοι πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας και των τοπικών αρχών υγείας -και θυμηθείτε να φοράτε τις μάσκες σας».


Το μήνυμα του Μπουρλά έρχεται σε συνέχεια του συνθήματος που έχουν δώσει οι ηγέτες των περισσότερων χωρών – μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης–  πως, παρότι όλοι είναι πλέον πιο αισιόδοξοι, τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις