Η κατάσταση αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, συνεχώς και δυσχεραίνει. Ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τα νέα μέτρα θεωρούνται δεδομένα και άμεσα θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις για να περιοριστεί η διασπορά του covid-19, καθώς οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει ασφυκτικά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα (11/11) μπορεί να υπάρξει νέο «μαύρο» ρεκόρ, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς θα ανακοινώσει έκτακτα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη στις 18:15 σε έκτακτη ενημέρωση.

Lockdown: Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων – Στο τραπέζι η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 – Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της νόσου του κορονοϊού στην χώρα μας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020 στην «ΕΡΤ 1» και στους δημοσιογράφους, Κώστα Παπαχλιμίντζο και Αλεξάνδρα Καυμένου.

«Πάντα υπάρχουν νέα μέτρα στο τραπέζι, εάν δεν εφαρμόζουμε τα υφιστάμενα. Η απαγόρευση μετακινήσεων μετά τις 9 το βράδυ είναι ένα από μέτρα τα οποία θα μπορούσε να ξανατεθεί στο τραπέζι, εάν υπάρξει καταστρατήγηση του πλαισίου, που έχουμε σήμερα σε εφαρμογή. Αν αυτό θα είναι γενικό μέτρο ή αν θα είναι τοπικό, αυτό θα το δούμε ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων » δήλωσε σχετικά ο κ. Πέτσας.

Ειδικότερα για την Θεσσαλονίκη και την Βόρειο Ελλάδα, επανέλαβε την διαπίστωση του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ότι εκεί υπάρχει βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει οποιοδήποτε παραπάνω μέτρο χρειαστεί, πάντα κατόπιν της εισήγησης των ειδικών και ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνώρισε την κινητικότητα ως τον βασικό εχθρό, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, γιατί, αυτός, όπως είπε, εκτρέφει τον κορονοϊό.

Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία, όπως εντόπισε, προκαλεί ημερησίως την μετακίνηση 650.000 μαθητών και γονέων, αλλά και κάποιες άλλες οικονομικές δραστηριότητες, που παραμένουν ανοιχτές εν αντιθέσει με ό,τι συνέβαινε κατά το πρώτο lockdown. Ο κ. Πέτσας διεπίστωσε πως για την ώρα έχει καταγραφεί μία μείωση της κινητικότητας κατά 35 – 40% , ωστόσο, σημείωσε πως πρέπει να μειωθεί ακόμη λίγο. «Ό,τι χρειαστεί να κάνουμε είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε περιφερειακό επίπεδο το επόμενο χρονικό διάστημα, θα το κάνουμε», προανήγγειλε.

Έρχονται πιο σκληρά μέτρα στη Θεσσαλονίκη

Παρά τα περιοριστικά μέτρα του δεύτερου lockdown που βρίσκονται σε ισχύ στη Θεσσαλονίκη, ο κορονοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία στην κοινότητα με τον ημερήσιο αριθμό των θανάτων, των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων να προκαλεί ίλιγγο. Τα αρνητικά ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο. Οι πληροφορίες που ήθελαν μείωση των κρουσμάτων διαψεύσθηκαν, αφού την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020, τόσο η έκθεση του ΕΟΔΥ (από τα 2.384 κρούσματα τα 652 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη), όσο και οι μετρήσεις στα λύματα έδειξαν το αντίθετο.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη Θεσσαλονίκη έκρουσε και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Έχουμε πόλεμο, κλειδαμπαρωθείτε στα σπίτια», τόνισε μιλώντας στον Real FM. Πλέον, όπως όλα δείχνουν, στην πόλη θα εφαρμοστεί ένα πιο σκληρό lockdown.

Αύξηση 50% στα ενεργά κρούσματα μέσα στο lockdown

Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα και παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες οκτώ ημέρες η Θεσσαλονίκη βρίσκεται υπό αυστηρή καραντίνα, τέσσερις ημέρες περισσότερες σε σύγκριση την υπόλοιπη Ελλάδα, τα κρούσματα κορονοϊού στην πόλη αυξήθηκαν κατά 50%. Από τα 40.000 ενεργά κρούσματα πριν από μία εβδομάδα, σήμερα ανέρχονται σε 60.000 εν μέσω lockdown.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας, το γνωστό R, στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα στο 1,8, ποσοστό πολύ υψηλό για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ η τεράστια άνοδος των κρουσμάτων παρά την καραντίνα φαίνεται και από το ποσοστό των θετικών πολιτών επί των τεστ που διενεργούνται καθημερινά. Πριν από δύο εβδομάδες ο δείκτης θετικότητας επί των διενεργημένων τεστ βρισκόταν στο 5%, στην αρχή της καραντίνας στη Θεσσαλονίκη έφτανε το 11% και παρά τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού, σήμερα νοσεί το 32% των πολιτών που υποβλήθηκαν σε τεστ.

Κικίλιας: Άμεσα άλλες 50 κλίνες ΜΕΘ

Τη δημιουργία 50 επιπλέον κλινών ΜΕΘ ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης. Στη Θεσσαλονίκη μετέβη εκτάκτως μαζί με τον υπουργό Υγείας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς από χθες Τρίτη 10 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, έγιναν 25 διασωληνώσεις και συνολικά 86 εισαγωγές στα νοσοκομεία της περιοχής.

Ανέφερε πως πλέον όλη η χώρα αντιμετωπίζεται ως μία υγειονομική περιφέρεια για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή του ΓΕΕΘΑ το οποίο θα κληθεί να βάλει C-130 για τη μεταφορά ασθενών, αν χρειαστεί, από πόλη σε πόλη.

Έκτακτα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζεται σημαντικό πρόβλημα στις πολλές μετακινήσεις που κάνουν οι πολίτες μέσω των SMS, αλλά και στον ελεγκτικό μηχανισμό. Όπως φαίνεται, λοιπόν, για τη Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται νέος σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει και νέα μέτρα. Χωρίς να έχει κλειδώσει ακόμα κάτι συγκεκριμένο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αυξηθεί η αστυνόμευση και να πραγματοποιούνται πιο αυστηροί έλεγχοι στις μετακινήσεις των πολιτών.

Ωστόσο, επειδή οι έλεγχοι δεν έχουν λειτουργήσει έως τώρα αποτρεπτικά για τους πολίτες και οι περισσότεροι κυκλοφορούν νόμιμα μέσω των SMS, υπάρχουν σκέψεις και για μείωση των επιλογών μετακίνησης μέσω των γραπτών μηνυμάτων.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να πέσει ξανά στο τραπέζι η επαναφορά της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ (21:00-05:00), ενώ ακούγεται και το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων.

Η κυβέρνηση βρίσκεται επί ποδός ώστε αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης με την πανδημία μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο, ιδίως στις επιβαρυμένες με κορονοϊό περιοχές -κυρίως στη βόρεια Ελλάδα- τότε είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθούν νέα περιοριστικά μέτρα.

Κανείς δεν περιμένει θεαματικά αποτελέσματα και μείωση των κρουσμάτων σε τριψήφιο νούμερο. Ωστόσο, κάποιοι δείκτες, όπως τα κρούσματα αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, θα κρίνουν τις επόμενες αποφάσεις όπως επισημαίνουν σε δηλώσεις τους και οι λοιμωξιολόγοι.

Προβληματισμός για τον αριθμό των SMS

Στο μικροσκόπιο των ειδικών θα βρεθεί η εκτόξευση των SMS προς το 13033. Και αν τα μηνύματα που αποστέλλονται κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες αφορούν γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους στα σχολεία, ή άλλες εργασίες, έντονο προβληματισμό προκαλούν τα μηνύματα μετά τις 21:00.

Πιο συγκεκριμένα, εάν τα μέτρα δείχνουν πως δεν αποδίδουν, τότε είναι πιθανό θα πάμε σε ακόμη αυστηρότερο lockdown, ακόμα και με απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από τις 21:00 το βράδυ, με… ελάχιστες εξαιρέσεις.

Δεν αποκλείεται επίσης να μπει πλαφόν στα SMS αλλά και «ταβάνι» στον χρόνο που απαιτείται π.χ. για να κάνει κάποιος τα ψώνια ή να πάει για άθληση. Επίσης αναμένονται διευκρινίσεις για την αποστολή του κωδικού 6 για άσκηση και άθληση ότι θα αφορά μετακίνηση εντός των ορίων του Δήμου κατοικίας του πολίτη.

Παράλληλα υπάρχουν σκέψεις το ίδιο να ισχύσει με τον κωδικό 2 για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, εκτός από την περίπτωση που πολίτης πρέπει να πάει το αυτοκίνητο του στο συνεργείο ή αντικειμενικής αδυναμίας μη εύρεσης καταστήματος προμήθειας τροφίμων εντός των δημοτικών ορίων. Για παράδειγμα στις περιπτώσεις μικρών χωριών ή οικισμών που καταστήματα τροφίμων βρίσκονται κοντά σε όμορους δήμους.

Να σημειωθεί ότι μόνο μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Νοεμβρίου, εστάλησαν 8,6 εκατομμύρια μηνύματα στο 13033. Συγκεκριμένα, το Σάββατο στο 13033 έφτασαν 4,7 εκατ. γραπτά μηνύματα, ενώ την Κυριακή 3,9 εκατ. Πρόκειται για υψηλότερους αριθμούς ρεκόρ αν σκεφτούμε ότι ο μέσος όρος των sms κατά τη διάρκεια του προηγούμενου lockdown ήταν 2,9 εκατ.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι καθημερινά στους δρόμους – κυρίως της Αττικής – επικρατεί κίνηση, αυξημένη κατά 35% σε σχέση με το πρώτο lockdown.

Σε κάθε περίπτωση, μόνον εφόσον τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 1.000 ημερησίως, υπάρχει το ενδεχόμενο χαλάρωσης του lockdown.

Στο κόκκινο η Θεσσαλονίκη

Το ποσοστά των θετικών τεστ, καθώς και η αμείωτη ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία, αποτελούν απόδειξη για την κατάσταση που επικρατεί στη συμπρωτεύουσα. Μάλιστα, σε αυτό το θέμα δεν δίστασε να αναφερθεί και κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος είπε πως το ποσοστό θετικότητας στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται στο 32%.

Αυτό σημαίνει πως περισσότεροι από τρεις στους 10 που ελέγχεται είναι θετικοί στον είναι θετικοί στον κορονοϊό. Πρόκειται για πολύ υψηλό ποσοστό, με δεδομένο ότι είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το ποσοστό θετικότητας της χώρας, το οποίο με τη σειρά του είναι επίσης υψηλό, και κυμαίνεται στο 14%.

Ενδεικτικό, δε, είναι το γεγονός πως από τις 311 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό που έγιναν χθες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, οι 120 έγιναν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Δηλαδή το 38% των χθεσινών εισαγωγών που είχαν σχέση με τον φονικό ιό, έγιναν σε νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.

Εντυπωσιακή η διαφορά Βορρά – Νότου στα κρούσματα στην Ελλάδα

Στον χάρτη διασποράς που δίνει κάθε μέρα στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, διαπιστώνεται η επιβάρυνση με κορονοϊό σχεδόν όλων των νομών στην Βόρειο Ελλάδα. Αντιθέτως, το νότιο τμήμα της χώρας – με οριογραμμή τους νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας και Άρτας – φαίνεται να έχει εξαιρετικά μικρότερο αριθμό κρουσμάτων.

Με σημαντική διαφοροποίηση μόνο στην Αττική όπου και πάλι όπως έχει επισημανθεί ο αριθμός των κρουσμάτων με συνεκτίμηση του πληθυσμού της είναι μικρότερη από 600 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τους τελευταίους μήνες που υπολείπεται από όλους σχεδόν τους νομούς της κεντρικής Μακεδονίας, της Θράκης κι άλλους.

Γιατρός «Παπανικολάου»: Η ΜΕΘ γέμισε μέσα σε 14 ώρες – Τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη [vid]

Δραματική φαίνεται πως είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται πως χθες ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του ΑΧΕΠΑ και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σιούλης, κατήγγειλε στο Open ΤV ότι οι ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ (25 κλίνες) είχαν ήδη γεμίσει το βράδυ της Δευτέρας και όπως σημείωνε πλέον οι γιατροί θα καλούνταν να επιλέξουν ποιον θα περιθάλψουν στις ειδικές μονάδες και ποιους θα… αφήσουν στη μοίρα τους.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για fake news: «Κανένας συμπολίτης μας δεν περιμένει για κρεβάτι ΜΕΘ και αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα του ΕΣΥ… Το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, όπου κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι θα αφήσουμε τον κόσμο αβοήθητο ή επιλέγουμε ποιους διασωληνώνουμε ή μπαίνουν στις ΜΕΘ. Αφόρητα ντροπιαστικά fake news που παίζουν με την ανθρώπινη ζωή» ανέφερε.

Στη Θεσσαλονίκη ο Βασίλης Κικίλιας

Το ίδιο διεμήνυσε και η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ ενημερώνοντας παράλληλα ότι η εφημερία της Τρίτης ξεκίνησε με 7 κενές κλίνες ΜΕΘ: «Δηλώνουμε ότι η έναρξη της σημερινής εφημερίας έγινε με επτά κενές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και την αντιμετώπιση του προβλήματος», αναφέρει σε ανακοίνωση της.

Ωστόσο, με μια ανάρτησή του γιατρός του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης περιέγραψε τι ακριβώς σημαίνει αυτός ο αριθμός κενών κλινών. Συγκεκριμένα, ο γιατρός Λευτέρης Σιώμος περιέγραψε όλα όσα έζησε σε μία βάρδιά του στο νοσοκομείο: «Χθες η Β ΜΕΘ τέθηκε εκ νέου (2η φορά) στη μάχη έναντι στον covid-19. Πόσος χρόνος νομίζετε χρειάστηκε για να γεμίσει σχεδόν; Να σας πω εγώ: 14 ώρες!! Δεχόμενη τεράστια πίεση τόσο από τη γενική εφημερία του ΓΝ «Γ.Παπανικολάου» όσο και από νοσοκομεία γειτονικών νομών».

Ο γιατρός αναφέρθηκε και στους αρνητές του κορονοϊού: «Αν δεν πιστεύετε στη σοβαρότητα της κατάστασης, καλό είναι να συνηθίσετε στο άκουσμα της λέξης «ψεκασμένοι» (ω ναι). Δεν υπάρχει άλλη αλήθεια, ο covid-19 υπάρχει και οι ηλικίες που νοσούν σοβαρά είναι αρκετά πιο χαμηλές, ίσως επειδή η διασπορά του στο γενικό πληθυσμό είναι τεράστια. Η χτεσινή μάχη κερδήθηκε με πολύ κόπο (👍👍👏👏στους συναδέλφους), ο πόλεμος όμως μαίνεται με πολλές πολλές μάχες να είναι μπροστά μας. Εμείς, πρώτα ο Θεός, θα μαχόμαστε, εσείς; Θα κάνετε αυτές τις μάχες να έχουν αντίκρυσμα; Θα πιστέψετε επιτέλους για να τηρήσετε τα μέτρα; 🤬😤 @ Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Γεώργιος Παπανικολάου».

Γκάγκα: Το σύστημα υγείας είναι στα όριά του 

Η διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νοσοκομεία. Η γιατρός αποκάλυψε στην εκπομπή ότι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας από τους ασθενείς Covid-19 είναι μεγάλη.

«Το σύστημα πιέζεται σε κάθε σημείο, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι ήδη στα όριά του» ανέφερε. Επεσήμανε πως τα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό απαιτούν περισσότερο υγειονομικό προσωπικό σε σχέση με άλλες ασθένειες, εξαιτίας της φύσης της νόσου αλλά και των κανόνων ασφαλείας που είναι πολύ αυστηροί ώστε να είναι όλοι ασφαλείς.

«Αν αρρωστήσουμε δε θα υπάρχει κανείς να φροντίζει κανέναν» ανέφερε. Αναφερόμενη στη νοσηλεία των ασθενών με Covid-19, η γιατρός τόνισε ότι κυριαρχεί του αίσθημα του φόβου. «Πρόκειται για μια καινούργια νόσο η οποία δεν είναι ακόμα γνωστή στην ολότητά της, με αποτέλεσμα να προκαλεί φόβο τόσο στους ασθενείς όσο και στους γύρω τους» σημείωσε.

Εξήγησε πως ένα βασικό ζήτημα είναι η απομόνωση των ασθενών, κάτι που μετριάζεται με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας με τα οποία οι ασθενείς μπορούν να επικοινωνούν με τους οικείους τους και σημείωσε πως «δεν είναι εύκολο. Είναι ένα πρόβλημα μοναξιάς, άγχους και φόβου».

Επισήμανε ότι ο κορονοϊός έχει καθυστερήσει άλλα χειρουργεία, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν στον μέγιστο βαθμό τα μέτρα προστασίας προκειμένου να μείνουν ασφαλείς. Τέλος, επεσήμανε πως «αν το σύστημα πιέζεται πάρα πολύ, είναι σαφές ότι θα υπάρχει δυσκολία».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις