Σε συνολικά 92 προσαγωγές ατόμων έχει προχωρήσει η Αστυνομία, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ, κατά την ταυτόχρονη επιχείρησή της στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου και στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου. Οι 68 προσαγωγές έχουν γίνει στο Πολυτεχνείο και οι 24 στην Πολυτεχνειούπολη. Τα 92 άτομα οδηγούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Η αστυνομική επιχείρηση έγινε λίγο πριν τις 15:30 σήμερα, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, στο Πολυτεχνείο, προκειμένου να εκκενωθεί από καταληψίες. Αστυνομικοί έκοψαν τα λουκέτα από την είσοδο στην οδό Στουρνάρη και δυνάμεις των ΜΑΤ περικύκλωσαν περίπου 40-50 αντιεξουσιαστές που είχαν μπει μέσα στο Ίδρυμα.

Οι άνδρες των ΜΑΤ συγκέντρωσαν τα άτομα που ήταν συγκεντρωμένα μέσα στο Πολυτεχνείο στο προαύλιο και τους έβγαζαν σταδιακά από την πλευρά της οδού Στουρνάρη, προκειμένου να τους βάλουν σε κλούβες για να τους μεταφέρουν στη ΓΑΔΑ. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα παραμείνουν μέσα κι έξω από το Πολυτεχνείο.

Με την ολοκλήρωση της εκκένωσης, σφραγίστηκαν και οι τρεις πύλες του Πολυτεχνείου σε Στουρνάρη, Τοσίτσα και Πατησίων και 24 ώρες το 24ωρο θα βρίσκονται εκεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ήταν το απόγευμα της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου, όταν μια ομάδα περίπου 40 ατόμων εισέβαλε στο Πολυτεχνείο και έκανε σύσκεψη στο κεντρικό αμφιθέατρο, καλώντας παράλληλα σε συγκέντρωση. Σκοπός τους, όπως ανέφεραν σε κείμενό τους στο indymedia, ήταν να μείνει το Πολυτεχνείο ανοιχτό, να γίνει κανονικά ο τριήμερος εορτασμός και η καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία.

Μάλιστα, έγινε προσπάθεια συγκέντρωσης ατόμων τόσο στο εσωτερικό του Ιδρύματος, όσο και στην πύλη της οδού Στουρνάρη, αλλά λόγω της αυξημένης αστυνομικής παρουσίας, απετράπη η συγκέντρωση.

Ηχητικό μέσα από το Πολυτεχνείο

Σημειώνεται ότι στα σχέδια της ΕΛΑΣ ήταν να αποκλειστεί ο χώρος του Πολυτεχνείου από το βράδυ της 12ης Νοεμβρίου, ενώ σε σύσκεψη στο υπουργείο αποφασίστηκε να αναπτυχθούν περίπου 5.000 αστυνομικοί σε όλη την Αττική για να εμποδιστούν οι συγκεντρώσεις. Επίσης, θα επιτηρούνται τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, θα βρίσκονται παντού περιπολίες, ενώ θα υπάρξει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την κατάθεση στεφάνων με την τήρηση κανόνων για την προστασία από τον κορονοϊό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε όλους τους προσαχθέντες θα επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο για την παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, ενώ οι αστυνομικοί θα προχωρήσουν σε ταυτοποιήσεις των δεκάδων ατόμων που συγκεντρώθηκαν τόσο στου Ζωγράφου όσο και στο κτίριο του Πολυτεχνείου επί της Πατησίων.

Χρυσοχοΐδης: Απαγορεύεται η πορεία για το Πολυτεχνείο

«Δεν θα γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο. Όπως δεν έγινε παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου, για την 25η Μαρτίου. Όπως δεν έγινε περιφορά Επιταφίου, δεν έγινε Ανάσταση, δεν γιορτάσθηκε Πάσχα. Σε όλες αυτές τις εθνικές ή καθολικές στιγμές γιορτής κάναμε πίσω», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά από ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης απηύθυνε έκκληση σε κόμματα, συλλογικότητες και πολίτες: «Δεν απειλούνται δικαιώματα, δεν υπάρχουν σχέδια κατά της ελεύθερης έκφρασης και της Δημοκρατίας. Ζητάμε αλληλεγγύη, ευθύνη, νοιάξιμο για τον συνάνθρωπο, προστασία για τον διπλανό. Να ζήσουμε φέτος για να γιορτάσουμε του χρόνου».

Μάλιστα, πρόσθεσε: «Απαγορεύεται φέτος η πορεία, η Αστυνομία θα εφαρμόσει τον νόμο απαρέγκλιτα παντού». Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις