Σύμφωνα με το iatronet.gr αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας είναι τα ανεπαρκή τεστ. Η θετικότητα στην Ελλάδα βρίσκεται σταθερά πάνω από το 10%, όταν οι διεθνείς Οργανισμοί θεωρούν «πολύ υψηλά» ποσοστά της τάξης του 4% ή του 5%. Ο συγκεκριμένος δείκτης έχει στενή σχέση με τον αριθμό των διενεργούμενων τεστ, στα οποία η χώρα μας εμφανίζει ανεπάρκεια από την πρώτη φάση της επιδημίας. Το πρόβλημα συνεχίζεται μέχρι σήμερα…

Με βάση τα στοιχεία του Worldometer η Ελλάδα κατέχει την 34η ευρωπαϊκή θέση σε αριθμό τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έχοντας πίσω της μόνο βαλκανικές χώρες και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ: Ρουμανία, Σλοβακία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ουγγαρία, Βοσνία, Μολδαβία, Κροατία, Αλβανία.

Η υστέρηση στα διενεργούμενα τεστ εξακολουθεί να υφίσταται, παρά το γεγονός ότι από τα μέσα Οκτωβρίου έχει χτυπήσει ηχηρό καμπανάκι, με τη θετικότητα να ξεπερνά τα διεθνώς αποδεκτά ποσοστά. Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει πως το ποσοστό κινείται σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα, που έχουν ξεπεράσει ακόμα και το 18% πανελλαδικά, από τις 26 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα.

Στις 29 Οκτωβρίου, έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα του 10%. Στις 7 Νοεμβρίου καταγράφηκε ποσοστό 31,5% στα Γρεβενά και 23,5% στην Πιερία, ενώ στις 10 Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε θετικότητα 32% στη Θεσσαλονίκη.

Η θετικότητα ή το ποσοστό των θετικών τεστ για τον κορονοϊό, είναι ακριβώς αυτό: το ποσοστό όλων των τεστ που διενεργήθηκαν και στα οποία απομονώθηκε ο ιός. Ο τύπος υπολογισμού είναι: θετικά τεστ / συνολικά τεστ Χ 100.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του John Hopkins, η θετικότητα συμβάλλει στο να αντιλαμβάνονται οι ειδικοί τα εξής:

  • Ποιο είναι το τρέχον επίπεδο μετάδοσης του κορονοϊού στην κοινότητα.
  • Αν γίνονται αρκετοί έλεγχοι για τον αριθμό των ατόμων που μολύνονται.
  • Το ποσοστό θετικών θα είναι υψηλό εάν ο αριθμός των θετικών τεστ είναι πολύ υψηλός ή εάν ο αριθμός των συνολικών τεστ είναι πολύ χαμηλός.

Ένα υψηλότερο ποσοστό θετικών υποδηλώνει υψηλότερη μετάδοση και ότι πιθανότατα υπάρχουν περισσότεροι φορείς στην κοινότητα, που δεν έχουν ακόμα υποβληθεί στο τεστ.
Ένα υψηλό ποσοστό θετικών σημαίνει ότι πιθανότατα πρέπει να γίνουν περισσότερα τεστ και δείχνει πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για χαλάρωση των μέτρων.
Ένα κατώτατο όριο, ώστε το ποσοστό θετικότητας να θεωρείται «πολύ υψηλό» είναι το 5%.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε τον Μάιο ότι το ποσοστό πρέπει να παραμένει κάτω από το 5% για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, πριν οι κυβερνήσεις σκεφτούν να άρουν το lockdown.

EUROKINISSI

Μαζικά

Όλα τα παραπάνω αιτιολογούν την – κατόπιν εορτής – σπουδή των αρμοδίων αρχών να προμηθευτούν υλικό για φθηνά μαζικά τεστ. Ακόμη και για αυτά, δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις, ενώ ο αριθμός των τεστ που μπορεί να διενεργήσει το σύστημα δεν φαίνεται να ξεπερνά ημερησίως τα 25.000.

Ενδεικτικά, παρατίθεται ο μηνιαίος αριθμός των τεστ, που έχουν γίνει στην Ελλάδα από την αρχή της επιδημίας:

Φεβρουάριος – Απρίλιος:……….. 75.170
Μάιος:………………………………….. 105.348
Ιούνιος:………………………………… 132.257
Ιούλιος:………………………………… 217.080
Αύγουστος:…………………………… 419.512
Σεπτέμβριος:………………………… 358.182
Οκτώβριος:…………………………… 469.773
Νοέμβριος (έως σήμερα):………. 350.867

Είναι ώρα των εξηγήσεων από τους αρμόδιους με ποιον γνώμονα έχουν προχωρήσει σε προσδιορισμό των εθνικών αναγκών για τεστ που είχε για τον έλεγχο της επιδημίας.

(Πηγή: iatronet.gr)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις