«Το φορτίο είναι εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας» επεσήμανε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πανδημία.

Όπως είπε η πλειοψηφία των διαγνώσεων εξακολουθεί να καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, με σαφή σημεία εξόδου από την εκθετική αύξηση που παρακολουθούσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ειδικότερα για την Αττική είπε ότι η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται κι αυτή την εβδομάδα. Η Θεσσαλονίκη όμως, διατηρεί υπερπενταπλάσιο επιδημικό φορτίο σε σχέση με την Αττική με τον δείκτη μετάδοσης Rt να έχει αυξηθεί.

Ο ιός σύμφωνα με τον καθηγητή, χρησιμοποιεί σαν όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας που ανθίσταται στη διάλυση των δεσμών μεταξύ γενεών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να προστατεύσουμε τους γηραιότερους με τις ελάχιστες απαραίτητες επαφές.

Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι σχεδόν σε όλη την Ευρώπη οι χώρες είναι στο «κόκκινο» σε ρυθμό διαγνώσεων ενώ, τόνισε ότι υπάρχουν κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις όπως κάποιες περιοχές της νοτιότερης Ελλάδας.

Ποιοι και πώς μπορούν να περνούν τα χερσαία σύνορα της χώρας – Έτσι γίνεται η είσοδος στη χώρα 

Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν πως το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει μειωθεί ακόμα, με υψηλούς δείκτες θετικότητας να παρατηρούνται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, τόνισε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας κι ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 72 θανάτους, 519 διασωληνωμένους και 2.581 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Δεδομένου ότι οι μετακινήσεις συμβάλουν σημαντικά στην εξάπλωση του κορονοϊού, από το πρωί της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου 2020, ισχύουν νέα μέτρα όσον αφορά στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας, δηλαδή στα βόρεια σύνορα.

Αναλυτικά:

  • από τον Προμαχώνα η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.
  • από την Κακαβιά εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο. Επιπρόσθετα, εισερχόμενοι από την Κακαβιά μπαίνουν υποχρεωτικά σε 7ήμερη καραντίνα.
  • από τους Ευζώνους και τους Κήπους εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.
  • το Νυμφαίο, το Ορμένιο και η Εξοχή είναι ανοικτά μόνο για εμπορευματικές μεταφορές όλο το 24ωρο μόνο με τον οδηγό του οχήματος.

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε τις πρώτες ενδείξεις μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου στα Ιωάννινα, επισήμανε ο Ν. Χαρδαλιάς. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως όταν οι πολίτες και η πολιτεία συνεργάζονται τα μέτρα αποδίδουν και η διασπορά του ιού μπορεί να περιορισθεί.

Πότε και πώς θα αρχίσει η άρση του lockdown

Ο κ. Χαρδαλιάς, ρωτήθηκε όπως ήταν λογικό για το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο άρσης του lockdown. «Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ερωτηθείς για το ζήτημα.

«Η άρση των lockdown απασχολεί τους πάντες. Με βάση τα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας, θα έχουμε πιο σαφή στοιχεία για το τι θα γίνει. Σταδιακά και προσεκτικά, με απόλυτο σεβασμό στην επιδημιολογική κατάσταση, θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για άρση του lockdown. Η πρόθεση είναι να πάμε σε σταδιακή και καθολική άρση. Σε κάθε περίπτωση όλα θα αξιολογηθούν την επόμενη εβδομάδα. Ας μην κάνουμε πίσω όμως στην τήρηση των μέτρων», απάντησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας για το θέμα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις