Την ώρα που ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας από κορονοϊό έσπασε το φράγμα των 1.000 (από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα Σάββατο έφτασαν τους 1.035) οι κλίνες των ΜΕΘ γεμίζουν. Η Θεσσαλονίκη και η Αττική παραμένουν «πρωταθλήτριες» με 766 και 612 νέα κρούσματα αντίστοιχα ενώ πάνω από 140 κρούσματα έχει η Πέλλα και η Λάρισα.

Εκτός ελέγχου χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αναφέροντας πως χθες Παρασκευή «το νοσοκομείο Παπανικολάου, ξεκίνησε την εφημερία με 37 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ στα 37 κρεβάτια που διέθετε», ενώ γεμάτες είναι και οι 3 κλίνες, που προέκυψαν ύστερα από μετατροπή χειρουργικών αιθουσών σε ΜΕΘ.

Γεμάτη είναι, επισήμανε, και η ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ «με 32 ασθενείς, ενώ η αίθουσα ανάνηψης μετατρέπεται σε ΜΕΘ 5 κλινών» αναφέρει και προσθέτει ότι «στο Ιπποκράτειο θα λειτουργήσουν 6 ακόμη κλίνες από μετατροπή χειρουργικών αιθουσών και 7 κλίνες είναι έτοιμες να λειτουργήσουν στο Γεννηματάς».

Ο Μιχάλης Γιαννάκος επισήμανε ότι οι ΜΕΘ αυτές λειτουργούν χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και επισήμανε πως «εξαντλήθηκαν οι αντοχές του συστήματος και τώρα χρησιμοποιούνται οι εφεδρείες». Χαρακτήρισε μάλιστα εξαιρετικά επικίνδυνες έως αδύνατες τις αεροδιακομιδές διασωληνωμένων περιστατικών με κορονοϊό, προσθέτοντας ότι «πολλοί ασθενείς καταλήγουν πια εκτός ΜΕΘ».

Μετακινήσεις από κέντρα υγείας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, και στην Αττική η κατάσταση στις ΜΕΘ δεν είναι καλύτερες. Οι ΜΕΘ γεμίζουν ενώ για να λειτουργήσουν μετακινείται προσωπικό από κέντρα υγείας και άλλα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ η κατάσταση με τα κρεβάτια ΜΕΘ έχει ως εξής:

 • ΣΙΜΑΝΟΓΛΕΙΟ έχει πληρότητα  14 στα 14
 • ΕΛΠΙΣ έχει πληρότητα 6 στα 6
 • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ πληρότητα 10 στα 11
 • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ πληρότητα  24 στα 28,
 • ΣΩΤΗΡΙΑ πληρότητα 45 στα 79,
 • ΝΙΜΙΤΣ πληρότητα 4 στα 4,
 • Νοσοκομείο ΒΟΥΛΑΣ πληρότητα 12 στα 12,
 • ΘΡΙΑΣΙΟ πληρότητα  7 στα 8,
 • ΑΤΤΙΚΟ πληρότητα  17 στα 23

Μάχη και στις ΜΕΘ της Περιφέρειας

Δραματικές είναι επίσης οι περιγραφές γιατρών και νοσηλευτών για τα νοσοκομεία της Περιφέρειας καθώς ο αριθμός των εισαγωγών μέρα με τη μέρα αυξάνεται συνεχώς. «Εάν οι ασθενείς συνεχίσουν να έρχονται με αυτό τον ρυθμό στα νοσοκομεία κανένα σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να αντέξει», υποστηρίζει η Αντιγόνη Καραθάνου, διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο του Βόλου.

Είναι ενδεικτικό ότι από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου μέχρι και χθες Παρασκευή τα κρούσματα στη Λάρισα έφτασαν τα 721 δημιουργώντας έντονη πίεση στο νοσοκομείο της πόλης. «Υπάρχει μία πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Στα δύο νοσοκομεία της πόλης νοσηλεύονται 150 ασθενείς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Πινακάς, γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας. 

Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται και οι ΜΕΘ καθώς από τις 15 κενή είναι μόνο μία. Μάλιστα δύο ασθενείς που έπρεπε να διασωληνωθούν μεταφέρθηκαν στο Βόλο με αποτέλεσμα και οι τέσσερις ΜΕΘ να είναι μεγάλες. «Από τους 67ασθενείς, οι τέσσερις είναι διασωληνωμένοι στη μονάδα που αναπτύξαμε. Ανοίξαμε τέσσερις κλίνες οι οποίες καλύφθηκαν μέσα σε δύο μέρες», υπογραμμίζει η κυρία Καραθάνου. Ακόμη, δύο περιστατικά από την Καρδίτσα μεταφέρθηκαν στη Χαλκίδα, όπου όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανοίγουν νέες ΜΕΘ και ΜΑΘ. Και στην Κατερίνη η κατάσταση παραμένει δύσκολη ενώ και η Καβάλα ξέμεινε από ΜΕΘ.

Στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο του Ρίου από τις 12 ΜΕΘ οι έξι είναι κενές ενώ στον Άγιο Ανδρέα από τις 6 ΜΕΘ η μία είναι κενή. Στην Κοζάνη δεν υπάρχουν ΜΕΘ και εάν κάποιος ασθενής χρειαστεί διασωλήνωση θα πρέπει να μεταφερθεί είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στα Γιαννιτσά. 

Νέοι περιορισμοί στο τραπέζι

Οι ειδικοί καλούνται να εκτιμήσουν εκ νέου τα δεδομένα και κυρίως, τους αριθμούς των διασωληνωμένων και των νεκρών αυτό το Σαββατοκύριακο, για να αποφασίσουν αν θα πρέπει να παρθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Open, εξετάζεται μεγαλύτερος περιορισμός της κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα στο “τραπέζι”, σε αυτή την κατεύθυνση είναι:

 • Χρονικός περιορισμός στα SMS. Από τη στιγμή δηλαδή που κάποιος θα στέλνει ένα μήνυμα για μετακίνηση, να μπορεί να μετακινηθεί π.χ. για την επόμενη ώρα και όχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 • Να μεγαλώσει το διάστημα απαγόρευσης κυκλοφορίας που τώρα είναι 21.00 το βράδυ με 5.00 τα ξημερώματα.
 • Να υπάρξει περιορισμός της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα. Ενδεχομένως δηλαδή, να μπορούν οι πολίτες να κινούνται π.χ. από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι. Κι αυτό γιατί, έχει παρατηρηθεί ότι τα Σαββατοκύριακα υπάρχει αυξημένη κίνηση των πολιτών.

Κρίσιμη πάντως, θεωρείται ολόκληρη η εβδομάδα που ξεκινά, καθώς, θα κριθεί το αν το lockdown θα πάρει παράταση. Κι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων και από το αν θα αντέξει το σύστημα υγείας στην πίεση που ήδη δέχεται.

Β. Κικίλιας: Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά όταν ο αριθμός των κρουσμάτων πέσει κάτω από 500

Στην άρση των περιοριστικών μέτρων αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Υγείας.

«Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασία» δήλωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο προσθέτοντας πως εάν τα κρούσματα δεν πέσουν κάτω από 500 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, δεν θα αρθεί το lockdown.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. Εάν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500, τότε ναι, σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία και να κάνουμε στοιχειωδώς, όσο πιο φυσιολογικά γίνεται Χριστούγεννα».

Και πρόσθεσε: «Φυσικά, πάντα όλα τίθενται στη διάθεση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων–Επιδημιολόγων. Αυτοί έχουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. Τους δίνουμε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ό,τι στοιχεία χρειάζονται καθημερινά, προκειμένου να κάνουν τις επιστημονικές εισηγήσεις στην Κυβέρνηση. Αυτό γίνεται από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, πριν καν έρθει ο ιός στην Ελλάδα, και έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις